MAINOS

Syksyn 2012 uudet, ihanat keittiöt

Keittiö

Pelkistetty ja funktionaalinen avokeittiö vai runsas ja romanttinen kartanokeittiö? Molemmat ovat trendikkäitä ja myös muut tyylit niiden väliltä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ympyrä sulkeutuu. Savupirtistä on tultu moderniin kotiin, jossa keittiö on jälleen osa kodin oleskelutilaa. Kenenkään ei tarvitse vetäytyä kyökkiin eikä kääntää perheelle tai vieraille selkää laittaessaan ruokaa, kuvaa keittiötrendejä Domuksen Peter Puhlin.

Keittiön rooli kodin yhdessäolon keskuksena voimistuu yhä vain. Avokeittiö on tullut jäädäkseen.

– Ruoanlaitosta on tullut harrastus ja se näkyy kiinnostuksena keittiöön. Vanhat perusarvot ovat nousseet esiin sitä kautta, kun keittiö on taas paikka, jossa perhe tapaa ja rauhoittuu. Pidentyvien työaikojen ja koulutyön rinnalla yhdessä syöminen tuo lämpöä perheyhteisöön, Kvikin Andy Nastolin pohtii.

Selkeys kätkee toimintoja. Korkeakiilto, vetimettömyys ja linjakkuus ovat jo jonkin aikaa olleet trendejä, joissa päästään nyt vielä uudelle tasolle.

– Keittiön yleisilme on pelkistetty ja vähäeleinen, mikä korostuu sileissä ovissa ja ovipinnoissa. Jo useampia vuosia on suosittu selkeitä, horisontaalisia linjoja ja valkoisia, korkeakiiltoisia ratkaisuja. Hämmästyttävää kyllä trendi voimistuu edelleen, Eeva Kokkonen Novartista kertoo.

Mustavalkoinen Uoma-keittiö
LED-valaistut avohyllyt luovat vaihtelua ja rytmiä keittiöön. Mustavalkoinen Uoma-keittiö kuuluu uuteen vetimettömään Uoma-mallistoon. Saatavana kolme kiiltoastetta: supermatta (valkoinen ja musta), puolihimmeä ja kiiltävä. Kuvan keittiön hinta ilman kodinkoneita ja tasoa noin 9 700 €. Lisätiedot: www.domus.fi

Keittiökaapistojen halutaan jatkavan kodin muuta sisustusta. Uutta on nyt se, että ovien ja liukuovien taakse piilotetaan esimerkiksi uuni, allas tai tasotila. Suuret pinnat voivat kätkeä taakseen erilaisia pienempiä yksiköitä ja toiminnallisuuksia, kaapin oven takana voi olla vaikka neljä muunneltavaa laatikkoa. Tavoitteena on saavuttaa yhtenäistä, selkeää pintaa funktionaalisuudesta tinkimättä. Eikä siitä pidäkään tinkiä, valmistajat muistuttavat.

– Keittiön tulee olla ergonominen ja käyttäjän tarpeisiin suunniteltu. Ulkonäkö on kuitenkin toissijainen asia. Täydellinen piilottaminen voi osoittautua käytännössä hankalaksi. Kun toimivuus kärsii, kyse on kikkailusta ja huomionherättämisestä. Aina pitää huolehtia, että kaluste sopii tarkoitukseensa, Eeva toteaa.

Kiilto kohtaa luonnollisen. Valkoinen on suomalaisen keittiön ikuisuusväri ja tällä hetkellä myös trendikäs. Sen rinnalla nähdään lukemattomia luonnonläheisiä ruskean, beigen ja harmaan sävyjä. Korkeakiilto toimii kontrastina luonnollisille väreille, mutta myös viilukuvio ja sileä mattapinta ovat suosittuja. Kun keittiö on muuten eleetön, ilmettä haetaan yhdistelemällä erilaisia pintoja tai värisävyjä.

Hella-keittiömalli
Maalaisromanttinen tyyli kestää aikaa ja tuo keittiöön lämpöä. Hella-keittiömallissa on suorareunainen maalattu MDF-peiliovi ja lasiovet ristikoin. Tasot öljyttyä massiivitammea sekä erityisesti Hella-mallistoon suunniteltu liesikupu. Kuvan keittiön hinta ilman kodinkoneita noin 8 000 €. Lisätiedot: www.topi-keittiot.fi

Puun käyttö lisääntyy edelleen.

– Puu, sen erilaiset struktuuripinnat ja ympäristöystävälliset pintakäsittelyt ovat materiaalien ehdoton ykkönen. Trendi on vain vahvistunut ekologisen ajattelutavan kasvaessa, sillä puu on uusiutuva luonnonmateriaali ja täysin kierrätettävissä, Puustellin Sirkku Aine kertoo.

Yhä ekologisempien valmistusmenetelmien ja toimintatapojen aktiivinen etsiminen on Sirkku Aineen mukaan välttämätöntä. Kestäviin materiaaleihin panostaminen, pitkälle mietitty funktionaalisuus ja huolellinen, ammattimainen asennus ovat tekijöitä, joiden avulla keittiöstä tulee pitkäikäinen ja siten ympäristöystävällinen.

Harmaa on Ikean Lidingö-oven tyylikäs, maalaishenkinen uutuusväri. Mano-keittiö
Harmaa on Ikean Lidingö-oven tyylikäs, maalaishenkinen uutuusväri. Ovet varastosta, kivitason toimitusaika noin kuusi viikkoa. Kuvan keittiön hinta noin 5300 €. www.ikea.fi Vetimettömän Mano-keittiön ovet ovat kalvopäällysteistä MDF-levyä. Kuvan keittiön hinta sisältäen kaapit, sokkelin ja pöytätason noin 3900 €. Lisätiedot: www.kvik.fi

Romantiikkaa ja vapautta. Heille, joita minimalistinen tyyli ei miellytä, on vaihtoehtoja. Pelkistetyn rinnalla elää maalaisromantiikka tai kartanotyyli, joka hienoisesti kasvattaa suosiotaan. Muodikasta on myös yhdistellä eri tyylejä tai luoda ihan oman näköinen keittiö.

– Asiakkaista ei pysty arvaamaan, minkälaisen keittiön hän valitsee. Trendikäs nuoripari, joka rakentaa ensimmäistä asuntoaan, saattaakin valita maalaisromanttisen keittiön. Myös rakennuksen arkkitehtuuri otetaan huomioon ja hyvä niin, Peter Puhlin muistuttaa.

– Suomalaisissa on monenlaista kuluttajaa. Löytyy pelkistetyn kannan edustajia ja niitä, jotka haluavat runsautta. Jos pitää jostain, on ihan vapaa toteuttamaan oman visionsa. Nyt ei ole olemassa oikeaa tai väärää. Ainoastaan silloin, jos mitoitus ei toimi tai ovet eivät aukea, voidaan sanoa, että keittiössä on vikaa, Eeva Kokkonen summaa.


Ovien välissä sijaitsevin tammipuulistoin korostettu laminaattiovi Taru kuuluu Novartin Petra-keittiön uuteen mallistoon. Modernin ja vähäeleisen oven luonne muuttuu vetimen avulla, kuvassa reelinkivedin. Työtasona puureunainen graffitin harmaa laminaatti. Puukuosi jatkuu sokkelissa ja runkojen päädyissä. Hinta ilman hanaa, allasta ja koneita noin 3 100 €. Lisätiedot: www.petrakeittiot.com.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

keittiötrendit