Keittiön sokkelit kerralla suoraan
Keittiökalusteiden tarkan asentamisen ensimmäinen edellytys on suora sokkeli. Pienikin sokkelin vinous toistuu ja korostuu aina sen päälle asennettavissa kalusteissa. Katso tästä, miten asennat tämänkeittiökalusteiden tärkeän ”peruskiven”oikein.
Keittiön alakaappien sokkeli on kaapin asennuksen perusta. Sokkelin pitää olla suorassa kuin talon perustuksen. Jos tässä vaiheessa työtä harjoitetaan vilppiä, se kostautuu myöhemmin oli sitten kyseessä ostosokkelin kokoonpano tai omatekoisen asennus. Aika, joka sokkelin sovittelussa ja kiilaamisessa suoraan menee, säästyy kaksin verroin myöhemmin kaappien asennuksessa ja näkyy myös kaappien sopivuudessa ja saumojen siisteydessä.

Aseta sokkeli ja sen päälle tulevat laatikot lattialle. Pane palikoita laatikon alle, jotta jäisi avaamisvaraa päällystettä ehkä joskus uusittaessa.

Sovita sokkeli vaakasuo-raan työntämällä sen alle kiiloja. Pane sokkelia vasten puukapula, joka on yhtä paksu kuin sokkelin ja lattian väli enimmillään ja vedä viiva sen yläreunaa pitkin. Sahaa sokkelin alareuna viivan keskilinjaa pitkin.

Kiinnitä sokkeli lattiaan, jotta kiilan pysyisivät paikoillaan. Tarkoitukseen sopivat esim. kulmatukihelat. Puiset kiilat liimataan kiinni.

1. Sokkeli koostuu pitkistä seinistä sekä pääty- ja välilevyistä. Mallisokkeli koottiin liimalla ja tapeilla. Pidä lyöntikohdalla suojapalikkaa, kun isket osia.

2. Jos sokkeliin kuuluu laatikoita, niille pitää asentaa listat tai muut liukukiskot kannattimiksi. Niistä sokkeli voidaan myös kiinnittää lattiaan.

3. Nyt sokkeli asetetaan paikalleen laatikoineen. Sokkeli nostetaan kiiloilla niin korkealle, ettei esim. uuden lattianpäällysteen asennus tee laatikon aukaisua mahdottomaksi.

4. Jos sokkeliin tulee sokkelilaatikoita eivätkä ne aseta mitään estettä, sokkelin alareunasta voidaan myös sahata ainetta pois, jotta se saadaan suoraan ilman kiilojakin. Tue sokkeli ensin puusta veistetyillä tai muovikiiloilla tarkasti vaakasuoraan. Kun perusasennus on saatu valmiiksi, mittaa ja piirrä yhden palikan avulla korkeimmasta kohdasta alkaen sahauslinja, jota pitkin sokkelin alareuna sahataan. Näin sokkeli asettuu suoraan.

5. Kannatinkiilat on järkevää liimata sokkelin reunaan kiinni, etteivät ne luista pois alta, jos sokkelia jostakin syystä liikutetaan tai se liikahtaa tarkoituksetta. Sokkeli kiinnitetään lattiaan kulmaraudoilla. Tässä kiinnityksessä tarvitaan ruuvitulppia.