Kivipiha on kaunis, kestävä ja pitkäikäinen

Piha
Kivipihan kaunis kivienkeli, veden rauhoittava lorina ja pyöreät muodot tekevät pihasta rauhoittavan keitaan.

Kivipihan kaunis kivienkeli, veden rauhoittava lorina ja pyöreät muodot tekevät pienestä pihasta levollisen ja rauhoittavan keitaan.

Puolen päivän jälkeen aurinko kääntyy pihan suuntaan tavoittaakseen vesiaiheen äärellä istuvan pienen kivienkelin päälaen.

Lähes kokonaan kivestä rakennetun pihan ideana ovat pyöreät muodot, jotka lomittuvat epäsymmetrisesti toisiinsa. Isomman ympyrän keskellä on kookas luonnonkivi. Toisessa ympyrässä on isännän rakentama pihakeinu, jossa mahtuu ottamaan myös päiväunet.

Talon seinustalla oleva grillauspaikka on suojattu korkealla kivimuurilla, ja kaikki istutusalueet on nostettu hoidon kannalta ergonomiselle korkeudelle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tässä pihassa ei tarvitse kyykkiä tai olla polvillaan.

– Olemme ulkoilmaihmisiä, ja nautimme ympäristöstä ja sen visuaalisuudesta monella tapaa. Kesät olemme käytännössä kokonaan ulkoruokinnassa, ja ruokaillemme katoksen alla myös sateella, pariskunta kertoo.

Pihan rakensi lempääläläisen Anu Sarkkisen luotsaama yritys Pihapirkot Ky, joka on erikoistunut yksityispihoihin.

– Anu Sarkkisen ehtona ottaa työ vastaan oli se, että piha tehdään perustuksia myöten kunnolla routaeristämällä piha hyvin kiveyksien alta. Tämä sopi meille, sillä halusimme kerralla pihan loppuelämää varten, kertovat asukkaat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kivipihan muoto on hieman viisto neliö

Alueen leveys on yhdeksän metriä, ja toinen sivu on kymmenen metriä, toinen kahdeksan metriä pitkä. Pienelle pihalle mahtuu paljon, kun kaikki mietitään tarkasti. Toiveena oli saada tilaa istutusalueiden lisäksi ruoanlaittoon ja grillaamiseen, auringonottoon sekä ruokailuun ja oleskeluun.

Suunnitelma pohjasi perheen omiin piirroksiin pihan muodoista ja istutusalueista.

– Olimme parissa aikaisemmassa pihas- samme harjoitelleet itse loivien kaarien tekemistä betonikivillä, ja todenneet sen kovin vaikeaksi. Suunnitelmamme oli huomattavasti kulmikkaampi, sillä emme uskaltaneet piirtää kaaria näin pieneen pihaan. Emme osanneet ajatella, että joku tulee ja sahaa ne kivet oikeaan kokoon, pariskunta paljastaa.

Ideoita kivivalintoihin ja yksityiskohtiin käytiin hakemassa Pihapirkkojen jo valmistuneista pihakohteista. Kiveksi valittiin Bendersin antiikkikivi, ja harmaa-musta väritys valittiin elementtitalon rakenteisiin sopivaksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Aluksi kivetykseen mietittiin mukaan myös liuskekiveä, mutta tila ei antanut periksi. Iso liuske olisi ollut liikaa pienessä pihassa, asukkaat kertovat.

Kivien työstäminen on äänekästä ja likaista hommaa. Piha rakennettiinkin talon kanssa yhtä aikaa ennen asukkaiden sisäänmuuttoa. Kivipihan perustusten takia ra- kennusliikkeen kanssa sovittiin, että tontille ei ajeta lainkaan täyttömaata, vaan pohja jätettiin 60 cm matalammalle kuin muissa pihoissa.

Luonnonkivi keskipisteenä

Hiekalla tasatun ja salaojitetun pohjamaan päälle tehtiin routaeristys käyttäen Finnfoamia. Tämän jälkeen hahmoteltiin kiviympyröidenjaistutusalueidenrajat jatehtiin muurien ja kivetysten kantava kerros murskeella. Perustusten tasoituksen jälkeen rakennettiin talon eteen puuterassi, ja nostettiin kookas luonnonkivi, joka on yksi pihan tärkeimmistä elementeistä, murskepatjan päälle paikoilleen.

