Kauhutarinoita vesivahingoista, osa 2: Kaikki remontoitiin uudelleen

Talo
Suomessa tapahtuu joka päivä yli 100 vesivahinkoa jotka aiheuttavat kodeissa vahinkoa miljoonien eurojen edestä. Yksikään, joka on kokenut vesivahingon omassa kotonaan, ei osannut odottaa vahinkoa joka tuli aivan yllättäen. Näin ei tarvitse olla, koska vesivahingon voi ennaltaehkäistä helposti. 

1970-luvulla rakennettu maalaattapohjainen talomme toimi hyvin kunnes 2000-luvun alussa alakerrassa alkoi tuntua kostean maan hajua. Teimme talon ympärille uuden salaojituksen, mutta se ei auttanut. Niinpä aloitimme ison remontin, jossa lattiarakenteet purettiin. Kaikki eloperäinen poistettiin laatan päältä. Kantavat pilarit ja seinät korvattiin metallilla noin 20 cm laatasta ylöspäin. Laatan päälle valettiin vielä lisää sementtiä. Lopuksi tehtiin lattialämmitys. Tulos oli hieno!

Remontin aikana perhekuntaamme syntyi syöpää sairastava lapsi. Rankat hoidot alkoivat heti hätäkasteen jälkeen. Elämä oli remonttia, mutta ennen kaikkea surua ja jännitystä lapsen kohtalosta.

Puolen vuoden kuluttua sekä lapsen hoidot että kotimme remontti olivat ohi liki samoihin aikoihin. Onnellisten käänteiden kunniaksi lapselle järjestettiin juhla ystävämme pitämällä klubilla, jonne koko suku kutsuttiin mukaan.

Se oli lauantaipäivä vuonna 2006. Valmistauduimme kotona lähteäksemme juhliin. Mies meni suihkuun ja minä pukeuduin yläkerrassa. Huomioni kiinnittyi yhtäkkiä ääneen, joka tulee siitä, kun jossain lasketaan vettä. Ajattelin, että kylläpä mies viihityy kauan suihkussa, mutta saman tien kuulin hänen astelevan alakerrassa. En ehtinyt ajatella mitään muuta kun jo syöksyin alakertaan. Tempaisin vessan oven auki ja järkytyin. Vettä vyöryi vauhdilla pesualtaan alla olevasta kaapista. Huusin miehelleni mitä olin juuri nähnyt ja hän juoksi sulkemaan pääventtiilin. Juhlapuvussani laskeuduin polvilleni vessan lattialle ja aloin irrottaa veitsellä lattialistoja. Kaikkien listojen alla oli vettä. Pellavarive, jota vetelin parketin ja seinän välistä, oli litimärkää. Kynnyksen kohdalta näki, että vesi oli levinnyt eteisen puolelle. Miten paljon sitä oli ehtinyt vuotaa, sitä saattoi vain arvailla. 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vaa’assa oli nyt kaksi painavaa asiaa. Ryhtyisimmekö selvittämään heti vesivahinkoa vai lähtisimmekö juhlimaan. Yritimme ensin saada kiinni putkimiestä ja joitakin asiantuntijoita, mutta lauantaina kukaan ei ollut tavattavissa. Lapsen asia painoi paljon ja niinpä sammutimme valot ja lähdimme juhlapaikalle ajatellen, että emme voi itse tässä hetkessä tapahtuneelle vahingolle yhtään mitään. Tunnelma oli kuitenkin ristiriitainen, välillä aivan kamala. Kaikki oli pilalla remontin suhteen. Miten jaksaisimme purkaa kaiken juuri rakennetun. Omin voimin se olisi tehtävä niin kuin remonttikin oli tehty. Tulevat kuukaudet eivät olisi helppoja.  Joutuisimme nostamaan taas lattian ylös, kuivattamaan paikat, asumaan remontin keskellä. Näiden ajatusten ahdistamana kaunis juhla tuntui epätodelliselta kuin uni.

Seuraavana päivänä selvisi, että putkimies oli tehnyt huonon liitoksen ja putki oli rikkoutunut itsekseen. Mies kuitenkin kiisti osuutensa asiaan ja sanoi tehneensä kaiken oikein. Tuskallinen uusintaremontti alkoi ikävissä merkeissä. Vesi oli levinnyt wc:n, eteisen ja keittiön lattioiden alle ja kastellut betonin. Koko alue purettiin uudelleen ja kuivatettiin huolellisesti. Alue myös eristettiin muoviseinällä, niin että pystyimme asumaan koko remontin ajan omassa kodissa. Myöhemmin kotivakuutus korvasi vahingosta johtuneet kulut niin että meille jäi maksettavaksi vain omavastuu. Oli ihmeellistä, että niin suuri pettymys ja tappio korjaantui kokonaan ja ennen pitkää lattia oli taas yhtä kaunis ja lämmin kuin ennen vesivahinkoa.

Tästä tapahtumasta on kulunut nyt 12 vuotta. Uusia vahinkoja ei ole tullut, mutta välillä käy mielessä, miten enää jaksaisi, jos jotain vastaavaa tapahtuisi. Kaiken varalta aina, kun lähdemme kotoa pidemmäksi aikaa, suljemme veden tulon taloon.

– Salome

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Yllä kuvatun vesivahingon olisi voinut ennaltaehkäistä ja välttyä mittavilta vahingoilta käyttämällä Leakomatic-vesivuotovahtia. Vesivuotovahti mittaa jatkuvasti veden käyttöä ja havaitsee pienimmätkin vuodot katkaisten veden tulon ja ehkäisee näin isot vuodot. Lue lisää vesivuotovahdista osoiteessa www.leakomatic.com