MAINOS

Käyttövesiputkiremontti on nopea ja helppo toteuttaa

Talo

1971 valmistunutta paritalon puolikasta asuva Sohlbergin pariskunta toteutti käyttövesiputkien remontin ennen vakavampia putkivaurioita. Hommaan haluttiin saneerauskohteisiin erikoistunut firma.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

 Talon isäntä Pentti Sohlberg on ollut tyytyväinen KotiSun Oy:n toimintaan ja työhön. Asennustyö on tehokasta ja koko konsepti on kehitetty kustannustehokkaaksi. Kuvassa vasemmalla KotiSun Oy:n asennusjohtaja Aaro Mönkkönen.

Irja ja Pentti Sohlberg saivat kotitalonsa valmiiksi vuonna 1971, ja ovat asuneet taloaan siitä lähtien. Monet ratkaisut on säilytetty alkuperäisinä, kuten mosaiikkiparketti sekä keittiön täyspuiset kaapinovet ja komeat klinkkerilaatat kaapistojen taustoissa. Alkuperäiskunnossa olevan käyttövesiputkiston uusiminen tuli ajankohtaiseksi, kun saneerausta alettiin toteuttaa yhdessä jos toisessakin ikääntyneessä naapuritalossa.

– Putkistomme olivat ikäänsä nähden kestäneet hyvin. Autotallin puolella oli 20 vuotta sitten uusitun lämminvesivaraajan putken liitoskohdassa vuoto kesällä 2010. Liitoksen alla ollut kosteushälytin hoiti kuitenkin hommansa, eikä alkaneesta vesivuodosta tullut minkäänlaista vesivahinkoa. Kun kaksikin eri rakennusmestarinaapuria kehui oman putkiremonttinsa toteuttaneen KotiSun Oy:n työn nopeutta ja onnistumista, päätimme hoitaa putket kuntoon. Vanhat rakennusmestarit eivät turhia kehuja jakele, Pentti Sohlberg Helsingistä kertoo.

Vanhojen kupariputkien kuntoa on vaikea määritellä. Sekä putkiston alkuperäinen laatu, ikä että huoltohistoria merkitsee.

– Käyttöikä riippuu muun muassa putkimateriaalin ja veden laadusta. Korroosio-ongelmat eivät aina tarvitse syntyäkseen edes vuosikymmeniä. Kun käyttöiässä olevat metalliputket ylittävät 25-30 vuotta, vuotoriski kasvaa merkittävästi. Putki tarvitsee vain yhden heikon kohdan, mistä se menee ensimmäisenä rikki, ja yleensä se on mutka tai liitoskohta, käyttövesiremontteihin erikoistuneen KotiSun Oy:n asennusjohtaja Aaro Mönkkönen kertoo.

↑ Komposiittiputket kulkevat koteloinnin sisällä katonrajassa.

Suunnittelu yhdessä asukkaiden kanssa

KotiSun Oy:llä käyttövesiputkiston uusiminen alkaa tarkalla ja yksityiskohtaisella suunnittelulla, jonka avulla asentaja ja asukkaat löytävät yhdessä parhaimman ja esteettisimmän reitin uudelle putkitukselle.

Uusi komposiittiputkisto asennetaan vanhoille pinnoille pintavetoisena. Vanhat putket tyhjätään ja tulpataan. Mikäli vanhoissa putkistoissa ei ole vuotoa, eikä rakenteissa vettä, rakenteita ei tarvitse avata ja vanhat kupariputket voidaan jättää rakenteisiin.

Omakotitalon käyttövesiremonttiin menee aikaa muutamasta päivästä vajaaseen viikkoon. Sohlbergien remontti kesti neljä päivää. Kohde on saneerauskohteeksi siinä mielessä poikkeuksellinen, sillä putket saatiin vedettyä suurimmaksi osaksi välipohjassa piilossa.

