TEKSTI JAANA LAITINEN
KUVAT PEKKA VAINONEN
Kaikki käden ulottuvilla. Keittiön idea on yksinkertainen: lapsetkin ylettävät kiipeilemättä ottamaan mukit ja astiat alakaapeista ja laatikoista. Yläkaapeissa on vain keittokirjoja ja muuta harvemmin tarvittavaa.
Espoolainen lapsiperhe muutti nykyiseen rivitalokotiinsa 1998. Samalla vauhdilla asuntoon tehtiin pintaremontti. Silloin keittiö sai vielä jäädä ennalleen, sillä se oli hyväkuntoinen.
Vähitellen kypsyi ajatus myös keittiön uusimisesta. Keittiö oli sinänsä loistokuntoinen, perheen äiti Pia kertoo, mutta sen graniitinharmaa, futuristinen ulkonäkö muistutti 1980-luvusta. Myös kaappitilaa jäi kasvavan perheen tarpeisiin vähänlaisesti.
Huolta aiheutti myös se, että nyt alakouluikäiset tyttäret joutuivat kiipeilemään työtasoilla, jos he halusivat ottaa kupin astiakaapista.
– Sain pelätä, mitä täällä tapahtuu sillä aikaa, kun käväisen kaupassa.
Vanha keittiö kierrätykseen. Keittiö on olohuoneen yhteydessä. Korkea jääkaappi ja pakastin erottivat sen muusta tilasta. Se eristi innokkaaksi leipojaksi ja ruoanlaittajaksi tunnustautuvan äidin muusta perheestä ja ystävistä.
Vanha keittiö purkutöineen pantiin huutokauppaan internetiin. Huutokaupan voittaja sai siitä mieluisan keittiön mökilleen. Perhe säästyi purku- ja jätekustannuksilta ja sai kaupan päälle hyvän mielen. Kierrätys kuuluu perheen elämään muutenkin.
Uuden keittiön ilmeen ja rungon Pia ja Topi miettivät yhdessä etukäteen. Suunnitelman kanssa he menivät tapaamaan Keittiö.netin suunnittelijaa Sanja Lenardicia. Lenardic piirsi perheelle nopeasti modernin ja kevyen keittiön, jossa visuaalinen näkemys ja käytännöllisyys yhdistyvät.
Keittiö ennen.
Keittiö ennen.
Yllätys yläkaapeissa. Uudessa avarassa keittiössä moni asia on eri paikassa kuin on totuttu. Yläkaapit ovat kirkkaan valkoiset, ja niiden leveät vaakaovet ovat huurrelasia. Ovien takana odottaa yllätys. Siellä ei säilytetä astioita eikä ruokia. Lieden ja liesituulettimen vasemmalla puolella yläkaappi toimii varastotilana, ja oikealla puolella kaapin täyttävät keittokirjat. Kuiva-aineet säilytetään vetolaatikoissa työtason alla.
Laatikoista näkee nopeasti, mitä aineita on ja mitä pitää ostaa lisää. Myös mausteiden paikka on harkittu. Ne löytyvät matalasta vetolaatikosta lieden vierestä. Siitä on kätevä poimia oikea purkki ruokaa laittaessa.
Vesipiste ja pieni tiskikaappi sijoitettiin lähelle kulmaa. Niiden alapuolelta löysivät paikkansa tiskikone ja jätehuolto.
Saareke arkipöytänä. Kun jääkaappi ja pakastin lähtivät pois keittiön ja olohuoneen välistä, syntyi tila isolle saarekkeelle. Pia ei halunnut siihen liettä. Siitä katkut ja savut olisivat turhaan levinneet oleskelutiloihin.
Sen sijaan saareke katettiin kahdella isolla levyllä. Ne ovat samaa vanhaa pähkinää kuin keittiön työtaso. Perheen isä Topi liimasi levyt yhteen espoolaisen Hyvä Arki ry:n puutyökerhossa.
– Puusepät olisivat velottaneet liimauksesta 150 euroa. Topi teki sen ilmaiseksi kerholaisten neuvojen mukaan. Saumaa ei edes huomaa, Pia kertoo.
