ULLA KERVINEN
KUVAT ANTTI KÄHÖNEN, JÄRJESTELYT JAANA KÄHÖNEN, INNOFIX ZOOM
Sisustukseltaan sinivalkoinen ruokailutila on kuin osa ympäröivää maisemaa.
Sisustukseltaan sinivalkoinen ruokailutila on kuin osa ympäröivää maisemaa. Valokatteen läpi voi ihailla sinistä taivasta ja seinien läpi katsella Lohjanjärven selkää.
Ikivanha sauna ehti toimia vuosikausia verkkovajana Lohjanjärven rannassa Karjalohjan Vanhakylässä. Sen puurakenteet olivat pahasti lahonneet, joten rakennukselle oli tehtävä jotakin.
Pihapiirissä on ulkopuolisille vuokrattava, talviasuttava huvila, joten siellä on ympäri vuoden myös muita lomaviettäjiä. Lomalaiset haluavat luonnollisesti olla mahdollisimman paljon rannassa ja mielellään jo aikaisin keväällä, joten rantaan kaivattiin sateensuojaa, varastotilaa ja kuivakäymälä. Uudelle saunalle ei ollut tarvetta, sillä vieressä oli uudempi, käyttökelpoinen hirsisauna. Niinpä Jukka ja Ritva Kähönen päättivät hyödyntää vanhan saunan perustukset ja hormit ja yhdistää kolme toivetta saman katon alle.
Kun säät ovat mitä ovat, Kähöset olivat sitä mieltä, että grillikatos rannassa olisi paikallaan. Katoksesta haluttiin niin tilava, että suurikin joukko mahtuisi siellä istuskelemaan, oleskelemaan ja nauttimaan rantamaisemista.
Jukka suunnitteli vanhan saunan kokoon sopivan kevytrakenteisen grillikatoksen. Saman katon alle mahtuivat myös varasto ja kuivakäymälä. Kokonaisuuden rakentaminen sujui koko ikänsä leipätyönsä ohella rakentamista harrastaneelta Jukalta kätevästi.
Vanhan rantasaunan perustuksille rakennettiin kevytrakenteinen kesäkeittiö ja samaan rakennelmaan saatiin kaivattu biologinen kuivakäymälä.
Vanhan rantasaunan perustuksille rakennettiin kevytrakenteinen kesäkeittiö ja samaan rakennelmaan saatiin kaivattu biologinen kuivakäymälä. Uudisrakennuksen ulkovuoraus jäljittelee viereisen saunan hirsiseiniä.
Uusiokäyttöä. Vanhan saunan lahonneet puuosat purettiin pois, mutta saunan kiukaan hormi päätettiin hyödyntää. Padan paikalle Jukka muurasi avotakan, jonka ritilän päällä voi paistaa vartaita tai makkaroita. Vanhan kiukaan päälle asennettiin kirpputorilta löytynyt puretun puulieden keittolevy räiskäleiden paistamista varten.
Grillikatoksen päälle kiinnitettiin läpinäkyvät valokatteet, jotta tummasävyinen tila olisi mahdollisimman valoisa ja auringon lämpöä pystyttäisiin tehokkaasti hyödyntämään. Runko pystytettiin 50 x 100 millin puutavarasta. Sen varaan kolmelle seinustalle asennettiin kaatopaikkakuormasta pelastetut pleksilasit.
Vanhat sähkötolpan pätkät upotettiin maahan ja niiden päälle tehtiin painekyllästetystä puusta koolinki sisälattiaan tulevia höylättyjä rallilautoja varten. Myös puulieden valurautainen kansi ja tulisijojen edessä olevat kivilaatat ovat kierrätystavaraa.
– Käytin rungon puutavaraa myös kattorakenteissa. Uutta sahatavaraa hankin myös katto- ja seinärakenteita kannattaviin palkkeihin.
Grillikatoksesta on tullut lomaansa maalla viettävän kaupunkilaisperheen lempipaikka.
Lempipaikka. Grillikatoksesta on tullut lomaansa maalla viettävän kaupunkilaisperheen lempipaikka. Teija Purolan sylissä Eeva, (vas.) Kati, Elsa ja Heikki odottavat vesi kielellä iltapalan kypsymistä.