– Taloon on tehty muutamia vuosia aikaisemmin kattokorotus, ja ullakkotilan remontti on vielä kesken. Lattiasta on helppo nostaa muutamia levyjä pois, ja pujottaa vesiputkisto kulkemaan piilossa alakerran vessoihin ja sieltä eteenpäin, isäntä kertoo.

Menetelmä vaatii ainakin puolilämpimän tilan.

– Tällä tavoin toteutettu saneeraus on meille harvinainen. Joka talossa etsitään kuitenkin paras mahdollinen tapa toimia, ja nyt yläpohjan kautta saimme jokaiselle vesipisteelle omat putket. Tavallisesti putket kulkevat mahdollisimman lähellä katon ja seinän rajaa, missä ne on tarvittaessa helppo koteloida. Mitä paremmin putket ovat piilossa, sitä onnistuneempi saneeraus on, Aaro Mönkkönen kertoo.

 

↑ Suihkun kylmävesiputken puristusliitoksen tekeminen. Pinnassa näkyvät putket voidaan vaihtoehtoisesti toteuttaa kromipintaisella kupariputkella tai komposiittiputkella.

Valmista muutamassa päivässä

Suunnitteluvaiheen jälkeen työ jatkui läpivientien poraamisella. Monimuotoisissa taloissa tarkan suunnittelun mahdollistaa erikoislaitteisto, jonka avulla pystytään millin tarkasti määrittelemään läpiviennin paikka. Paritalon puolikkaassa asuinneliöitä on noin 200 m2 limittäin kolmessa tasossa. Vesipisteitä kodissa on yhteensä kahdeksan, ja ne sijaitsevat keittiössä, vessoissa, autotallissa ja kylpyhuoneessa. Ullakkotilaan vedettiin valmius kahdelle vesipisteelle.

Paritalon vesimittari sijaitsee naapurin puolella. Saneeraus aloitettiin vesimittarilla, mistä putket tuotiin väliseinän läpi Sohlbergien uima-allastilan ja kylpyhuoneen puolelle. Homma vaati kummankin asunnon uima-altaiden tyhjentämisen. Putket asennettiin kulkemaan kylpyhuoneen kautta autotalliin, mistä toinen linja tulee takaisin suihkutilaan ja toinen kulkee makuuhuoneeseen lattianrajaan. Keittiön linja piilotettiin kulkemaan vaatekaapin takaosassa, ja toinen vietiin yläkautta yläpohjaan ullakkotilaan. Molempien vessojen putket on vedetty alas yläpohjan kautta tulevista putkista. Rakenteiden sisällä käytettiin uudiskohteissa tavallisimmin käytettävää pex-muoviputkea, ja pintavetoina komposiittiputkea sekä laattapinnoilla kromattua kuparia. Ratkaisut ja materiaalivalinnat suunniteltiin yhdessä asukkaan kanssa.

– Kromattu kupariputki käy märkätiloihin eli kylppäriin ja laatoitettuun vessaan. Asuinhuoneissa sitä ei suosita, sillä kromikupariputkissa on kondensioriski pitkissä linjoissa, Mönkkönen tarkentaa.

 WC-pöntölle vesi tulee komposiittiputkea pitkin seinän ja lattian rajassa. Haaroitustyöt tehdään aina piiloon kuten kaapistojen takaseinään tai tiloihin, jotka eivät ole asuinkäytössä kuten autotallit ja varastot.

Vesi poikki muutaman tunnin

Putkiasennus ja liitosten teko kesti pari päivää. Komposiittiputki taipuu näppärästi oikeilla työkaluilla. Liitokset tehdään puristamalla ilman juotoksia tai hitsauksia. Kun kaikki putket oli tuotu paikoilleen, tehtiin verkoston vaihto. Täksi aikaa vedet laitettiin poikki, ja vanhat näkyvät putket katkaistiin pois. Kun liitokset oli tehty, ja putket paikoillaan, kytkettiin vesi uuteen linjaan.

Vesi on poikki kohteesta riippuen kolmesta seitsemään tuntia. Irja Sohlberg oli varmuuden vuoksi varannut runsaasti vettä katkon ajaksi kattiloihin, mutta joutui kaatamaan suurimman osan pois, koska vesi oli poikki lopulta vain muutaman tunnin. Tämä ilahdutti asukkaita.