Muurien rakentaminen aloitettiin grilli- muurista, ja jatkettiin ulkomuureihin. Muurien ja kiveysten tekoon meni aikaa arviolta kolme viikkoa. Kaikki kivet työstettiin paikan päällä oikeaan muotoon ja kokoon. Kiviympyröiden teko oli varsin hidas ja pölyinen vaihe, sillä jokainen kivi piti sahata erikseen. Pölyn estämiseksi kivet leikattiin vesivoidellulla timanttileikkurilla. Mullat tuotiin istutusalueille työn edetessä. Kunnollinen pakkaseriste saatiin nostamalla istutusaltaiden pohjalla oleva Finnfoam routaeriste sisäpuolelta myös altaiden reunoille.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pihakivet asennettiin muurien ja istutusalueiden valmistuttua. Kiviympyröissä on käytetty kahta eri värisävyä. Luonnonkivet asennettiin maakosteaan betoniin ja saumattiin polyuretaanihartsiin pohjautuvalla Grepur-saumausaineella.

Syyskuun loppupuolen sateet piiskasivat työmaata päiväkausia hidastaen työn etemistä.

– Kivitöitä tehtiin sadekelillä osaksi telttakatoksessa, ja vesien jäädessä seisomaan kiveyksille suojattiin pihaa pressuilla. Työ viivästyi muutamia viikkoja, sillä kiveysten saumaaminen pitää tehdä poutasäällä, asukkaat kertovat.

Pihavalaistus osana tunnelmaa

Isännän mukaan rentouttavinta ja terapeut- tisinta pihassa on vesiaihe, jonka soljuvaa pulputusta ja lorinaa voi kauniina päivänä kuunnella hyvinkin tunteja.

Lähteen päällä on kaunis liuskekivi, jonka muoto ja kaltevuus katsottiin sopivaksi ve- den kaunista virtausta ajatellen.

Alla piilossa on metallinen porrasritilä, joka kantaa kivien painon, sekä 60 litran muovinen muurauspalju. Vesipaljun päällä oleva pienempi ritilä pitää roskat poissa altaasta.

Koska valaistus on yksi tärkeä osa pihan tunnelmaa, vedettiin pihaan ylimääräiset sähköt jo työmaan alkuvaiheessa.

Käpyvalaisin antaa yleisvaloa grillausalu- eelle, ja tämän lisäksi muureihin on sijoi- tettu kulkuvaloja ja istutusalueelle kiveksi naamioituneita aikakytkimellä varustettuja pistorasioita. Sähköt ovat kolmessa sarjassa, jolloin valaistusta voidaan muuttaa.

– Kunhan kasvillisuus kasvaa hieman, saamme pistorasioista virtaa kasvien kohdevaloille. Myöhemmin tarkoitus on hankkia myös ulkokäyttöön sopiva sisustusvalo ruokapöydän oheen, isäntä kertoo.

Istutukset tehtiin seuraavana keväänä. Kasvillisuuden suhteen piha on monipuolinen, mutta suhteellisen helppohoitoinen.

Asukkaat antoivat Pihapirkoille listan suosikkikasveistaan, sekä väritoiveet. Värit valittiin ympäristön mukaan. Vihreä oli yksitoiveväri valkoisen, vaaleanpunaisen ja lilan ohella.

Pihaan istutettiin muun muassa karpaattien kelloja, riippahernepuu, keijuangervoja ja keijunkukkia, salkoruusuja, koristeheiniä, kurjenmiekkoja, erilaisia pioneja, havuja, kärhöjä pallotuijia sekä komeasti kasva- maan lähtenyt köynnöshortensia.

Näyttävä rungollinen lamohietakirsikka, hybridipionit sekä ruusulajikkeet olivat Anun ideoita.

– Hybridipioneita tilasimme netistä pio- nienkoti.fi sivustolta. Valitsimme lajikkeet ‘Jalkavaimo nousee kylvystä’, ‘ Punaisen lammen kultakala’ sekä ‘Pink chiffon’. Ruusuja en aikaisemmin ole uskaltanut kokeilla, sillä pidin niitä hankalina kasvattaa. Onneksi oletus oli väärä, sanoo emäntä.

Tuijista osa jouduttiin istuttamaan uudelleen kevättalven ahavan tapettua taimet.

– Anu kielsi meitä kastelemasta istutuksia, sillä kasvien pitää juurtua kunnolla syvälle eikä pintaan.

Kun kasvit näyttävät oikeasti kärsiviltä, niille voi antaa vettä. Muuten ne kyllä pärjäävät.

– Yhtenä ehtona meillä olikin, että pihan pitää pärjätä kaksi viikkoa kastelematta, jot- ta pääsemme reissuun, pariskunta kertoo.

Viimeisimpänä hankintana pihaan asennettiin Lumonin liukuvat ja kääntyvät terassilasit. Kaihtimilla varustetut lasit ovat käytännölliset etenkin saunasta tultaessa.

