MAINOS

Uuden talon keittiö: integroituja kalusteita ja ranskalaista tunnelmaa. Bon appetit!

Keittiö

Vastavalmistuneen talon keittiössä kaikki mahdollinen on integroitu kalusteisiin. Ruokailutilassa on rosoista ranskalaista tunnelmaa. Bienvenue!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Nelihenkinen perhe rakensi itselleen modernin ja selkeälinjaisen omakotitalon Etelä-Suomeen. Jo alusta saakka oli selvää, että keittiöön satsattaisiin. Suunnittelusta ja remontoinnista oli omakohtaista kokemusta, sillä perhe ehti pari vuotta aikaisemmin uusia silloisen kotinsa keittiön täydellisesti.

 Uuden talon suunnitellut arkkitehti piirsi perheelle heidän toiveidensa mukaisen keittiön. Kaksikerroksisen talon alakerrasta syntyi kokonaisuus, jossa keittiö, ruokailutila ja olohuone ovat lähes yhtä tilaa.

– Teemme joka päivä ruokaa ja meillä käy usein ruokavieraita, joten keittiöstä ei haluttu ahdasta koppia, jonne joku joutuu kokkausvuorollaan eristyksiin muista, perheen äiti sanoo.

Nelihenkinen perhe viettää paljon aikaa keittiössä.

 Keittiö ja ruokailutila ovat muutaman askelman verran muita tiloja alempana. Olohuoneesta ruokailutilan erottaa takka, joka avautuu molempiin suuntiin. Kaikki tilat ovat valoisia, sillä kahdella seinustalla on isot ikkunat.

Lämmintä valoa. Ruokapöytänä on pukkijaloille nostettu parisataa vuotta vanha pöytälevy. Tuolit Samuli Naamangan. Baarin virkaa toimittaa taustalla näkyvä vanha renginkaappi. Kattovalaisin on turkulaisen Nolla Nollan.
Lämmintä valoa. Ruokapöytänä on pukkijaloille nostettu parisataa vuotta vanha pöytälevy. Tuolit Samuli Naamangan. Baarin virkaa toimittaa taustalla näkyvä vanha renginkaappi. Kattovalaisin on turkulaisen Nolla Nollan.

Keittiö ja muut tilat ovat suorassa yhteydessä toisiinsa. Tilasta haluttiin mahdollimman minimalistinen.

– Turhia tavaroita ei pidetä tasoilla, eikä koneidenkaan tarvitse näkyä ulospäin. Niinpä kaikki mikä vain oli mahdollista integroida, integroitiin.

Muutamia selkeitä suuntaviivoja perheellä oli keittiönsä suunnitteluun.

– Valkoista keittiötä emme ainakaan halunneet, ja säilytystilaa oli saatava reilusti. Olimme edellisessä kodissamme ehtineet elää jo yläkaapittomuuden ajan ja todenneet, että ilmavaahan se on, mutta ei kovin käytännöllistä.

Uuteen keittiöön päätettiin hankkia kaappeja koko seinän verran. Perhe selasi keittiövalmistajien kuvastoja, mutta ei löytänyt mieleistään. Kaapit päätettiin teettää puusepällä, kuten tehtiin edellisessä keittiöremontissakin.

– Totesimme jälleen kerran, että puuseppä tekee juuri sellaiset kuin haluamme. Hintakin oli keittiövalmistajiin nähden kilpailukykyinen.

Hauska idea! Perheen äiti päätti maalata yhden keittiön seinistä mustaksi liitutaulumaalilla. Seinä toimii nyt perheen infopisteenä. Siihen on myös mukava kirjoittaa illan menu ruokavieraiden tutkittavaksi. Keittokirjateline Stockmannilta.
Hauska idea! Perheen äiti päätti maalata yhden keittiön seinistä mustaksi liitutaulumaalilla. Seinä toimii nyt perheen infopisteenä. Siihen on myös mukava kirjoittaa illan menu ruokavieraiden tutkittavaksi. Keittokirjateline Stockmannilta.
Pohjapiirrustus

Kaapistojen rungoiksi valittiin lakattu koivuvaneri. Materiaalivalinta nosti hieman kaapistojen hintaa, mutta perhe päätti sijoittaa kestävään ja kauniiseen vaihtoehtoon. Oviin valittiin wengeviilu ja saarekkeen laatikoihin sekä kaapinoviin tummanharmaata laminaattia. Vetimien tilalle alakaappeihin ja laatikoihin tuli alumiininen vetoura. Yläkaapit varustettiin pomppumekanismeilla.

