TEKSTI MINNA VON WEISSENBERG
KUVAT NINA DODD
Ahtaasta 70-luvun keittiöstä kuoriutui valoisa ja tyylikäs seurustelutila. Tumma puunväri valittiin alkuperäisistä ikkunapuitteista. Kylässä isovanhemmat Leena ja Jorma Kettunen.
Rakastamme hyvää ruokaa, kokkailua ja seurustelua, Kirsi Kettunen kertoo. Tämä filosofia antoi suuntaviivat espoolaisperheen suurelle keittiöremontille. Erityisesti Kettusen perhe halusi keittiön, jossa viihtyvät myös perheen tyttäret Emma, 8 ja Essi, 4.
Tavoite toteutui yli odotusten: ahtaasta keittiöstä kuoriutui valoisa, italialaishenkinen ruokailutila.
– Nyt meillä kaikilla on tilaa häärätä. Lapsetkin mahtuvat leikkimään, Kirsi kertoo.
Erityisen iloinen perheen äiti on siitä, että astioille on vihdoinkin riittävästi tilaa.
Kirsi ja Jussi Kettunen aloittivat Jussin vanhemmilta ostamansa 1970-luvun loft-talon remontin viime joulukuussa. Yläkerrassa sijaitsi aiemmin kapea keittiö, joka oli erotettu muusta tilasta liukuovilla.
–Tiesimme mitä halusimme: ajattoman yksinkertaisen keittiön, sisustusta harrastavat Kettuset kertovat.
Väliseinät pois. He päättivät muuttaa koko yläkerran yhdeksi avonaiseksi ruokailutilaksi. Niinpä kaikki väliseinät saivat lähteä.
– Ystävämme ihmettelivät, miksi emme laittaneet yläkertaan olohuonetta. Mutta me halusimme ison keittiön ja ruokasalin.
Unelmakeittiön suunnittelussa auttoi Soukan Puustellin asiantuntija, Lauri Jalkanen.
– Dialogi Laurin kanssa sujui mainiosti, en ole koskaan aiemmin saanut niin hyvää palvelua, Kirsi Kettunen kiittää.
Perhe halusi keittiöön harmoniaa sekä tummien ja vaaleiden sävyjen kontrastia. Yläkaappien oviksi valittiin kiiltävän valkoista mdf-levyä. Alakaappeihin tuli wengenruskeaa massiivipuuta, tasoiksi samanväristä laminaattia.
– Halusimme säilyttää 70-luvun hengen. Tumman puunvärin valitsimme alkuperäisistä ikkunapuitteista.
8-vuotias Emma voi tehdä myös itse välipalaa, kun tarvittavat välineet löytyvät sopivalta korkeudelta.
Turvallista ja kätevää! 8-vuotias Emma voi tehdä myös itse välipalaa, kun tarvittavat välineet löytyvät sopivalta korkeudelta.
Kaikki käden ulottuville. Erityisesti perhe halusi lapsille turvallisen keittiön. Taitoluistelua harrastava Emma voi koulupäivän ja treenien jälkeen itse tehdä välipaloja, kun lautaset ja ruokatarvikkeet löytyvät kätevästi alalaatikoista. Keittiöjakkara on Kettusten keittiössä muutenkin turha kapistus.
– Pienenä ihmisenä en itsekään ylettyisi korkeisiin yläkaappeihin, joten ne jätettiin kokonaan pois.
Hyvin suunniteltu keittiö säästää turhilta askeleilta. Astiat on helppo purkaa tiskikoneesta suoraan viereisiin kaappeihin ja laatikoihin. Ahtaat ja hankalat nurkkakaapit on unohdettu: kattilat ja tarjoiluvadit löytyvät kätevästi heti lieden alapuolelta – suurista vetolaatikoista.
Maitolasia laattojen tilalle. Kettuset valitsivat tiskipöydän ääreen käytännöllisen valkoisen maitolasin, joka vaihtaa väriä valaistuksen mukaan. Tiskialtaan ylle lisävaloa tuovat näppärät hipaisuvalot.
Suuri saareke on koko keittiön helmi. Kettuset halusivat siitä standardikokoista suuremman, kun tilaa kerran oli. Saarekkeen lieden ympärille on mukava kokoontua.
– Lapset voivat seurustella saarekkeen ääressä, kun vanhemmat kokkaavat. Tai minä voin ihmetellä, kun Jussi kokkaa!
Saarekkeen ja koko keittiön päävalaistuksesta vastaa ufomaisen upea Lapetekin liesikupu, jonka hohde riittää mainiosti työskentelyyn. Kodinkoneiksi valittiin muun muassa AEG:n rosterinen pakastin ja jääkaappi.
Remonttireiskana toimi perheen isä, joka asensi myös parketin itse. Ammattilaiset hoitivat Siporex-katon ja kaapistojen asentamisen sekä sähkötyöt.
– Remontti sujui täysin kommelluksitta. Kukaan ei voinut uskoa, että keittiö valmistuisi ajallaan. Koko yläkerran remontointi kesti kolme kuukautta.
Olisiko perhe halunnut sittenkin tehdä jonkin asian toisin?
– Meitä varoitettiin kiiltävistä ovista, mutta ei näissä lasten sormenjälkiä näy. Tosin siivoojan säännöllinen käynti auttaa, Kirsi Kettunen paljastaa.
Myös keittiön laminaattipintaiset työtasot saavat kiitosta helppohoitoisuudestaan.
– Jos jotain pitäisi vaihtaa, niin keittiön hanaksi olisin toivonut vielä yksinkertaisempaa mallia. Mutta emme voineet odottaa kolmea viikkoa.
Keittiön hanaksi valittiin linjakas Damixa Mercur.
Tyylikäs yksityiskohta. Keittiön hanaksi valittiin linjakas Damixa Mercur.
Lisävaloa tiskialtaan ylle tuovat SAVO Design & Technicin näppärät hipaisuvalot.
Lisävaloa tiskialtaan ylle tuovat SAVO Design & Technicin näppärät hipaisuvalot.
Ruokavieraita. Ennen perhe söi paljon ulkona.
– Nyt emme raaski lähteä mihinkään ja kutsumme muutkin meille syömään. Illanistujaisissa on viihtynyt jopa 30 vierasta – ja suuri osa juuri saarekkeen ympärillä.
Ruokailutilan suureen pöytään mahtuu kerralla monta ruokailijaa. Mukavaa tunnelmaa tuovat leppoisa sohva ja Skannosta hankittu Octopus-lamppu. Kesällä keittiön vieressä oleva katettu terassi antaa kolmekymmentä neliöä lisätilaa.
Seuraavaksi remontoidaan yläkertaan johtavat raput, jotka saavat uuden ilmeen lasiseinistä. Tämän jälkeen on alakerran vuoro uudistua.
Mitä maksoi?
Keittiöremonttiin varattiin 20 000 euroa. Keittiökaappien osuus oli noin 10 000 euroa ja kodinkoneiden noin 6 000 euroa.