MAINOS

Keittiön apuvälineet: kotikeittiön huippukokiksi! Haastattelussa Akseli Herlevi

Keittiö

15 kysymystä Suomen ensimmäiselle Top Chef -kokille keittiön tärkeimmistä apuvälineistä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

1. Minkälaiset veitset innokkaalla kotikokilla tulisi olla kotona?

Laadukkaat veitset ovat todella tärkeät kotikokille– Laadukkaat veitset ovat todella tärkeät. Hyvälaatuinen kokkiveitsi on käyttökelpoinen helposti parikymmentä vuotta, kunhan muistaa huoltaa sitä tarvittaessa sekä huolehtii myös asiallisesta säilytyksestä.

2. Mihin kannattaa kiinnittää huomiota keittiöveistä hankkiessa?

– Kokeile erilaisia malleja ja kahvoja. Valitse se, mikä tuntuu parhaimmalta kädessä.

3. Miten veitsi teroitetaan oikein, ja miten veitset pidetään terävinä mahdollisimman pitkään?

– Itselläni on japanilainen taottu veitsi, jota pidän päivittäin terävänä posliinisen ja EdgeCrafter- teroittimen kanssa. Vien sen kerran vuodessa teroitettavaksi ammattilaiselle. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Pese veitset aina käsin ja kuivaa ne. Älä säilytä niitä muiden metallityövälineiden kanssa samassa laatikossa. Hyvä veitsi on sijoitus, josta kannattaa pitää huolta.

4. Kuinka usein veitsi pitäisi teroittaa?

Veitsi olisi hyvä teroittaa jo ennen kuin se tylsyy.– Veitsi olisi hyvä teroittaa jo ennen kuin se tylsyy. Säännöllisyys on avainsana. Tapahtuuko se päivittäin vai kuukausittain, riippuu käytöstä. Minulle veitsi on työväline ja sen tulee aina olla huippukunnossa, siksi teroitan sen päivittäin.

5. Kuinka monta paistinpannua jokaisessa kodissa tulisi olla ja mihin eri tarkoituksiin?

– Pari hyvää pannua riittää. Suosittelen hankkimaan hyvälaatuisen teflonpinnoitetun paistinpannun ja valurautaisen paistinpannun. Teflonpannuihin ei ruoka pala ”pohjaan” ja se lämpiää nopeasti, mutta vastaavasti myös jäähtyy nopeasti. Tämän huomaa esimerkiksi jauhelihaa paistettaessa. Pannu jäähtyy ja lopputulos on keitettyä jauhelihaa. Valurautaisella pannulla paistat parhaimmat pihvit. Se ei hyydy.

Lisää vastauksia seuraavalla sivulla.

 

6. Miten pannun pinnoite säilyy tarttumattomana mahdollisimman pitkään?

Teflonpannu– Teflon pysyy aina tarttumattomana. Jos siihen kuitenkin palaa ruoka pohjaan, niin pinnoite on pilalla ja uuden hankkiminen on erittäin suositeltavaa. Valurautaista pannua ei pestä pesuaineilla, koska metallin pinta on huokoinen ja pesuaine imeytyy silloin pannuun. Valurautapannu pestään kuumalla vedellä ja kuivataan. Välillä sitä kannattaa myös öljytä.

7. Miten paistinpannu tulisi puhdistaa, jos sen pintaan on tarttunut ruoka kunnolla kiinni?

– Suosittelen liottamaan lämpimässä vedessä jonkun aikaa, jonka jälkeen tarttunut ruoka kyllä irtoaa esimerkiksi puulastalla raaputtamalla. Metallinen työväline usein hajottaa teflonpinnoitteen. Teflonille sopivatkin muoviset tai puiset työvälineet.

8. Miten leikkuulaudan saa pidettyä hygieenisenä?

– Huolehdi tarpeeksi hyvästä pesusta ja kuivauksesta. Puulauta on hyvä höyläyttää ja öljytä vaikka kerran vuodessa. Puulauta pestään käsin ja muoviset laudat voi pestä pesukoneessa.

9. Minkälaista leikkuulautaa suosit?

– Puinen leikkuulauta on mielestäni ainoa oikea ja se soveltuu kaikkeen käyttöön. Käytämme ravintolassa myös muovisia värikoodattuja työlautoja: sininen kalalle, punainen lihalle, ruskea linnuille ja vihreä vihanneksille. Tämän sanotaan estävän ristikontaminaatioita siinä tapauksessa, että elintarvike olisi pilaantunut. Puiset käyvät aivan hyvin kunhan pesee ja kuivaa ne huolellisesti.

10. Muovi vs. teräs kulhoissa?

– Kulhoissa suosin enimmäkseen metallia raaka-aineena sillä se on kestävämpää kuin muovi ja se johtaa hyvin lämpöä. Muoviset kulhot ovat käteviä, jos käytät niitä mikroaaltouunin kanssa.