Tasoksi haluttiin mustaa kiveä. Valikoimia tutkiessaan pariskunta alkoi kuitenkin empiä.

– Suurin osa kivitasoista oli mielestämme liian kiiltäviä tai kirjavia. Sattumalta löysimme netistä maininnan Silestonesta ja tutustuttuamme siihen tasovalinta oli selvä.

Myös koneisiin kiinnitettiin huomiota suunnittelun varhaisessa vaiheessa, sillä myös niiden tuli sopia yhteen valitun selkeän linjan kanssa. Saarekkeeseen integroitiin leveä induktiotaso. Keskellä tasoa on alue, jossa voi lämmittää lautaset ruokailijoita varten tai pitää ruokaa lämpimänä mattimyöhäsille. Uuni on sijoitettu perinteisesti liesitason alapuolelle.

Keittiössä ei ole esillä mitään turhaa.
Keittiössä ei ole esillä mitään turhaa. Ruoanlaittoa rakastavan lapsiperheen ehdoton valinta oli induktioliesi.

Saarekkeen laatikoissa säilytetään ruoanlaittoon tarvittavia välineitä. Alimmissa laatikoissa on kattiloita, patoja ja pannuja. Saarekkeen kaapeissa, jotka avautuvat ruokailutilan puolelle säilytetään servettejä ja muita kattaustavaroita. Liesituuletinta perhe valitsi erityisellä huolella, sillä sen tuli olla paitsi katseenkestävä, myös tehokas.

– Laitteiden valinnassa pidimme päämääränä, ettei turhia toimintoja hankita. Jotakin ekstraa kuitenkin haluttiin.

Uunissa on pyrolyysipuhdistus ja induktioliesi on mahdollisimman leveä. Koska perheen isäntä harrastaa metsästystä, kylmäsäilytystilaa kuitenkin tarvittiin lisää. Niinpä perhe hankki kellariin ylimääräisen pakastimen.

Apteekkikaappiin eivät pussit ja purnukat jää unohduksiin.
Apteekkikaappiin eivät pussit ja purnukat jää unohduksiin.
Työtasot ovat mustaa Silestonea.
Työtasot ovat mustaa Silestonea. Selkeälinjainen hana on Moran Inxx A5. Astian pesukoneventtiili myös samasta sarjasta. Tiskiallas on kookas. Siinä mahtuu näppärästi pesemään niin pellit kuin isot kattilatkin.
Laatikot voi vaikka paiskata kiinni, sillä niissä on mekanismi, joka imaisee laatikon hellävaraisesti ja äänettömästi sisäänsä.
Laatikot voi vaikka paiskata kiinni, sillä niissä on mekanismi, joka imaisee laatikon hellävaraisesti ja äänettömästi sisäänsä. Laatikoihin mahtuu uskomattoman paljon astioita ja ne on helppo ottaa niistä esille.

Mikroaaltouuni on piilotettu omaan kaappiinsa, josta sitä on helppo käyttää.

– Tosin nyt kun se on kaapin takana, olen huomannut ettei se niin kovin tärkeä laite olekaan. Ilmankin pärjäisi!

Perhe on asunut talossa nyt puolisen vuotta ja ehtinyt testata keittiötään niin arjessa kuin juhlassakin.

– Tuntuu hyvältä, kun kaikella on keittiössä paikkansa. Sielu lepää, kun ensimmäisenä töistä palatessa ei kotona ole vastassa tavarakaaos!

Mitä maksoi?

Keittiökaapit noin 13 000 euroa, koneet noin 5 000 euroa ja tasot noin 3 000 euroa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aita alusta amme arkkitehti askel askelma ikkuna ikkunat