Keittiön remontti, osa 1: Mitä saat remonttieuroilla?
Keittiö on harkittujen valintojen summa. Mutta mitä euroilla nykyään saa? Poimimme markkinoilta muutamia esimerkkejä.
Teksti Anne Lahtinen
Kuvat valmistajien ja maahantuojien
HUOM! Hinnat ja tuotetiedot vuoden 2005 lopun tasolla.
Keittiön hintaan vaikuttavat eniten varustetaso, materiaalit, mekanismit ja laatikostot. Suuntaus on selkeästi toimivampaan päin: esimerkiksi hyllykaappien tilalle ovat tulleet vetolaatikostot, joihin saa erilaisia lokerikkoja ja myös astioiden säilytyksen mahdollistavia hidastimia. Kulma- ja nurkkakaappien toimivuutta lisäävät karusellit ja erilaiset esiin työntyvät hyllyt.
Keittiösuunnittelun lähtökohtana ovat aina kotitalouden tarpeet ja toiveet. Hyvä suunnitelma rakentuu pala palalta ja muodostaa valmiina kokonaisuuden, jossa pienetkin asiat ovat paikallaan. Samat ohjeet pätevät riippumatta siitä, rakennatko uutta vai korjaatko vanhaa.
Suunnittelun tärkein lenkki on keittiössä eniten touhuava perheenjäsen: esimerkiksi kalusteet on hyvä mitoittaa hänen mukaansa. On tärkeää hahmottaa, mitä keittiössä yleensä tehdään, ja listata myös ne asiat, jotka aikaisemmassa keittiössä eivät ole toimineet. Mieti myös, kuinka perheenne tarpeet tulevina vuosina muuttuvat ja kuinka teknologia kehittyy.
Valitse linjasi – ja pidä se
Suunnittele keittiösi ensin paperille piirtäen ja laskinta naputtaen. Jos mittakaavaan piirrettyä pohjapiirrosta ei ole, tee tarkka piirros itse. Piirrokseen on helppo sijoittaa kalusteita, siirrellä niitä ja kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Valmistajilla on käytössään tilaa kolmiulotteisesti hahmottavia tietokoneohjelmia. Pyydä rohkeasti myyjä kotikäynnille.
Keittiökaluste- ja kodinkonevalmistajien esitteitä selatessasi pidä koko ajan mielessä, kuinka toteutuskelpoinen kukin vaihtoehto on käytössäsi olevaan rahaan nähden.
Valitse kokonaisuus niin, että kalusteiden tyyli ja hinta sopivat toisiinsa. Pidä valitsemasi linja, äläkä sorru hetken mielitekoihin, jotka sekoittavat paitsi tyylisi myös budjettisi.
Valitse kodinkoneet yhtä aikaa kaapistojen kanssa, niin pääset vertailemaan mittoja ja yhteensopivuutta. Muista varata koneillesi riittävästi asennus-, johto- ja ilmankiertotilaa. Muista myös vesi- ja viemärikalusteiden vaikutus keittiökalusteiden asennukseen.
Artikkelin lähteenä on Työtehoseuran tiedotemateriaali. Asiantuntijana toimi Työtehoseuran suunnittelija, rakennusmestari Tiina Lybeck.
2000 euron budjetti
Kirsikansävyisen keittiön ABS-nauhoitetut, 16 milliset rungot ovat Martela-konserniin kuuluvan Kidexin valmistamat. Massiivi kirsikkataso 30 mm. Kermanvärinen Muskotti-mallin kalvo-ovi mdf-levyä. Kirsikanvärinen valolista liitettynä Boschin rosterinvärisiin koneisiin lisää keittiön lämmintä henkeä. Saranoiden ja laatikoiden ulkonäkö viimeistelty. Keittiön materiaalivalmistajiin kuuluu myös alan standardeja kehittänyt Mepla-Alfit. Kokonaisuuden hinta noin 2 000 euroa. Kodinkoneet eivät sisällu hintaan. Myynti Keittiöjätti.
Profit-keittiöt
L:n muotoisen, 190 x 260 -senttisen keittiön ovet ovat maalarinvalkoista mdf-levyä, tasot ja välitilat ”tekninen viilu” -väristä laminaattia. Reelinkityyppiset vetimet ovat alumiininvärisiä, valolista pähkinänsävyä. Karusellillä varustetun kulmakaapin koko 90 x 90 cm. Nelilaatikkoinen laatikosto 50 cm leveä, kolmilaatikkoinen tarvikelaatikosto 30 cm. Tasojen leveydet 500-900 mm. Kokonaisuuden hinta 1 995 euroa tarjous ei sisällä koneita eikä tiskipöytämoduulia. Valmistaja Profit-keittiöt.