Lisää vastauksia seuraavalla sivulla.


 

Yksi parhaista keittiövälineistä on microplane-raastin, jolla saa hyvää ja tasalaatuista lopputulosta ja se ei tylsy koskaan.11. Minkälaista raastinta suosittelisit kotikokille?

– Yksi parhaista keittiövälineistä on microplane-raastin, jolla saa hyvää ja tasalaatuista lopputulosta ja se ei tylsy koskaan. Tällä raastaa kaiken parmesaanista koivuhalkoihin.

12. Miten ruokalautaset saisi lämpimiksi ennen ruuan tarjoamista?

– Uunissa tai suoraan pesukoneesta, jos ajoitus osuu nappiin.

13. Mitä vihanneksia tulee säilyttää huoneenlämmössä eikä jääkaapissa?

– Säilytän itse avokadot, tomaatit ja banaanit huoneenlämmössä. Jos ananakset tai mangot ovat kovin raakoja, pidän niitäkin silloin huoneenlämmössä. Basilika on myös hyvin herkkä kylmälle, joten en laita sitä kylmään. Miltei kaikki muut vihannekset kannattaa säilyttää kylmässä.

14. Mitkä vihannekset tai muut ruoka-aineet eivät saa olla vierekkäin samassa tilassa?

– Esimerkiksi banaanit, tomaatit sekä hyvin kypsät ja pilaantuneet hedelmät tuottavat runsaasti kaasua nimeltä etyleeni. Tämä kaasu nopeuttaa muiden vihanneksien ja hedelmien kypsymistä ja pilaantumista. Kun säilytät tomaatit ja banaanit huoneenlämmössä, niin huolta huomisesta ei ole.

Parsat15. Mihin ruoanlaittoon osa-alueeseen toivoisit, että keksittäisiin työväline?

– Toivoisin, että joku keksisi kätevän parsankuorintalaitteen. Parsan kuorimiseen menee keväisin tuhottomasti aikaa ja kiireisessä keittiössä aika on kallista.

Sanotaan, että kokeilla on käytössä paremmat välineet kuin muilla, mutta tässä kuvassa näkyvät mielestäni viisi tärkeintä. Oikealla on paras mahdollinen kuorimaveitsi, jolla saa aikaan suklaakiehkuroita ja hienoja viipaleita kypsistä hedelmistä. Lisäksi sillä voi kuoria käytännössä mitä tahansa. Seuraavana on Microplane- raastin, jolla voi raastaa kaikkea mausteista pähkinöihin ja juustoihin. Kolmantena ja neljäntenä ovat veitsi ja keraaminen teroituspuikko, sillä terävinkin kokinveitsi tylsyy, mutta huollettuna hyvä sellainen kestää jopa kymmeniä vuosia. Tärkein on kuitenkin lusikka, sillä kokin pitää aina maistaa kaikkea mitä on tekemässä.”Sanotaan, että kokeilla on käytössä paremmat välineet kuin muilla, mutta tässä kuvassa näkyvät mielestäni viisi tärkeintä. Oikealla on paras mahdollinen kuorimaveitsi, jolla saa aikaan suklaakiehkuroita ja hienoja viipaleita kypsistä hedelmistä. Lisäksi sillä voi kuoria käytännössä mitä tahansa. Seuraavana on Microplane- raastin, jolla voi raastaa kaikkea mausteista pähkinöihin ja juustoihin. Kolmantena ja neljäntenä ovat veitsi ja keraaminen teroituspuikko, sillä terävinkin kokinveitsi tylsyy, mutta huollettuna hyvä sellainen kestää jopa kymmeniä vuosia. Tärkein on kuitenkin lusikka, sillä kokin pitää aina maistaa kaikkea mitä on tekemässä.”

Lainaus Akseli Herlevin kirjasta: Top Chef / Täydellä sydämellä 

Täydellä sydämellä on ensimmäisen Top Chef -voittajan Akseli Herlevin keittokirja, johon on koottu osa kilpailussa nähdyistä ruokalajeista sekä muita kokin lempiruokiaTäydellä sydämellä on ensimmäisen Top Chef -voittajan Akseli Herlevin keittokirja, johon on koottu osa kilpailussa nähdyistä ruokalajeista sekä muita kokin lempiruokia. Monipuolisessa kirjassa on kuusi erilaista menua, joiden avulla voi valmistaa herkkuja sekä arkeen että juhlaan. Reseptejä löytyy aina pienistä naposteltavista ylellisiin annoksiin vaikka sunnuntaipäivälliselle. Värikkäästi kuvitetusta kirjasta löytyy reseptien lisäksi Akselin ideoita ja parhaimpia vinkkejä ruuanlaittoon. Hinta 28 euroa. Lisätietoja Tammi, www.tammi.fi.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

leikkuulauta paistinpannu veitsi