Uusi keittiö kaappien paikkaa vaihtamalla
Perusteellisen keittiöremontin ei tarvitse aina olla suuri investointi. Joskus saattaa riittää kaappien ehostaminen ja niiden järjestyksen vaihtaminen. Räikeänkeltaisesta 70-luvun keittiöstä tuli remontissa raikas, moderni ja käytännöllinen.
Teksti Lars Dalsgaard ja Paula Herranen
Kuvat Lars Dalsgaard
Oletko väsynyt keittiöösi, mutta et haluaisi ryhtyä tuhansia euroja maksavaan remonttiurakkaan? Katso tarkasti ympärillesi – ehkä suurta remonttia ei tarvitakaan. Jos kaappien ovet ja rungot ovat vielä hyvässä kunnossa, maalilla ja uudella järjestelyllä voi saada ihmeitä aikaan.
Käytön jäljet näkyvät usein ensimmäiseksi keittiön lattiassa, seinissä ja työtasoissa. Myös värit alkavat usein tuntua loppuun kuluneilta, kun muoti ja makumieltymykset muuttuvat. Kun lattian ja seinien pinnoitteet uusitaan, kaapit maalataan ja työtasot ja kaakelit vaihdetaan, keittiö saa aivan uuden olemuksen.
Käytännöllisyyttä keittiöön kaappeja siirtämällä
Tämä 70-luvun keittiö muuttui remontissa täysin. Perhe oli kyllästynyt kirkkaankeltaisiin kaapinoviin, ruskeisiin työtasoihin ja kuluneeseen lattiaan. Työskentelykorkeus oli vain 85 senttiä, ja muuten valoisaa keittiötä pimensi yläkaappirivistö, joka oli sijoitettu keittiön ja ruokailutilan väliin. Sitä paitsi perhe haaveili työtason korkeudelle nostetusta uunista, keraamisesta keittotasosta ja suuresta jää-viileäkaapista.
Siksi keittiölle ei riittänyt pelkkä pintojen ehostaminen väreillä, vaan sinänsä hyväkuntoiset 70-luvun kaapit päätettiin saman tien järjestää uuteen uskoon. Aluksi kaappien sijoitteleminen uuteen järjestykseen tuntui epätoivoiselta palapeliltä, mutta sinnikkään suunnittelun jälkeen lopputulos on loistava. Säilytystilakin lisääntyi entisestään, vaikka kaksi alkuperäistä alakaappia jäi käyttämättä.
Uutta hyllytilaa saatiin muun muassa uuden uunin ala- ja yläpuolelle, koska aikaisemmin jääkaappi oli täyttänyt korkean komeron lähes kokonaan. Lisäksi tyhjeni entinen patakaappi, kun pannut ja kattilat siirtyivät uuteen keittosaarekkeeseen.
Pari kaappia teetettiin tilaustyönä
Ne kaksi uutta kaappia, jotka tarvittiin entisiä täydentämään, teetettiin tilaustyönä, koska vastaavia kokoja ei löydy nykystandardien mukaisista valikoimista. Tosin näppärä nikkari voi tehdä kaappeja itsekin valmiiksi maalatusta lastulevystä. Jos kaapit jäävät entisten väliin, ne on helppo koota liimalla ja ruuveilla. Jos pääty sen sijaan jää näkyviin, ruuvien kannat upotetaan ja paklataan ennen päädyn maalaamista.
Koska kaappeja piti siirrellä ja lattia hioa, keittiö täytyi purkaa ja tyhjentää kokonaan. Samalla puhdistettiin kaikki irrotetut kaapit perusteellisesti sekä sisältä että ulkoa.
Vanhat sokkelit irrotettiin ja korvattiin korkeammilla, jotta työskentelykorkeus saatiin nousemaan 85 sentistä 90 senttiin. Koska kaikki kalusteet lepäävät irtosokkelien varassa, oli tärkeää asentaa sokkelit huolellisesti ja ehdottoman suoraan. Ne kiinnitettiin lattiaan ruuveilla ja kulmaraudoilla ja tarvittavat kiilat naulattiin paikoilleen, jotta rakenteet eivät varmasti ala myöhemmin elää.
Ovet ja kaakelit ruiskumaalattiin
Vanhat kaapinovet olivat erinomaisessa kunnossa, mutta niissä oli valitettavasti muoviset, oveen upotetut vetimet. Kolot täytettiin palikoilla, ja saumakohtien peittämiseksi kaikkien ovien ylä- ja alalaitaan liimattiin 4 millin vanerista sahatut listat.
Myös laatikoiden päätylevyt peitettiin kokonaan 4 millin vanerilla, ja kahden yläkaapin ovet muutettiin lasioviksi sahaamalla keskiosa pois sähköisellä pistosahalla. Sen jälkeen kaikkiin reunoihin liimattiin vanerilistat, jotka olivat sentin leveämmät kuin jäljelle jäänyt kehys, jotta lasia varten saatiin syvennys. Lasit kiinnitettiin paikoilleen sisäpuolelta kapeiden listojen avulla.
Ovet olisi tietysti voitu maalata telalla, mutta sen sijaan ne lähetettiin ruiskumaalattavaksi, jotta pinnasta saatiin mahdollisimman sileä ja täydellinen. Myös kaikki alakaappien oranssit, muoviset vetolaatikot lähetettiin maalattavaksi, ja takaisin tullessaan ne olivat kuin uusia.
Viistoon asennettuihin laattoihin haluttiin klassinen sinivalkoinen väritys, mutta kun ovien väriin sopivaa sinistä sävyä ei löytynyt, lähetettiin myös 42 valkoista laattaa ruiskumaalattavaksi. Nyt ne sopivat täydellisesti yhteen kaapinovien kanssa.
Tarpeet ja työmiehet tilattiin hyvissä ajoin
Ei ole erityisen miellyttävää olla ilman keittiötä, ja siksi on tärkeää, että remontti etenee rivakasti ja keskeytyksettä. Remontti kannattaa aloittaa esimerkiksi ovien irrottamisesta, jotta ne voidaan lähettää ajoissa ruiskumaalattavaksi. Keittiötä voi käyttää, vaikka ovet eivät olekaan paikoillaan.
Viisas ryhtyy remonttiin sellaisella hetkellä, jolloin voi olla vapaalla ja vaikka grillata ruokansa ulkona. Eri tarvikkeiden toimitusajat kannattaa selvittää jo etukäteen. Myös sähkömies, putkimies ja mahdolliset asentajat on syytä varata hyvissä ajoin. Suunnittelu on tärkeää. Esimerkiksi tämän keittiön keittosaarekkeen kolme sivua rakennettiin siinä vaiheessa, kun keittiö oli muuten tyhjä, jotta työmiehillä oli riittävästi tilaa työskennellä. Kaappien ovet ja laatikot asennettiin paikoilleen vasta viimeiseksi, jotta uusiin sileisiin pintoihin ei tullut työn tuoksinassa naarmuja eikä ruhjeita.
Näistä piti maksaa
– Halogeenivaloista
– Kahdesta uudesta kaapista
– Keittosaarekkeen graniittilevystä ja muista materiaaleista
Lattian hionnasta
– Maaleista
Ovien ja laatikoiden ja kaakelien ruiskumaalauksesta
– Pienistä sekalaisista, kuten ruuveista ja nauloista
– Putkitöistä
– Sokkelimateriaaleista
– Sähkötöistä
Työtasoista ja tiskialtaasta
– Uusista verhoista