Kestävät keittiö-ideat
Muutava toimiva ratkaisu keittiöstäni.
Tein keittiöremontin kerrostaloasuntooni vuonna 1999 ja nyt suunnittelen ystävälleni uutta keittiötä. Muutamia hyväksi havaitsemiani ratkaisuja olen valmis ehdottamaan edelleen:

o Paras paikka työtasolle keittiössä on lieden ja vesipisteen välissä. Tämä unohtuu uusissakin keittiöissä turhan usein. Työtaso saisi olla vähintään 120 * 70 cm. 60 cm ei riitä syvyydeksi. Työtason yläpuoliset kaapit tarpeeksi korkealle!

o Jätevaunun paras paikka ei ole tiskialtaiden alla vaan työtason alla! 40 cm leveä 2-taso-vaunukaappi, jossa kompostoitavan ja sekajätteen vaunut sijaitsevat ylemmässä vaunussa antaa mahdollisuuden pyyhkäistä leikkuutähteet leikkuulaudalta suoraan kompostiin.

o Isokokoinen tiskiallas ja korkeavartinen keittiöhana mahdollistavat isojen astioiden pesun ja ämpärin täyttämisen. Pienet astiat pestään tietysti astianpesukoneessa. Kaatoallas on hyvä, mutta jos tila ei millään riitä, voi siitä ehkä luopua?

o Tiskialtaan alle voi laittaa yhden vaunukaapin, johon sijoitetaan pesuaineet ym. tarvikkeet.

o Astiankuivauskaappi ei ole hyödytön vaikka on apk. Siellä voi kuivattaa isot käsin pestävät kattilat ja muut, jotka muuten täyttäisivät koko astianpesukoneen. Toki kapeampi kaappi riittänee. Se kannattaa sijoittaa 45 cm työtason yläpuolelle, jotta astiat saa helposti nostettua kaappiin.

o Astianpesukoneen sijoittaminen kaappiin siten että sen voi täyttää kumartelematta on erittäin suositeltava ratkaisu, jos vain tila antaa myöten. Koneen yläpuolelle kannattaa varata paikka lautasille ja jokapäiväisille kupeille. Näin astioiden matka koneesta kaappiin on mahdollisimman lyhyt.

o Mallikeittiöissä uunikin on usein ylös nostettu. Koska työtaso on tärkeämpi, en uhraisi työtasoa uunin sijoittelun takia ellen jatkuvasti käyttäisi uunia.

o Aivan mainio tilansäästäjä on mikroaaltouunin ja liesituulettimen yhdistelmä, joka sijoitetaan lieden yläpuolelle. Miksi se on unohdettu pienten asuntojen keittiöremonteista? Sellainen on Whirlpoolilla. Toivottavasti säilyy mallistossa.

o Vaunukaapit työtason alle säilytystilaksi ovat ehdottomat, mutta kalliit ja monimutkaisilla mekanismeilla varustetut nurkkakaapit eivät ole saaneet minua vakuuttuneeksi, eivät uudemmatkaan mallit. Terästangoista tehdyt hyllyt kattiloille voivat olla näkyvissä ovettomassa nurkkakaapissa. Nurkan perukalle voi sijoittaa korin harvoin käytettäville tavaroille. Korin saa melko helposti vetäistyä esiin ottamalla kattilat pois tieltä. Esiin kierrettäviä hyllyjä ei tarvita?

o Kaappien määrää ei kannata maksimoida. Tärkeämpää on niiden tehokkuus. Reilu ruokailutila on arvokkaampi, joten monia vanhoja keittiöitä voi ”lyhentää” ja tehdä tilaa pöydälle.

o Ylimääräinen ovi keittiöstä apukeittiöön kannattaa sulkea jos se hankaloittaa sekä keittiön että apukeittiön kalustamista. Pyykkivuoren katseleminen keittiöstä ei lisää ruokahalua.