Keittiö on ilmava ja valkoinen
Miia ja Andreu pitävät ruoanlaitosta ja halusivat keittiön, jossa on paljon työskentelytasoa.
Teksti Anne Korhonen
Kuvat Jefunne Gimpel / Future Image sekä työryhmä
Koska 1980-luvun keittiö oli jo aikansa elänyt ja käytössä kulahtanut, kaikki muu paitsi hyväkuntoinen tammiparkettilattia sai purkutuomion. Keittiöremontti oli Miian ja Andreun ensimmäinen. Siksi he syventyivät siihen erityisen huolellisesti, tutkivat useita erilaisia vaihtoehtoja ja päätyivät lopulta klassisen varmaan valkoiseen keittiöön.
Pariskunta ideoi keittiön pääosin itse, mutta lopullinen kokonaisuus muotoutui yhdessä Keittiö.netin suunnittelijan kanssa jo parilla käyntikerralla. Suunnittelun lähtökohta oli, että asukkaat mahtuisivat valmistamaan keittiössään ruokaa yhdessä ja törmäilemättä koko ajan toisiinsa.

Kaapit: Keittiö.net, Liesituuletin BEST / Savo Design&Technic, puoli-integroitu astianpesukone, keraaminen liesitaso ja uuni AEG-Electrolux.
Mieleiset kaapit löytyivät Keittiö.netin mallistosta. Liesituuletin BEST / Savo Design&Technic, puoli-integroitu astianpesukone, keraaminen liesitaso ja uuni AEG-Electrolux.
II-keittiössä kaapistot ovat vastakkaisilla seinillä, ja niiden väliin jää reilusti liikkumatilaa. Keittiötä hallitsee vaakalinja, joka toistuu kaappien II-mallissa, pitkissä metallivetimissä sekä kippikaappien ja laatikostojen välitilan espanjalaisissa laatoissa.
Miia ja Andreu valitsivat syvän keittiöaltaan, jossa mahtuu pesemään kattilat ja pannut. Isosta kuivauskaapista luovuttiin, kun suurin osa astioista pestään kuitenkin tiskikoneessa.
Keittiöaltaan alla on päällekkäin kaksi leveää vetolaatikkoa, joista alemmassa ovat roska-astiat ja ylemmässä säilytetään muun muassa pesuaineet. (Katso kuvaa sivulta 15 – siitä selviää, miten keittiöaltaan alla voi olla vetolaatikko!) Puoliksi integroitu tiskikone sijoitettiin keittiöaltaan viereen ja liesi keskelle seinää, missä myös näyttävä liesituuletin pääsee mainiosti oikeuksiinsa.
Tiskiallaskaapin vetolaatikot ovat näppärät.
Tiskiallaskaapin vetolaatikot ovat näppärät. Ylempi vetolaatikko on ”sisennetty” keskeltä, jotta se mahtuu liukumaan altaan ympärille, ja altaa eteen ja molemmille puolille jää säilytystilaa esimerkiksi pesuaineille. Jäteastiat ovat alemmassa vetolaatikossa. Hana on Moran.
Lasi tuo keittiöön keveyttä ja tilantuntua
Pari valitsi kaappien oviin ja laatikoihin kiiltävän pinnan ennen kaikkea ulkonäön, mutta myös helppohoitoisuuden vuoksi. Yläkaappien kippioviin valittiin maitolasia ja alumiinikehykset.
Yläkaappien kippiovet ovat käytännölliset.
Yläkaappien kippiovet pysyvät mekanisminsa ansiosta auki itsestään, jolloin kokki pystyy nostelemaan astioita kaapista pöydälle tai tiskikoneesta kaappiin kaksin käsin. Avonainen kippiovi ei myöskään estä liikkumista keittiössä samalla tavalla kuin perinteinen, sivulle aukeava ovi.
Lasi tuo keittiöön keveyttä ja tilantuntua. Ilmavuutta tuo myös se, etteivät kaapit ulotu kattoon saakka. Päällekkäin asennettuihin mataliin kippikaappeihin mahtuu yllättävän paljon tavaraa. Säilytyksen painopiste on kuitenkin leveissä alalaatikoissa. Yläkaappien viereen mahtui vielä kapea viinipulloteline Andreun toivomuksesta.
Leveät vetolaatikot ovat tilavat.
Leveisiin vetolaatikoihin mahtuu paljon tavaraa. Laminaattitaso näyttää erehdyttävästi aidolta pähkinältä. Jääkaappi-pakastinyhdistelmä on Boschin. Yhdistelmäkeitin on Krups Combi. Tammiparketti on alkuperäinen.
Kahdelle puolelle keittiötä järjestyi työtasoa yli viisi metriä. Työskentelytasot ovat massiivipähkinää jäljittelevää laminaattia, joka kestää ahkerankin ruoanlaiton räiskeet. ”Kivi oli meistä liian kylmä ja kallis pinta. Puutasokin olisi ollut kiva vaihtoehto, mutta se oli meille liian vaativa materiaali”, Andreu kertoo.
Keittiön ikkunan viereen löytyi tasojen sävyihin sopiva pähkinäpöytä, johon jatkopalan ansiosta mahtuu jopa kahdeksan ruokailijaa. Pariskunta seurustelee usein ystäviensä kanssa ruokapöydän ääressä, ja nyt he voivat jutella vieraiden kanssa myös kokatessaan.
Jatkettava ruokapöytä eli Kaluste-Kirsin  Kiwano-pöytä on pähkinää.
Ruokailutila on kätevästi keittiön päädyssä. Jatkettava ruokapöytä eli Kaluste-Kirsin Kiwano-pöytä on pähkinää. Sirot valkoiset Dani-tuolit ovat Iskusta. Seinällä on HanArtin sisustustauluja, jotka Andreun äiti maalasi. Valaisin on Ikeasta.
Keittiön kaikki koneet ovat rosteripintaisia. Alumiini on nyt suosiossa, mutta Miia ja Andreu pitävät rosterista enemmän. Myös alakaappien ja laatikoiden sokkelit ovat rosterinsävyisiä.
Remontin aikataulu piti
Asukkaat ovat tyytyväisiä keittiöönsä, jossa yhdistyivät kaikki heidän toiveensa. Remontin aikataulu piti, eikä mitään ikäviä yllätyksiä ilmaantunut. Erityisen tyytyväisiä Miia ja Andreu ovat keittiökaappien asennukseen. Se kesti sovitut kaksi työpäivää, ja vielä asennusvaiheessa oli mahdollista tehdä muutoksia. Asukkaat ja asentaja muun muassa vaihtoivat yhteistuumin mikroaaltouunin paikan kaapista työtasolle, jolloin mikro ei riko yläkaappien yhtenäistä linjaa.
Loppuelämäänsä pariskunta ei aio espoolaistalossaan asua, joten keittiökalusteiden valinnassa painoi myös jälleenmyyntiarvo. ”Selkeä valkoinen keittiö on aina IN”, Miia ja Andreu uskovat.
Paljonko maksoi?
Kalusteet (tasoineen ja asennuksineen) noin 4 500
Liesituuletin noin 660
Muut koneet (puoliksi integroitu astianpesukone, keraaminen liesitaso, uuni ja jääkaappipakastin) noin 3 700