Rennosti äreä punamusta keittiö

Keittiö

Uuden omakotitalon keittiö on raikas sekoitus lapsiystävällistä käytännöllisyyttä ja persoonallisuutta.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Leppävirran vehreässä maalaismaisemassa sijaitseva kartanonkeltainen omakotitalo paljastaa todelliset kyntensä jo eteisessä.

Nina ja Aki Koposen perheessä on lähdetty rohkeasti leikittelemään väreillä ja tyylikkäillä pintamateriaaleilla.

Keittiön yleisilme on raikkaan puhutteleva, sillä kokkaustilan punamusta räyhäkkyys on tervetullut poikkeus skandinaaviseen rauhallisuuteen.

– Lähdimme tietoisesti rakentamaan kotia, joka on ulkoapäin mahdollisimman yksinkertainen, mutta sisätiloiltaan sopivan rokahtava. Valitsemamme tyylisuunta herättää ymmärrettävistä syistä mielipiteitä, sillä kokonaisuus poikkeaa hieman totutusta, Nina kertoo.

Tyyli kynsien mukaan

 Koposen perheen 24,5 neliön suuruinen keittiö ei ole saanut persoonallista ilmettään hetken mielijohteesta, mutta ei myöskään unettomien öiden seurauksena.

– Sattumalla on sijansa tässäkin projektissa. En selaillut sisustuslehtiä enkä lukenut esitteitä, mutta kävelin italialaisia Gatto-keittiöitä myyvän liikkeen ohitse. Näyteikkuna oli niin houkutteleva, että pyörähdin saman tien sisään. Kävelin kauppiaan luokse, iskin punamustat kynteni pöytään ja sanoin, että haluan näihin sopivan keittiön, Nina paljastaa naureskellen.

Vaikka Koposet ottivat tarjouksia myös muilta yrityksiltä, niin punamustan italialaiskeittiön viehätys vei selkeän voiton.

– Gatto ei ollut edullisin, mutta ehdottomasti meidän tyylisemme. Lähdimme jo alunpitäen tavoittelemaan toimivuuden lisäksi myös persoonallista väri- ja materiaalimaailmaa. Hempeän vaaleat sävyt ja herkkä romantiikka eivät iske kipinää meidän perheen sisustustyylissä. Ympärillä pitää olla ripaus salaperäistä tunnelmaa, Nina toteaa.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla. Katso myös upeat kuvat keittiöstä!

 

Vierasystävällinen saareke

 Keittiön suunnittelusta vastasi kuopiolaisen Gatto-keittiöiden kauppias, Esa Pennanen.

– Hänen avullaan kalusteet löysivät paikkansa ja samalla läpikuljettavaan sekä hieman pitkänmalliseen keittiöön saatiin niin tilaa kuin toimivuuttakin.

Suunnittelussa otettiin huomioon myös nelilapsisen perheen arki. Tavallisen kylmiön tilalle hankittiin kaksi jää-pakastinkaappia. Myös monipuolisiin säilytystiloihin kiinnitettiin erityishuomio. Menevässä lapsiperheessä ei pärjätä kahdella lautasella eikä yhdellä muropaketilla, Nina kertoo.

Myös keittiön valoisuuteen panostettiin. Valoa tummasävyiseen kokkaustilaan tuovat kaksi ikkunaa sekä kaapistoihin upotetut loisteputket.

Kokkaus- ja ruokailutilan erottaa pieni, vierasystävällinen saareke, jonka olemassaololle Nina antaa suuret kiitokset.

– Saarekkeeseen integroitu liesi ja tilava työtaso ovat sijoitettu siten, että kokkaus ja seurustelu sujuvat moitteettomasti.

Lasipintoja ja kvartsia

Koposen keittiön ehdoton erikoisuus löytyy kuitenkin sekä kalusteiden että pintojen väri- ja materiaalivalinnoista.

Alumiinirunkoiset keittiökaapistot ovat tyylikkään punamustat. Osa lasipintaisista ovista on saanut värikseen punaisen.

– Musta on tasaisessa pääroolissa, mutta pimeyden välttämiseksi annamme punaisen hallita niin sanottua kokkauslinjastoa. Tällä tavoin vältymme myös siltä, etteivät värit pääse supistamaan tilaa, Nina perustelee.

Italialainen sielukkuus näkyy myös keittiön työtasoissa. Mustanharmaa kvartsi täydentää, mutta osaltaan myös pehmentää tilan yleisilmettä.

– Kestävä, pestävä ja kolisematon kvartsi on paras vaihtoehto lapsiperheen keittiöön. Lievästi epätasainen pinta pysyy kolhiintumattomana, vaikka tasoa käsitellään hieman ronskimmin, Nina kertoo.

Italialaista tunteikkuutta huokuvan keittiön kruunaa nurkkaan muurattu yönmusta leivinuuni, joka on saanut ylleen grafiitinmustan laatoituksen.