Jukka Kähönen teki kärrynpyörästä kattokruunun, joka valaisee joko kynttilöillä tai led-lampuilla.
Kärrynpyöräkruunu. Jukka Kähönen teki kärrynpyörästä kattokruunun, joka valaisee joko kynttilöillä tai led-lampuilla.
Ulkonäkö rantasaunalta. Seiniin Jukka Kähönen hankki höylättyä hirsipaneelia, sillä se luontui parhaiten vieressä olevan hirsisaunan seinäpintaan. Paneelit siveltiin saunan värisiksi kuultavalla puusuojalla. Lattia rakennettiin 95 x 28 millin höylätystä rallilaudasta.
– Lattialautojen väliin jäi pienet raot. Näin grillikatos pääsee kunnolla tuulettumaan, eikä tule liian kuumaksi. Lattian raoista ei kuitenkaan esimerkiksi avainnippu putoa läpi. Raot syntyivät, kun naulasin lattialaudat kiinni kosteina. Kun ne kuivuivat, lautojen väliin jäi juuri sopivan kokoiset raot, Jukka Kähönen kertoo.
Grillikatokseen kaivattiin myös vesipiste. Tätä varten varastosta löytyi vanha keittiön tiskipöydän teräslevy altaineen ja hanoineen. Vesipiste sijoitettiin puulieden viereen talousnurkkaan. Sen yläpuolelle Jukka rakensi puusta hyllykön. Toinen hyllykkö asennettiin oviaukon toiselle puolelle. Vettä altaaseen saadaan tarvittaessa pumppuhuoneen vesisäiliöstä. Jätevesi laskeutuu viemäriputkea pitkin altaasta imeytykseen.
Grillikatoksen länsipäässä sijaitseva pumppuhuone toimii samalla myös varastona. Samaan päähän saatiin myös toiletti, johon asennettiin Biolanin kompostikäymälä. Sisäänkäynti sinne on rantasaunan puoleiselta sivulta grillikatoksen ulkopuolelta.
Pienet tavarat pysyvät ojennuksessa itse tehdyissä seinähyllyissä oviaukon vieressä ja työpöydän päällä.
Pienet tavarat pysyvät ojennuksessa itse tehdyissä seinähyllyissä oviaukon vieressä ja työpöydän päällä.
Vanha kalaverkko on muisto niiltä ajoilta, kun vanha sauna toimi uuden hirsisaunan valmistuttua vuosia kalastusvälineiden varastona.
Vanha kalaverkko on muisto niiltä ajoilta, kun vanha sauna toimi uuden hirsisaunan valmistuttua vuosia kalastusvälineiden varastona.
Rannan käyttöaika piteni. Grillikatos on lämmennyt valokatteen sekä läpinäkyvien seinien ansiosta jo aikaisin keväällä. Syksyllä lämpöä saadaan takasta ja infrapunasäteilijästä. Tunnelmaa lisäävät tuikut ja kynttilät. Koska katos on osittain avoin, ilma vaihtuu hyvin, mutta seinät tarjoavat suojaa rannasta puhaltavaa tuulta vastaan.
– Tilasta ovat erityisesti pitäneet kesävieraamme, jotka mielellään istuskelevat täällä iltaisin saunan jälkeen ja nauttivat rantamaisemasta sadesäälläkin. Olemme viettäneet täällä myös Vanhakylän yhteisiä juhannusjuhlia kokkoa rannassa polttaen sekä lettuja ja makkaroita paistaen.
– Tiskiongelman olemme ratkaisseet kertakäyttöastioilla, sillä lomalaiset eivät halua kuluttaa aikaansa astioiden tiskaamiseen. Mutta esimerkiksi syksyn rapujuhlia viettäessämme käytämme oikeita astioita, jotka vien käytön jälkeen keittiöömme pestäviksi. Näin rasvaisesta tiskivedestä ei tule ongelmia. Vesipumppu hankittiinkin tänne lähinnä puutarhan kastelua ja siivoamista varten, Ritva Kähönen kertoo.