Asiantuntija avuksi suunnitteluun

Keittiö on monen kodin keskipiste, joten sen suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa ja asiantuntija-apua sekä miettiä budjettikehys ennen toteutusta, kehottaa tutkija Tarja Marjomaa TTS:sta. Kokonaisbudjettiin vaikuttavat muun muassa keittiön koneet, kalusteet ja materiaalivalinnat sekä asennuskustannukset.

Uudiskohteessa keittiösuunnitteluprosessi on hyvä aloittaa jo arkkitehtisuunnitteluvaiheessa. Näin varmistetaan, että vesipisteet ja sähkövedot tulevat oikeille paikoille, suunnitteluratkaisu toimii ja kaikelle tarvittavalle on riittävästi tilaa. Remonttikohteessa on enemmän haastetta, sillä siellä voidaan joutua tekemään myös LVIS -muutostöitä. Aluksi selvitetään keittiön mitat ja kalusteiden sijoittamista rajoittavat rakenteet kuten ikkunat, oviaukot, hormit ja lämpöpatterit. Keittiön toiminnot suunnitellaan usein olemassa olevien vesipisteiden ympärille, koska niiden siirtäminen on kallista.

Hyvin suunniteltu keittiö on turvallinen ja ergonominen

Keittiön turvallisuuteen vaikutetaan sijoittamalla liesi ja vesipiste samalle seinustalle ja jättämällä riittävästi työskentely- ja kulkutilaa. Marjomaa neuvoo varaamaan kodinkodinkoneiden ovien avautumispuolelle laskutilaa ja miettimään keittiökalusteiden aukeamissuunnat työnkulun ja kulkureittien kannalta. Hyvä yleis- ja kohdevalaistus ja kodinkoneiden turvalaitteet, kuten ”liesivahdit”, lisäävät turvallisuutta. TTS:n selvitysten mukaan keittiön paras työskentelykorkeus on 700–1300 mm lattiasta. Tälle alueelle sijoitetaan painavat tavarat ja eniten käytettävät kodinkoneet, kuten mikroaaltouuni.

Tutkimuksiin perustuvaa suunnittelua

TTS:n Internet-sivuilla, www.tts.fi, on keittiösuunnittelun pohjatietolomake, jolla kartoitetaan asiakkaan toiveet ja suunnitelman kannalta tärkeät taustatiedot. Asiakas lähettää täytetyn lomakkeen ja tilan pohjapiirustuksen TTS:aan. Suunnittelu ja yhteydenpito hoidetaan pääasiassa sähköisesti. TTS:n keittiösuunnitelma ei ole sidottu kalustetoimittajiin, joten sen avulla voi pyytää tarjouksia haluamiltaan keittiökalustevalmistajilta ja vertailla niitä toisiinsa, vinkkaa Marjomaa.

Suunnittelijan topten:

  1. Sijoita liesi ja vesipiste samalle seinustalle.
  2. Valitse kodinkoneet ennen keittiökalusteita.
  3. Älä sijoita kylmälaitetta ja lämmönlähdettä vierekkäin.
  4. Varaa kodinkoneiden viereen laskutasoa oven tai luukun avautumissuuntaan.
  5. Mieti kalusteovien avautumissuunnat: laskutasoa tarvitaan oven avautumispuolelle.
  6. Sijoittaessasi kodinkoneen seinän viereen, varaa tilaa sivulle niin, että ovi avautuu yli 90°.
  7. Ota huomioon lämpöpatterin, verholaudan tms. tilantarve, jos kaluste rajoittuu ulkoseinään.
  8. Huomioi kulmaratkaisussa kulmittain olevien kalusteiden ja laitteiden yhtäaikainen käyttö.
  9. Valaise työpisteet hyvin.
  10. Sijoita liedelliseen saarekkeeseen vesipiste.

Lisätietoa TTS:n suunnittelupalvelusta löytyy osoitteesta www.tts.fi