MAINOS

Rivitalon keittiö uudistui – tilaa ja valoa kasarikeittiöön

Keittiö

Ahdas kasarikeittiö haluttiin päivittää nykyaikaan omin voimin. Huolellinen suunnittelu takasi toivotun lopputuloksen: avara ja toiminnallinen keittiö kutsuu kokkaamaan!

Jaa sosiaalisessa mediassa
 

ennen

Kasarikeittiö ennen remonttia.

keittio

Rivitalon keittiö muuttui remontin myötä valoisaksi.

1980-luvun kulunut keittiö muuttui valoisaksi, kun keittiöstä purettiin osa seinää ja pinnat saivat uudet, vaaleat sävyt. Purku- ja asennustyöt päätettiin tehdä itse. Ulkopuolista apua tarvittiin sähkö- ja putkimiehen lisäksi vain puusepältä.

Huolellisen suunnittelun ja kalusteiden valinnan jälkeen tärkeää oli järkevän työjärjestyksen miettiminen. Erityistä tarkkuutta tämä vaati, koska haluttiin, että keittiö olisi mahdollisimman pitkään käytössä ja että koti olisi asuttavissa koko remontin ajan. Remontin kestoksi arvioitiin kolme viikkoa – aikataulussa pysyttiinkin hienosti, sillä valmista tuli kahdessa ja puolessa viikossa.

img_9466

Osittain purettu seinä tuo keittiöön valoa ja näköyhteyden olohuoneeseen.

Päivässä purettu

Vanhojen kalusteiden ja kodinkoneiden purkamisen yhteydessä vastaan ei ensin tullut mitään yllätyksiä: putket olivat täysin käyttökelpoiset, eikä kosteusvaurioita tai muita ongelmia löytynyt.

Keittiöön haluttiin lisää avaruutta ja valoa, joten yksi väliseinä päätettiin purkaa. Seinän purkaminen ei ollutkaan niin yksinkertaista kuin aluksi oletettiin: avattavan seinän sisällä olevat palkit eivät olleet sitä mitä piti, ja palkkeja oli enemmän kuin rakennuspiirustukset antoivat ymmärtää. Osa palkeista haluttiin poistaa, mutta koska se olisi vaatinut arkkitehdin piirustuksia sekä rakennuslautakunnan lupia, kiireisen aikataulun vuoksi palkit jätettiin paikoilleen. Kaikkiin purkutöihin kului vain yksi päivä.

img_9492

Punatiiliseinä
sai uuden sävyn
ja rouhean pinnan karkeatasoitteella. Keittiökalusteet ja kodinkoneet hankittiin Ikeasta, jääkaappi on Samsungin.

Punatiiliseinän uusi pinta

Purkamisen jälkeen alkoi tiilitakaseinän slammaus eli pinnan käsittely laastikerroksella. Slammaus on melko helppoa puuhaa, varsinkin jos lopputuloksesta ei halua liian sileää. Slammaukseen käytettiin Tikkurilan Presto LG -karkeatasoitetta, joka levitettiin lastalla suoraan tiilipinnalle. Tasoitetta voi levittää kerralla paksummankin kerroksen ilman, että tasoite halkeilee. Tuote sopi hyvin karhean tiilipinnan tasoitukseen ja kolojen täyttämiseen.

Tasoitteen kuivuttua seinässä oli niin kaunis harmaa sävy, että asukkaat päättivät olla maalaamatta pintaa. Maali myös peittäisi osan pinnan muodoista, joten rouheampi lopputulos saatiin, kun seinä jätettiin maalaamatta.

img_9470

Omaperäinen välitila syntyi Tikkurilan Presto LG -karkeatasoitteella, ja se viimeisteltiin Supi-saunasuojalla. Tiskiallas on Ikeasta, keittiöhana Mora-merkkinen.