Saarekkeesta syntyi iso pöytä, joka houkuttelee lapset tekemään läksynsä ja askartelemaan. Se kerää ympärilleen myös vieraat. Nyt emäntä ei jää enää eristyksiin, vaan kaikki voivat seurustella ison työtilan ympärillä. Sitä reunustavat olohuoneen puolelta valkoiset baarijakkarat.
Saarekkeen pöytätason alapuolella on sähköpistoke. Siihen voi sujauttaa vaikka vatkaimen töpselin. Emäntä saakin nyt kokkausapua lapsilta ja ystäviltä.
Pöytälevyn alapuolelta löytyy toinen yllätys. Pia vetää auki neljä leveää vetolaatikkoa. Siellä odottavat pöytään pääsyä kaikki astiat.
– Lapset saavat täältä kupit ja mukit turvallisesti kiipeilemättä. Aikuistenkaan ei tarvitse enää kurkotella niitä yläkaapeista.
Kattilat ja vuoat säilyvät isossa astiakarusellissa keittiön kulman alakaapissa.
iherhuoneen ja keittiön väliseinä purettiin remontin yhteydessä. Keittiö, ruokailutila ja olohuone ovat nyt yhtenäistä avaraa tilaa.
Lisää tilaa. Viherhuoneen ja keittiön väliseinä purettiin remontin yhteydessä. Keittiö, ruokailutila ja olohuone ovat nyt yhtenäistä avaraa tilaa.
Yhtenäinen värimaailma. Seinälaataksi perhe valitsi luonnonkiviset marmorimosaiikkilaatat Laattapisteestä. Ne koostuvat erivärisistä pienistä kivistä, jotka seisovat alustassaan kuin nupukivet. Sama värimaailma ja luonnonläheisyys jatkuvat työtasossa, joka on väriltään vanhaa pähkinää.
Lämmin ruskea toistuu myös olohuone-keittiön seinissä. Tilassa on kolmea eri ruskeaa. Keittiön seinä on maalattu mokkakahvin väriseksi.
Yläkaappien alle sijoitettin valaisin spotit, jotka antavat valoa työtasolle. Kattoon upotettiin yhdeksän pientä valon lähdettä. Valaisinsuunnittelun teki Harri Kumpulainen Halogen Galleriasta.
Altaan hanaksi valittiin kosketusvapaa Oraksen hana, joka oli hintahaitarin korkeimmasta päästä. Moderni, kevyt hana osoittautui pian hintansa väärtiksi.
Kodinkoneet mikroaaltouunista kahvinkeittimeen löysivät paikkansa keittiön kulmauksesta. Siellä ne ovat katseilta piilossa, kun keittiöön päin katsoo olohuoneesta tai alakerrasta nousevista portaista. Koneet ovat AEG:n ja Electroluxin mallistoa.
Viherhuoneesta ruokailutila. Vanhasta keittiöstä tila jatkui lasiseinän taakse viherhuoneeseen. Kun perhe ryhtyi remontoimaan, huone päätettiin samalla yhdistää keittiöön ja muuttaa ruokailutilaksi.
Kevyt väliseinä oli nopea purkaa. Muutos toi enemmän tilan tuntua kuin viherhuoneessa oli neliöitä. Kulmauksesta löysi paikkansa perheen isän vanhempien maatilalta tuotu vanha leipomon pöytä. Ruokailutilaan mahtui myös ikää henkivä lasivitriinikaappi. Siellä odottavat käyttöä juhla-astiat ja lasit niitä hetkiä varten, kun katetaan fiinimmin.
Muista myös
  • Kysy kunnan rakennusviranomaiselta, tarvitsetko esimerkiksi seinän tai vesipisteen siirtämiseen lupia.
  • Ellet ole taitava käsistäsi, teetä ammattilaisilla. Kysy suosituksia: hyvää tekijää kannattaa odottaa.
  • Muista hyödyntää kotitalousvähennys. Selvitä myös voitko vähentää asuntolainan korot verotuksessa remontin osalta.
Lisätietoja www.vero.fi