Entä haittasiko putkiremontti asumista? Ei.

– Remonttimiehistä ei ollut mitään haittaa, ja vesi oli poikki hämmästyttävän lyhyen ajan. Asennuksesta tuli hieman porausroskaa, jonka siivouksen yritys huolehti itse. Poratessakin vieressä oli koko ajan imuri käynnissä, pariskunta kertoo.

Kohteesta piirrettiin asukkaan toivomuksesta myös uudet putkikuvat.

– Paritalokohteessa Helsingin rakennusvalvonta ei vaadi toimenpidelupaa. Teetin kuvat lähinnä omaan arkistoon, Pentti Sohlberg kertoo.

↑ Puhtaassa komposiittiputkessa on päällekkäin kolme putkea: virtausputki, alumiiniputki ja päällys- eli pintaputki. Moderni liitintekniikka ja järjestelmän osat takaavat tiiviit liitokset.

Kustannukset kohteen laajuuden mukaan

Mönkkösen mukaan uusien menetelmien helppous ja nopeus innostaa vanhojen omakotitalojen asukkaita putkiremonttiin.

– Vaikka asukkailla olisi erilainen mielipide, saneeraus tehdään aina nykyisten vaatimusten eli D1-rakennusmääräyskokoelman mukaisesti. Asukkaiden toivotaan olevan mukana suunnitteluvaiheessa, ja toki sietämään lyhyt vesikatkos, muuten tämä on täysin avaimet käteen –remppa. Hintaan vaikuttavat vesipisteiden määrä ja sijainti, läpiviennit ja niiden seinämateriaalit ja saneerauksen suuruus. Usein myös vesikalusteet ja lämpöverkko uusitaan samalla. Tässä kohteessa on sähkölämmitys, joten uusimme käyttöveden sekä lämminvesivaraajan. Putkea kohteeseen meni pyöreästi 60 metriä, Mönkkönen laskeskelee.

KotiSun Oy:n aluepäällikkö Jaakko Luttisen mukaan kustannukset lähtevät omakotitaloissa 3000 – 4000 eurosta ylöspäin. Jos vesipisteet sijaitsevat hyvin pienellä alueella päällekkäin ja lähekkäin, työn ja putkien määrä ja täten myös lasku on pienempi.

Kupariputkien ongelmana on putkistoa syövyttävä happi. Komposiittiputkessa on päällekkäin kolme putkea – virtausputki, alumiiniputki ja päällysputki eli pintaputki. Putken sisäpuoli on yhtenäistä muoviputkea, johon eivät tiivistetyt liitoskohdat ja taivutukset vaikuta. Järjestelmä on korroosion kestävä, eli putkissa ei ole lainkaan hapettuvaa materiaalia, eikä putki kulu.

– Komposiittiputki on myös siistin näköinen, hiljainen ja putkia on mahdollista myös maalata. Uuden putkiston käyttöikä on vähintään noin 50 vuotta. Toisaalta kun se ei mene rikki, en näe syytä miksi se ei kestäisi kauemminkin, Luttinen vakuuttaa.

 Aaro Mönkkönen asentaa viimeisinä töinään vielä pesukonehanan.

Käyttövesisaneerauksia

Kotisun – www.kotisun.fi

Vesnom – www.vesnom.fi

Villeco – www.villeco.fi

Vesitek – www.vesitek.fi

Sanfors – www.sanfors.fi

Uponor – www.uponor.fi

Vesiykkönen (Pohjois-Pohjanmaa & Uusimaa) – www.vesi1.fi

Waastek – www.waastek.fi

Teksti: Anne Korkala, kuvat: KotiSun Oy / Ville Kupila

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

komposiittiputki KotiSun kromikomposiittiputki kupariputki käyttövesiputket käyttövesiputki käyttövesiremontti käyttövesisaneeraus


Lisää samasta aiheesta