Mökkitintin kriteerit täyttyvät

Illan viimeiset säteet lämmittävät oleskelualuetta kahdeksaan saakka, mutta lasitetulla oleskelualueella pystyy kauniina iltana pötköttämään sohvalla ja lukemaan kymmeneen saakka.

– Halusimme pihan, jossa on helppo liik- kua ja puuhastella myös ikääntyessä. Edessä oleva alue on kunnan virkistysaluetta, jossa on myös uimaranta. Mökkitontin kriteerit täyttyvät, kun omasta saunasta pääsee ui- maan, pariskunta kertoo hymyillen.

Piha maksoi kaikkineen noin 26 000 €.

– Kustannusmielessä pienillä kivillä tekeminen vei toki aikaa liusketta enemmän ja nosti samalla kustannuksia.
Toiveet toteutuivat

Toiveet toteutuivat

– Toiveemme toteutuivat kuitenkin kaikilta osin, ja olemme lopputulokseen hyvin tyytyväisiä. Kasvienhoito on minulle pitkäaikainen, rakas harrastus, jota pystyn nyt harjoittamaan sairaudestani huolimatta istutusten ollessa sopivalla korkeudella.

– Kasvillisuuden suhteen tässä ei pitäisi olla mitään vaativaa, kun ‘tää on mun piha’, rouva päättää hymyillen.

Anne Korkala
Kuvat Petri Kivinen

Seinustalle lasitettiin oleskelualue, jossa kesäisin ruokaillaan ja vietetään aikaa myös sadepäivinä. Lasit tulivat Lumonilta. Avoterassilla on ruokailu- ryhmä, grillauspaikka ja SK Metallin kesäkeittiö. Aurinkotuolit Bauhausista. Heinäseipäiden välissä kasvaa iiriksiä, etualalla ruusuja.

Seinustalle lasitettiin oleskelualue, jossa kesäisin ruokaillaan ja vietetään aikaa myös sadepäivinä. Lasit tulivat Lumonilta. Avoterassilla on ruokailu- ryhmä, grillauspaikka ja SK Metallin kesäkeittiö. Aurinkotuolit Bauhausista. Heinäseipäiden välissä kasvaa iiriksiä, etualalla ruusuja.

Kivenmallisia pistorasioita myy Bauhaus. Kansi pysyy magneetilla hyvin kiinni, ja pistorasioiden lisäksi tuote sisältää ajastimen.

Kivenmallisia pistorasioita myy Bauhaus. Kansi pysyy magneetilla hyvin kiinni, ja pistorasioiden lisäksi tuote sisältää ajastimen.

Heinien kasvua voi hillitä istuttamalla ne altaisiin, jotka tuovat samalla vaihtelua istutusalueeseen.

Heinien kasvua voi hillitä istuttamalla ne altaisiin, jotka tuovat samalla vaihtelua istutusalueeseen.

Pihaan valitut ruusulajikkeet ovat John Davis, New Dawn ja Sommerwind.

Pihaan valitut ruusulajikkeet ovat John Davis, New Dawn ja Sommerwind.

Grillauspaikka ja ruokailu- ryhmä on korkeamman muurin takana suojassa. Rungollinen lamohietakirsikka kurkottaa korkeammalle, ja erottuu edukseen jopa ruusujen edessä.

Grillauspaikka ja ruokailu- ryhmä on korkeamman muurin takana suojassa. Rungollinen lamohietakirsikka kurkottaa korkeammalle, ja erottuu edukseen jopa ruusujen edessä.

Kuivasta lehtipuusta tulee vähiten savua ja ympäristöhaittoja. Leppä- ja omenapuun- lastuilla vastaavasti saa parhaan savustuksen.

Kuivasta lehtipuusta tulee vähiten savua
ja ympäristöhaittoja. Leppä- ja omenapuun- lastuilla vastaavasti saa parhaan savustuksen.

SK Metallin kesäkeittiö on täyttä rautaa, ja elävä tuli grilliä huomattavasti tun- nelmallisempi pienessäkin pihassa. Kokonaisuuteen kuuluu lettupannu, halsteri ja savustuslaatikko sekä haudutuspadan pidike ja koukku nokipannukahville. Lettupannu lämpiää tulella muutaman minuutin, jonka jälkeen voi käydä hommiin.

SK Metallin kesäkeittiö on täyttä rautaa, ja elävä tuli grilliä huomattavasti tun- nelmallisempi pienessäkin pihassa. Kokonaisuuteen kuuluu lettupannu, halsteri ja savustuslaatikko sekä haudutuspadan pidike ja koukku nokipannukahville. Lettupannu lämpiää tulella muutaman minuutin, jonka jälkeen voi käydä hommiin.