Äiti Maritta ja tytär Mariko keittiöpuuhissa. Kaikki perinteiset alakaapit on korvattu 120 cm leveillä laatikoilla, joita on myös saarekkeen toisella puolella. Liesituuletin Savon, iso kotikylmiö Festivon. Muut kodinkoneet Whirpoolin. Lattia Pukkilan 60 x 60 -kokoista laattaa.

Kuva yllä, punainen nuoli: Tiskikoneen päällä olevaan tilaan on tulossa tv, joka on vielä hankkimatta. Nyt siinä on kätevät leipäkorit, Luhta Home.

Tässä perheessä riittää hulinaa – tyttären ratsastusharrastus on muuttunut kilpailumenestykseksi, veljellä on omat harrastuksensa ja vanhemmat tasapainoilevat aikatauluviidakossa ja vastarakennetun kolmikerroksisen Lammin Kivitalon viimeistelypuuhissa.

Kiireet unohtuvat keittiössä, onneksi. Kaikki mahtuvat syömään suuren, 270 x 126 sentin kivitason ympärille tai kodikkaan maalais- ja merihenkisesti sisustettuun ruokailutilaan.

Perheen äidin Maritta Koskisen unelmana on hankkia ruokailutilaan massiivinen, suuri pöytä, mutta talonrakennus sekä kaikki hevosen hoitoon ja kilpailemiseen liittyvät kulut nielevät niin suuren potin kuukaudessa, että moni muukin asia on joutunut jonotuslistalle epämääräisellä vuoronumerolla.

Induktio ja puuliesi ovat oiva pari kiireisen, mutta hyvää ruokaa rakastavan perheen keittiössä. Haas + Sohn -puuliesi Lämpömaalta.Induktio ja puuliesi ovat oiva pari kiireisen, mutta hyvää ruokaa rakastavan perheen keittiössä. Haas + Sohn -puuliesi Lämpömaalta.

– Keittiöideoinnin lähtökohtana oli toimivuuden lisäksi ehdottomasti puuhella! Kaikki arkkitehtiä myöten ihmettelivät ajatusta, mutta emme antaneet periksi. Se on jatkuvassa käytössä vuoden ympäri. Ykkössuosikkeja on siinä valmistettu riisipuuro. Ruoanlaiton lisäksi se on erittäin tehokas lisälämmön tuoja olohuoneen kolmeen suuntaan antavan takan lisäksi.

Avokeittiö, ruokailutila ja olohuone sijaitsevat keskikerroksessa, joka on pääosin avonaista, yhtenäistä tilaa. Ruokailutila jatkuu vielä erillisenä ”lasihuoneena”, johon mahtuu isokin seurue aterioimaan ja seurustelemaan. Jokainen ikkunaseinä voidaan avata, jolloin tila toimii myös terassina. Lasitus asennuksineen hankittiin Alutecilta.

Makuuhuoneet ja toinen kylpyhuone sijaitsevat ylimmäisessä kerroksessa, alimmassa kerroksessa on harraste- ja varastotilaa sekä saunaosasto.

Kulmatontilla sijaitsevassa talossa on eri tasoissa yhteensä viisi terassia, jotka korvaavat pienehkön, katujen risteykseen rajoittuvan pihan.

Hauskat yrttiruukut löytyivät Visbystä.Hauskat yrttiruukut löytyivät Visbystä.

Voisi ajatella, että uutta rakentaessa on ihanaa, kun kaiken pääsee suunnittelemaan alusta lähtien juuri sellaiseksi kuin on aina toivonut. Todellisuus voi kuitenkin osoittautua luultua karummaksi.

Kun yhtäkkiä joutuukin arkielämän hässäkän keskellä päättämään pistorasioiden ja kattohalogeenien paikkoja, lattiamateriaaleja sekä eri tilojen materiaali- ja kalustevalintoja, voi huumori välillä olla tiukassa. Kaikesta kuitenkin selvittiin kunnialla!

Keittiösuunnittelu toteutettiin yhteistyössä Keittiömaailman kanssa. Mieleiset keittiökaapistot valittiin Novartin A la Carte -mallistosta.

Keittiösaareke ja tasot ovat Ylämaan Graniitin upeaa Tumma labrador -graniittia, joka on täynnä pieniä hohtavia kiteitä. Myös saarekkeen alaosa oli tarkoitus laatoittaa tummaksi, mutta valkoiseksi rapattuna siitä tuli huomattavasti kevyempi ja kauniimpi; varsinkin, kun baarituolit ovat myös mustia.

Sini-valkosävyisen ruokailuryhmän toisella puolella on merihenkisesti somistettu vanha keittiösohva, jonka tekstiilit löytyivät Hemtexiltä.Sini-valkosävyisen ruokailuryhmän toisella puolella on merihenkisesti somistettu vanha keittiösohva, jonka tekstiilit löytyivät Hemtexiltä.

Tärkeä ergonomia. Koska kaikki perheessä ovat pitkiä, ergonomia oli tärkeää, jotta vältytään turhalta kumartelulta. Tiskikone, mikro ja kiertoilmauuni haluttiin ehdottomasti työskentelykorkeudelle.

Ainoastaan puulieden hella teki sattuneesta syystä poikkeuksen tästä säännöstä, se kun oli kompakti kokonaisuus.

– Ajattelimme ensin rapata hormin, mutta tiilimuuraus tuo keittiöön lisäripauksen omintakeisuutta. Samalla se tuo näkösuojaa ruokailutilan ja olohuoneen suuntaan.

Saarekkeen vastakkaisella seinällä on korkeita kaappeja.
Saarekkeen vastakkaisella seinällä on korkeita kaappeja.

Välitilat ja seinät ovat perheen äidin lempiväriä poltettua oranssia. Juuri oikea sävy löytyi Tikkurilan värikartalta. Välitila on suojattu lasilla. Moran automaattihana saa myös kiitosta.

– Ihanaa, kun ei tarvitse likaisin käsin vääntää vettä päälle, vaan sitä tulee automaattisesti juuri kun sitä tarvitsee!

Keskikerros muodostaa väritykseltään yhtenäisen maailman, sillä olohuoneen divaanisohva on melkein prikulleen samaa sävyä keittiön seinien kanssa.

Avonaisen kerroksen muiden seinien väriksi valittiin rauhallinen maitokahvin ruskea, mikä toimii mainiona kontrastina värikkäämmille keittiönseinille sekä sohvalle.