Keittiön remontti, osa 2: Remontin suunnittelu
Keittiön järkevä suunnittelu johtaa hyvään tulokseen.
Teksti Anne Lahtinen
Tarkista lupien tarve
Uudisrakennuksen keittiötä koskevat ensimmäiset valinnat tehdään arkkitehtitoimistossa: päätetään muun muassa keittiön koko ja sijainti asunnossa ja kulkuyhteydet muihin huoneisiin. Vasta suurempien linjojen jälkeen siirrytään kalustamiseen. Vanhaa rakennusta saneerattaessa toimitaan niillä ehdoilla, jotka keittiöön on rakennusvaiheessa luotu. Rajoituksia on enemmän. Usein joudutaan tekemään sähkö- ja lvi-töitä ja siirtämään seiniä. Ennen remontin aloittamista kannattaa ehdottomasti selvittää oman kunnan rakennusviranomaisilta, tarvitaanko muutos- ja korjaustöihin lupia. Ne työt, joita ei itse täysin varmasti hallitse, on paras teettää ammattilaisilla.
Riittävästi neliöitä keittiöön
Toimiva ruokailukeittiö on vähintään 13-15 m2. Jos keittiössä tehdään suuria eriä ruokaa tai sinne on sijoitettu runsaasti myös muita, esimerkiksi vaatehuoltoon liittyviä toimintoja, keittiön on hyvä olla vähintään 20-30 m2. Sekä ruoanvalmistukseen että seurusteluun käytettävä tupakeittiö on yleensä 15-30 m2.
Koneet oikeille paikoille
Liesi, kylmäkalusteet ja vesipiste ovat kolmikko, jonka mukaan keittiö pääsääntöisesti muodostuu. Sijoita kylmäkalusteet ja liesi tarpeeksi kauas toisistaan, sillä lämpö lisää kylmäkalusteiden energiankulutusta. Myös lämpöä tuottava astianpesukone kannattaa jättää kauemmas. Sijoita liesi ja vesipiste samalle seinälle aina kun se on mahdollista: lämpimän ruuan valmistus sujuu kätevimmin työtasolla niiden välissä.
Jos keittiössä häärii jatkuvasti useampi kuin yksi ruoanlaittaja, mieti, olisiko toinen vesipiste tarpeen. Normaalikokoinen astianpesukone sijoitetaan lattialle tai pöytä- tai komerokaappiin. Vuotovahinkojen varalta hanki lisävarusteeksi kaukalo, joka ulottuu sivuilta ja takaa vähintään 1 000 millin korkeudelle alustasta, ja asenna se koneen alle. Koneen kiinnittäminen seinään varmistaa turvallisuuden.
Kurkottelu ja kumartelu vähemmäksi
Useimmille sopiva työtason korkeus on 850-900 mm lattiasta. Koska keittiöön on vaikea sijoittaa useita yhtenäisiä, erikorkuisia työtasoja, suunnittele ulosvedettävät työtasot ja ruokapöytä niin, että niitä voi käyttää lisätilana. Hahmota käyttäjän ulottumista eri suuntiin: esimerkiksi kipeä selkä estää korkealle kurkottamisen. Pohdi ainakin paljon käytössä olevan uunin upottamista kalusteisiin käyttäjän mittojen mukaan. Sijoita ahkerimmin pyörivät kodinkoneet sinne, mihin keittiön pääkäyttäjä parhaiten ulottuu. Mikroaaltouunin turvallisin paikka on sellainen, jossa sen sisälle voi nähdä. Jotta kodinkoneiden käyttö sujuisi ergonomisesti oikein, pyri sijoittamaan ne lattiasta mitattujen korkeussuositusten mukaan: astianpesukone 300-450 mm, komeroon sijoitettava jääkaappi ja pakastin 400-900 mm, kalusteuuni 700-900 mm, mikroaaltouuni 700-1 100 mm ja pienkoneet 700-1 100 mm. Kaikkia koneita ei kuitenkaan kannata sijoittaa optimikorkeuksille, sillä silloin työpöytätasojen määrä vähenee.
Hyödyllisiä mittatietoja
– Valitse lieden ja vesipisteen välisen työtason leveydeksi 600-1 000 mm.
– Kun yhdistät eri työtasoja, sijoita saman paksuiset tasot vierekkäin.
– Jotta leveimmät hyllyt eivät taipuisi, valitse niiden paksuudeksi vähintään 22 mm.
– Lankavetimen syvyys ja leveys vaikuttavat siihen, kuinka hyvän otteen saat vetimestä.
– Pyörätuolissa istuva ulottuu 1 100-1 300 mm:n korkeudelle.
Keittiö käyttäjän mukaan
Lapsiperheen keittiö on monitoimikeskus, jossa tarvitaan tilaa. Erityisesti on huomioitava turvallisuus. Kun mukit ja lautaset ovat sopivilla alahyllyillä, porrasjakkaralla pomppiminen vähenee. Mikroaaltouunin paras paikka on työpöytätaso. Isommat kodinkoneet kiinnitetään seinään.
Ikääntyvän perheen keittiö suunnitellaan vähenevän toimintakyvyn mukaan. Kättä on ehkä vaikeampi nostaa eikä otekaan pidä entiseen tapaan. Siksi yleisimmin tarvittavat astiat ja tarvikkeet kannattaa sijoittaa sopiville alahyllyille tai vetolaatikoihin. Kevyesti kiskoilla liukuvat laatikot aukeavat vähäisinkin voimin. Kodinkoneista pienet, helposti käsiteltävät mallit. Joskus tarvitaan lieden sähkövirran ajastusta. Myös jäteastiat voivat olla tavallista pienempiä, jolloin jätteet on helppo kuljettaa ulos. Tehokkaan valaistuksen tarve kasvaa.
Maatilan keittiössä voi ruokailla suurempikin työporukka. Siksi tilaa pitäisi olla vähintään 20-35 m2. Kun laitetaan paljon ruokaa, tarvitaan myös tavallista enemmän työ- ja laskutasoja sekä isot säilytystilat. Toinen vesipiste on usein välttämätön. Sähkö- ja puuliesi kannattaa sijoittaa vierekkäin niin, että niille riittää yksi liesikupu.