Siirry pääsisältöön

Käytä sisäportaiden materiaalina kuivaa lattiaponttia ja jämäkkää lankkua

Yleinen
Sopivin puisten sisäportaiden materiaali on tiivissyisestä männystä höylätty lattialauta, jonka paksuus on 28 tai 34 milliä. Uutta rakennettaessa portaat on paras tehdä samasta laudasta kuin lattiat. Lattian laudoituksessa jää pätkiä, jotka soveltuvat mainiosti portaiden tekoon.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
3.4.2023

Kertopuusta tai liimapuulevystä saat pyörösahalla tarkat kolmiopalat, kun teet ensin tarkan mallikappaleen (kuvassa punainen) ja kiinnität sen pienellä naulalla työstettävään suorakaiteen muotoiseen kappaleeseen.

Reisilankut ovat esimerkiksi 45 x 120 tai 45 x 145 millin höylättyä mäntyä tai vastaavan mittaista kertopuuta. Kertopuu on ohuista lamelleista liimattua lankkua, kuin paksua vaneria. Samasta materiaalista saat kolmiopalat.

Kolmiopalat kiinnität liimalla ja vinonaulauksella niin, että naulojen kannat jäävät lautojen alle piiloon. Kiinnitä reunimmaisten askelmalautojen etureunat ruuveilla, joiden kannat upotat sekä tapitat tai kittaat puukitillä, muut kohdat kiinnität piilonaulauksella samoin kuin lattian asennuksessa on tapana, koiraspontin läpi.