Persoonallinen välitila

Omistajat selvittivät netistä ja kyselivät rautakaupoista, millä aineella karkeatasoitteella käsitelty välitila kannattaisi viimeistellä. Tähän neuvottiin käyttämään erilaisia lakkoja, mutta koska ajan kuluessa lakka kellastuu, sen käyttämistä epäröitiin. Tikkurilan Maalilinjalla kuitenkin suositeltiin välitilan käsittelyä Tikkurilan Supi-saunasuojalla. Saunasuoja ei kellastu, ja se tekee likaa ja vettä hylkivän pinnan. Saunasuoja laimennettiin vedellä (1:1), siveltiin 4–5 kertaa ja annettiin kuivua sivelykertojen välillä. Kun tuote ei ole liian paksua, tulevat tasoitteeseen jääneet erilaiset pinnanvaihtelut kuhmuineen ja röpelöineen paremmin näkyviin.

Koko koti raikastui ja avartui, kun puunvärinen sisäkatto sai uuden valkoisen sävyn. Katto pohjamaalattiin ensin Tikkurilan Varmalla ja sen jälkeen viimeisteltiin himmeällä paneelikattomaalilla. Keittiön sivuseinä käsiteltiin täyshimmeällä valkoisella Tikkurilan Lumi-maalilla.

Käytä putkitöissä ammattilaista

Keittiöremontissa ei ihan kaikkea voi tehdä itse – pienen virheen aiheuttama vahinko voi olla suuri, jos vettä pääsee rakenteisiin. Kannattaa huolehtia siitä, että tiivisteet ovat kunnossa ja putkityöt tehdään huolellisesti.

Asukkaat miettivät pitkään, mitä tekisivät väliseinän purkamisen alta paljastuneille raakapuisille tolpille. Ystävät ja tutut tekivät monia ehdotuksia tolppien käsittelyn suhteen petsaamisesta tasoittamiseen ja koteloimiseen. Lopulta tolpat päädyttiin koteloimaan ja maalaamaan. Sopivaa listaa tai rimaa ei rautakaupoista löytynyt, joten paikalle kutsuttiin puuseppä arvioimaan asiaa. Puuseppä lupasi tehdä mittaan sopivat palikat lastulevystä. Viikkoa myöhemmin, vaivaisen kolmen tunnin työn jälkeen, palkit oli koteloitu ja asukkaat olivat erittäin tyytyväisiä lopputulokseen – nyt palkit ja seinä olivat samaa materiaalia.

Koteloiden paklaaminen ja maalaaminen jäi omistajille. Paklauksen jälkeen pohjalle vedettiin ensin puolihimmeä remonttimaali, joka toi ikävästi esiin kaikki pinnan pienet virheet. Tolpat päätettiin viimeistellä täyshimmeällä Lumi-maalilla, joka piilotti pinnan pienet epätasaisuudet.

kattoikkuna

Koko kodin ilme raikastui, kun sisäkatto maalattiin valkoiseksi. Kattoikkunan valaisimet on ostettu Biltemasta.

Säästöjä tekemällä itse

Itse remontoimalla säästää paljon rahaa. Kaikkia keittiöremontin töitä ei kuitenkaan voi tehdä itse, vaan sähkö- ja putkityöt on annettava ammattilaisen hoidettavaksi. Keittiöremontti maksoi n. 10 000 euroa. Suurimman siivun budjetista veivät kalusteet ja kodinkoneet: ne maksoivat 7 000 euroa. Pintakäsittelytuotteet maksoivat 1 000 euroa, ja valaisimiin ja muihin sähkötarvikkeisiin meni 600 euroa. Putki- ja sähkömiehen töihin kului 1 000 euroa, ja puuseppä veloitti 500 euroa + materiaalit.

Kannattaa aina kysyä etukäteen hinta-arvio sekä työlle että materiaaleille. Jos keittiö olisi tehty jonkin urakoitsijan kautta, hintalappu olisi ollut kaksinkertainen.

Nyt keittiössä on valoisa ja raikas tunnelma. Siellä mahtuu kokkailemaan sovussa kaksinkin, kun uudet kaapistot jättävät enemmän tilaa keskikäytävälle. Omistajat iloitsevat, kun keittiöstä on näköyhteys olohuoneeseen eikä kokin tarvitse olla aivan yksin. Väliseinän palkit rajaavat ja jäsentävät tilaa eivätkä keittiön pöydille silloin tällöin unohtuneet astiatkaan häiritse silmää.

Katso video keittiöremontin lopputuloksesta:

Teksti ja kuvat: toimitus

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kasarikeittiö keittiö keittiöremontti


Lisää samasta aiheesta