Kuva yllä, punaiset nuolet: Roiskesuojaksi valittiin musta lasi. Rohkea ja tehokas sisustuselementti!  Musta hyllykkö keskellä saareketta katkaisee valkoiset kiiltävät pinnat ja yhdistyy tyylikkäästi tasoon. 

Toisen uuden pöytätason värin ja viimeistelyn ”sulautuessa” yhteen matan seinäboordin näytepalan ja kaapistojen kiiltävän pinnan kanssa, kööpenhaminalainen perhe ymmärsi löytäneensä uuden keittiönsä. He seisoivat keittiömyymälässä, ja kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että tässä se nyt on.

Siitä hetkestä kului vain seitsemän arkipäivää siihen, että viimeinenkin lista oli paikoillaan ja asentajat sulkivat ulko-oven perässään.

 

Tiedonkeruuta ennen valintaa

 Mutta ennen keittiöasentajien saapumista oli valittava itse keittiö – ja se oli prosessi, joka vei paljon enemmän aikaa, kuin perhe oli kuvitellut.

Uuden keittiön tuli sopia vuonna 1956 rakennetun muurarimestaritalon tyyliin. Keittiötä käyttävät ensisijaisesti äiti, isä ja teini-ikäinen tytär, mutta myös runsaslukuinen joukko ystäviä, joten keittiössä ja ruokapöydän ääressä häärää usein muitakin.

– Halusimme säilyttää vanhan keittiön toimivan pohjaratkaisun. Myös jääkaappi, astianpesukone ja liesi jäivät ennalleen. Haasteena oli saada viereinen ruokailutila yhdistettyä keittiöön niin, ettei siitä olisi syntynyt vain yhtä suurta tilaa, perhe kertoo.

Koko prosessi alkoi tutustumisesta eri keittiömyymälöihin ja kotisivuihin.

– Minä ja tyttäreni surffasimme ympäriinsä sekä autolla että netissä. Keräilimme esitepinoja ja kuvia, ja välttämätön jyvien erottelu akanoista oli kaikkea muuta kuin helppoa, talon rouva kertoo.

Tämän jälkeen perhe pyysi hinta-arviot kahdesta myymälästä, eikä valinta sen jälkeen ollutkaan enää niin vaikea. Keittiötoimittaja oli löytynyt.


Tältä keittiö näytti ennen.

Ammattilaiset asialle. Perhe oli myös yhtä mieltä siitä, mitä kauppiaan tekemän tarjouksen tuli sisältää. Vanha keittiö oli poistettava ja uusi asennettava paikoilleen – ammattilaisten toimesta.

– Kokemus oli opettanut meille, että omat taitomme riittävät vain pikkuaskareisiin. Rahat menivät hyvään tarkoitukseen.

– Emme olleet selvillä, kuinka paljon päätöksiä oli tehtävä. Keittiömyyjä oli erittäin perusteellinen. Meidän piti keskustella materiaaleista, sisustuksesta, sähköistä, valaisimista, elementeistä, leveyksistä, korkeuksista ja paljon muusta. Kotonamme kävi myös asiantuntija mittailemassa ja katsastamassa vanhan keittiön.

– Välillä olimme jo vähällä luopua koko projektista. Jälkeenpäin voimme todeta, ettei niissä 24 tunnissa, jotka yhteensä käytimme keittiömyymälässä käymiseen ja kotikäynteihin, ollut yhtään ylimääräistä.

– Meille merkitsi enemmän toimivuus ja hinta kuin muotoilu ja merkkitavara, kertoo perheen isä, joka myös on keittiön pää aktiivisilla ruoanlaittotunneilla mitattuna.

Kävi myös niin, että perhe muutti matkan varrella mielipidettään siitä, miltä uuden keittiön tulisi näyttää. Sisustuksesta tuli paljon aiottua käytännöllisempi, ja materiaalien valinnan lähtökohtana oli ennemminkin ”talon henki” kuin keittiöesitteen viimeisimmät uutuudet.

– Uusi keittiömme on ollut meillä nyt kolme kuukautta. Päivittäinen ilonaihe on edelleen esimerkiksi astianpesukoneen nopea tyhjennys: sen uusi paikka on juuri siinä, missä päivittäin käytettävien tavaroiden kaapit ja laatikot sijaitsevat!

Ihastuitko?

Suomessa vastaavantyylisiä keittiökaapistoja voi löytää mm. Nixi-kalusteen, Petra-keittiöiden sekä Parma Keittiöiden mallistoista.

Lisätietoja: www.nixi.fi, www.petrakeittiot.fi ja www.parmakeittiot.fi.

Katso kuvat uudesta keittiöstä seuraavalta sivulta.

 

Keittiöveitset sijaitsevat magneettilistassa saarekkeen päädyssä. Pistorasia piiloutuu tasoon, kun sitä ei tarvita.Keittiöveitset sijaitsevat magneettilistassa saarekkeen päädyssä. Pistorasia piiloutuu tasoon, kun sitä ei tarvita.

Laatikostojen etupaneelit saa nopeasti irti.Laatikostojen etupaneelit saa nopeasti irti.

 

Keittiöpyyhkeet ovat piilossa tason reunan alla. Liesituuletin on huomaamaton, ulosvedettävä malli.
Keittiöpyyhkeet ovat piilossa tason reunan alla.
Liesituuletin on huomaamaton, ulosvedettävä malli.

Keittiöallas on tyylikkään musta.Keittiöallas on tyylikkään musta.