– Olihan se mestari hieman ihmeissään, kun kannoimme eteen muutaman laatikollisen mustia laattoja. Lopputulos oli kuitenkin pienistä ennakkoluuloista huolimatta toivotun mukainen. Väreistä voidaan olla aina montaa mieltä, mutta musta luo kantajalleen sopivan määrän arvokkuutta, Nina myöntää naureskellen.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla. Katso myös upeat kuvat keittiöstä!


 

Puutarhakalusteet uuteen käyttöön keittiössä

Maskuliininen väri- ja materiaalimaailma saa jatkoa myös voimakaslinjaisessa kalustuksessa.

Ruokailutilan teräsrunkoinen pöytä kestää tulisemmatkin aterioinnit, sillä kivisuoja-aineella vahattu graniittipinta ei hätkähdä pieniä kolhuja. Lapsiperheen käyttöön soveltuva pöytä löytyi pihakalusteiden alennusmyynnistä.

– Kyseessä on todellinen löytö. Puutarhapöytä on erittäin monikäyttöinen ja soveltuu tyylikkyytensä ansiosta myös sisätiloihin, Nina kertoo.

Hempeän kevennyksensä maskuliiniseen ruokailutilaan antaa hauskan liitutaulun lisäksi omaleimainen kattovalaisin sekä kirkkaanpunainen tehosteseinä “redhotchilipeppers” -tauluineen.

– Haluan keittiöön myös ripauksen slaavilaista henkeä. Tykkään pörröisistä ja kimaltelevista esineistä. Seuraava hankintani on musta kattokruunu, mutta tällainen valaisin ei ole vielä osunut kohdalle.

Rennon rokahtava keittiömaailma syntyi Ninan mukaan ilman suurempia luovuuden tuskia.

– Erinomaiset asiantuntijat sekä idearikas sisustussuunnittelijamme Elina Katajamäki auttoivat hankkeen onnellisesti maaliin. Keittiöstä tuli meidän näköisemme, tyylikkään rento, mutta sopivalla tavalla äreä, Nina Koponen linjaa tyytyväisenä.

Mitä maksoi?

Gatto-keittiökalusteet (ovimalli Yara, karkaistua lasia) 15 900 €
Kvartsi-tasot: 5 700 €
Smeg-kodinkoneet ja allas: 7 250 €
Menhir-liesikupu: 1 400 €
Leivinuuni (Kaakelikeskuksen APR Okaido negro -laatalla), n. 4 000 €
Lattialaatat (Piemme Moder Kii) 796 €

Yhteystietoja:

Kuopion TaloJazz Oy / Gatto-keittiöt: 0400-676 337, www.gattokeittiöt.fi
Mikkelin Kaakeli-ja Kaluste: 015-214 800, www.kta-tarvike.fi
Santamargherita: www.santamargherita.net
Smeg: www.smeg.fi
Menhir: www.elica.fi

Keittiön erikoisuudet:

 • Punamusta värimaailma
 • Musta leivinuuni
 • Lasipintaiset kaapistot
 • Oven taakse piilotettu mikro
 • Sorminäppäryyttä vaativat vetimet
 • Isot ja leveät laatikostot
 • Kaapistojen aukeamissuunta
 • Tunto Karhea -tehosteseinä
 • Valaisimien sijoittelu
 • Syvä tiskiallas
 • Graniittipintainen ruokailupöytä

Katso upeat kuvat keittiöstä seuraavalta sivulta.


 

Alumiinirunkoiset kaapistot on tehty kestämään ja osa lasipintaisista ovista on saanut värikseen tyylikkään punaisen. Alumiinirunkoiset kaapistot on tehty kestämään ja osa lasipintaisista ovista on saanut värikseen tyylikkään punaisen.

Keittiön mustaharmaat työtasot ovat kestävää, pestävää ja kolisematonta kvartsia. Keittiön mustaharmaat työtasot ovat kestävää, pestävää ja kolisematonta kvartsia.

 

Leveät ja keveästi aukeavat yläkaapistot säästävät avautumissuuntansa vuoksi tilaa. Lapsiperheen keittiön käytännöllisyyttä täydentävät normaalia syvemmät tiskialtaat.
Leveät ja keveästi aukeavat yläkaapistot säästävät avautumissuuntansa vuoksi tilaa. Lapsiperheen keittiön käytännöllisyyttä täydentävät normaalia syvemmät tiskialtaat.

Ruokailutilan teräsrunkoinen ja graniittipinnalla varustettu ruokailupöytä tuo keittiöön omaleimaista maskuliinisuutta. Ruokailutilan teräsrunkoinen ja graniittipinnalla varustettu ruokailupöytä tuo keittiöön omaleimaista maskuliinisuutta.

 

Keittiön kruunaa persoonallinen, grafiitinmustilla laatoilla vuorattu leivinuuni. Pienet yksityiskohdat, kuten hauska, koulumuistoja herättävä muistitaulu antavat rokahtavaan kokkaustilaan omat lisämausteensa.
Keittiön kruunaa persoonallinen, grafiitinmustilla laatoilla vuorattu leivinuuni. Pienet yksityiskohdat, kuten hauska, koulumuistoja herättävä muistitaulu antavat rokahtavaan kokkaustilaan omat lisämausteensa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

keittiöremontti leivinuuni