5000 euron budjetti
Capris-keittiöt
Poikkisyistä Viva-tammiviilukeittiötä saa myös muun muassa pähkinä-, kirsikka- ja koivuviilulla. Kippiovet lasia ja alumiinia. Liesi ja tuuletin 90 cm leveät. Terästausta ryhdistää teräskoneita. Aputasona tai ruokapöytänä toimivan saarekkeen taso pähkinäpuuta. Alle voi sijoittaa myös pyörillä liikutettavia kaappeja. Hinta 4 740 euroa (ei sisällä kodinkoneita, allasta eikä hanaa). Saarekkeen kaapit 1 240 euroa, Corian-taso 2 500 euroa, pähkinätaso 1 090 euroa. Valmistaja Capris-keittiöt.
AKA-Kaluste
Henna-keittiön (330 x 300 cm) kaappirungot ovat kotimaista abs-nauhalla ympäröityä, kosteudenkestävää P3-levyä. Runkovärit valkoinen, harmaa, kirsikka. Ovet kirsikanväriseksi petsattua massiivipuuta. Saranat pikakiinnitteisiä, alakaapeissa säätöjalat, kuivauskaapissa aina teräsritilät ja tippuvesisuoja. Seinäkaappien päällä valotaso, jonka päällä ylöspäin avautuvat kaapit. Aukkohyllyköt viinipulloja varten. Myös 80 cm leveissä laatikoissa on lasia. Taso 40 mm:n laminaattia. Jääkaappipakastin ja astianpesukone on integroitu kalusteisiin. Nurkka-allas antaa keittiölle ilmettä. Kalusteet kootaan itse. Valmistajalla on myös asennuspalvelu. Hinta 5 070 euroa, sisältää kaikki kaapistot ovineen ja mekanismeineen, integroitavat ovet kodinkoneille, jätevaunun, työtasot, ruokapöydän, jalat, välitilalaminaatit, karkaistut lasihyllyt kiinnikkeineen, teräksiset designvetimet. Bosch-kodinkonepaketti ( 45 cm:n integroitu astianpesukone, rts-uuni, keraaminen liesitaso ja integroitu jääkaappipakastin) 2 865 euroa. Lisävarusteina esim. valolipat ja halogeenivalaisimet muuntajineen 395 euroa, liesikupu ja teräslevy sen alle seinään 500 euroa, teräksinen kulma-allas 500 euroa. Valmistaja AKA-Kaluste.
10 000 euron budjetti
Novart
Nadia-malliston keittiössä on maalatut ovet ja pähkinälaminaattitasot. Kaapistojen runko ja sokkeli ovat pähkinämelamiinia. Nurkkaan sijoitetun lieden molemmilla puolin on työskentely- ja laskutilaa, syvyys 600 mm. Usein tarvittavat kuivaruoka- ynnä muut tarvikkeet asettuvat kätevästi kaappien välitilan hyllylle. Kvalibox-metallilaatikoissa on liukuvaimennin, joka sulkee laatikon äänettömästi ja hidastaen. 300 mm syvät seinäkaapit. Alakaapeista yksi on tarvikekaappi, jossa on liukuva sisälaatikko ja liukuhylly. Muut ovelliset kaapit ovat hyllykaappeja. 800 mm leveän jätekaapin sisällä on hyllyosa ja vaunussa liukuva kaksipaikkainen jätesankomekanismi. Ovissa metallivetimet. Kalusteiden hinta noin 7 000 euroa, kuvan rst-koneiden hinta noin 4 000 euroa, valkoisina noin 3 000 euroa. Allas, hanat ja pintamateriaalit eivät sisälly hintaan. Petra-keittöitä valmistaa Novart.
Capris-keittiöt
Ranskalaisen Sagne-malliston Tarragone-keittiön kaksiväriseksi patinoidut peiliovet ovat kokopuista tammea. Ovia saa aidoilla puutapeilla ja myös ”madonrei illä” koristeltuina. Tarjolla kymmeniä eri värejä, sekä yksi- että kaksivärisiä. Laatoitettujen tasojen reunoissa on puulistat, välitilan seinässä tiililaatta. Liesikupumoduuliin voidaan upottaa uuni sopivalle käyttökorkeudelle. Myös liesitason pinnan voi tarvittaessa säätää muuta tasoa alemmaksi. Mallistoon kuuluu myös koristeosia, esimerkiksi viinipulloteline, lautashylly ja värilliset antiikkilasit. Ranskalaista puusepäntyötä. Kalusteiden hinta noin 12 600 euroa (ei sisällä tasoja, kodinkoneita, allasta eikä hanaa). Maahantuonti Capris-keittiöt.

Yhteystietoja

AKA-Kaluste, (09) 279 0650, www.aka-kaluste.com
• Capris-keittiöt, (09) 434 2620, www.capriskeittiot.fi
• Domus / Villa-keittiöt, (05) 885 200, www.villa-keittiot.fi
Keittiöjätti, www.keittiojatti.fi
• Loimaan kivi, (02) 760 511, www.loimaankivi.fi
• Novart / Petra-keittiöt, (03) 887 711, www.novart.fi
• Profit-keittiöt, (09) 8870 1515
• Työtehoseura, (09) 2904 1200 (asuntosuunnittelupalvelu), www.tts.fi