MAINOS

Vinkkejä jääkaapin ja pakastimen käyttöön

Keittiö

Tässä muutamia vinkkejä, kuinka voit säilyttää ruokasi tuoreena jääkaapissa ja pakastimessa pidempään.

Jaa sosiaalisessa mediassa

1. Pakasta ruoka oikein

Älä koskaan laita jääkaappiin tai pakastimeen lämmintä ruokaa, sillä se panee kompressorin huhkimaan täysillä monta tuntia. Jäähdytä mieluummin ruoka vaikka kylmällä vedellä tai viileässä. Sen sijaan voit sulattaa pakasteita jääkaapissa, koska se auttaa kompressoria lepäämään ja säästämään energiaa.

2. Peitä ja sulje

Peitä aina jääkaappiin tai pakastimeen laittamasi ruoka. Muutoin se kuivuu ja rasvaa sisältävät ruokatavarat härskiintyvät. Myös niiden ravintoarvo alenee. Jotkut ruokatavarat, kuten maito ja leipä, imevät itseensä helposti hajuja muista elintarvikkeista. Sulje siksi maitopurkki esimerkiksi pyykkipojalla, jos et halua maidon tuoksuvan meetvurstilta.

Huonosti pakatut elintarvikkeet keräävät sitä paitsi nopeasti huurretta pakastimeen. Samoin käy, jos jääkaapin tai pakastimen tiivistysnauha kuivuu. Sen vaihtaminen estää kylmää karkaamasta ulos. Muista myös silloin tällöin puhdistaa sekä tiivistysnauha ja koko jääkaappi, ellet halua tehdä bakteerikasvattamoa!

3. Älä tuijota sokeasti parasta ennen – päiväystä

Älä heitä pois rutiininomaisesti ruokaa vain sen takia, että parasta ennen -päivämäärä on jo mennyt. Oma maku- ja hajuaistisi tietävät parhaiten, kelpaako ruoka vielä syötäväksi vai ei. Monet ruoan- ja varsinkin maitotuotteiden valmistajat käyttävät hyvin pitkiä turvamarginaaleja.

4. Hanki fiksuja pakkauksia

Sinulla ei koskaan ole liikaa pieniä muovipurkkeja jää- tai pakastinkaappia varten. Jos et halua ostaa niitä erikseen, voit pestä ja käyttää kerran käyttämiäsi purkkeja uudelleen. Se on myös ympäristöystävällistä!

Jos pakastat keittoa tai jotain muuta nestemäistä, laita pakastepussi esimerkiksi pestyn maitopurkin sisään. Näin ruoka saa kätevän muodon ja säästää tilaa.

Jos käytät foliovuokia ruoan pakastamiseen, käytä myös pakasteteippiä, jotta foliovuoasta tulee täysin ilmatiivis.

5. Pakasta aina erä kerrallaan

Pakasta ruokia sen kokoisiin annoksiin, kuin taloudessasi normaalisti tarvitaan. Pakastamasi elintarvike-erän muoto vaikuttaa suuresti siihen, kuinka nopeasti se sulaa. Esimerkiksi lihamureke kannattaa pakastaa ohuina neliskanttisina paketteina.

6. Mieti kalustamista

Mitä tapahtuu, jos sijoitat jääkaapin ja pakastimen uunin, hellan tai astianpesukoneen viereen? Vastauksen löydät ikäväksesi sähkölaskustasi. Jos sinulla on säiliöpakastin, sijoita se viileään huoneeseen esimerkiksi kellariin.

7. Rasvainen ruoka säilyy huonommin kuin vähärasvainen

Rasva härskiintyy ja siksi rasvainen kala esimerkiksi lohi säilyy pakastimessa vain 4 kuukautta, mutta vähärasvainen kala kuten hauki säilyy 8 kuukautta.

Rasvainen jauheliha säilyy 8-10 kuukautta, mutta vähärasvainen jauheliha säilyy 12 kuukautta. Rasvainen sianliha säilyy 4 kuukautta, mutta laiha sianliha pysyy hyvänä 6 kuukautta.

8. Tarkista välillä lämpötila

Jos jääkaapissa tai pakastimessa on liian lämmintä, ruoka pilaantuu helpommin, Jos pakastimessa tai jääkaapissa puolestaan on liian kylmä, syövät ne turhaan energiaa. Mutta lämpötila jääkaapin – ja tietyssä määrin myös pakastimen – eri osissa vaihtelee enemmän kuin uskotkaan. Vaikka lämpö kohoaakin ylöspäin, lämpimintä ei välttämättä ole kaapin yläosassa, sillä lämpötila riippuu ilmankierrosta.

Sijoita lämpömittari vesilasiin hetkeksi ja mittaa lämpötila jääkaapin eri osissa. Sillä tavoin saat tietää, missä kannattaa säilyttää kaikkein helpoimmin pilaantuvia elintarvikkeita. Keskilämpötilan pitäisi jääkaapissa olla 5 lämpöastetta.

Pakastimessa keskilämpötilan tulee 18 miinusastetta pakasteiden säilytystä varten, mutta sopiva pakastuslämpötila on 25 miinusastetta. Laske lämpötila ennen kuin laitat sinne pakastettavat ruoat! Jokainen aste 18 miinusasteesta kylmempään suuntaan kasvattaa energiankulutusta peräti 5 prosentilla!

Kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energia jääkaappi ovi pakastin ruoan säilytys