Yksi keittiö, neljä suunnitelmaa
Suomela pyysi neljältä suurelta kotimaiselta keittiökalustevalmistajalta suunnitelman ja hintatarjouksen uudisrakennuksen keittiön kalusteista ja varusteista. Vertaile, miten tarjoukset poikkeavat toisistaan!
Teksti ja piirrokset Esko Kuokkanen
Valokuvat valmistajien
Espooseen kohoava Sannan talo (ks. suomela.fi/sanna) oli tarjouspyyntöjä jätettäessä vasta suunnitteluvaiheessa. Koska sähkö- ja LVI-asennuksia ei ollut vielä lyöty lukkoon, valmistajat saivat suunnitella kalusteiden, lieden ja vesipisteiden paikat vapaasti. Tarjoukset pyydettiin Domukselta, Petralta, Puustellilta ja Topilta. Vihreä puutalo on perinnemalli, ja valmistajia pyydettiin valitsemaan perinteiseen puutaloon sopivat kalusteet. Hintatoivomus kuului: ”Keskitasoa, ei halpa eikä kallis.” Huom! Hinnat ovat vuoden 2002 tasolla.
Suomela pyysi keittiökalustetarjouksen neljältä suurelta kotimaiselta valmistajalta 14 neliön omakotitalokeittiöön
Suomela pyysi keittiökalustetarjouksen neljältä suurelta kotimaiselta valmistajalta tähän omakotitalon keittiöön, joka on 4 x 3,5 metriä eli 14 neliötä. Ikkunoita on kaksi. Ruokailuerkkeri yhdistää keittiön olohuoneeseen.

Näin käynnistät oman keittiön suunnittelun

Johtavat keittiökalustevalmistajat suunnittelevat keittiösi ilmaiseksi samalla, kun laskevat tarjouksen.

Suomelan neljän tehtaan koeotos osoitti, että suunnitelmat ovat yleensä tarkkoja ja tasokkaita.

Jos olet Internetin käyttäjä, aloita tutkimusretkesi verkosta, katsele esimerkkejä ja tilaa etukäteen esitteitä. Myös puhelinluettelon keltaisilta sivuilta löytyy näppärästi useiden valmistajien yhteystietoja.

Kun sinulla on käytettävissä keittiösi piirustukset – joko arkkitehdin laatimat rakennuspiirustukset tai itse mittausten perusteella tehdyt – voit varata valmistajan edustajalta ajan. Liikkeessä näet kaikki esitteet, voit tutkia kalusteita luonnossa ja puhua suunnittelijan kanssa tarpeistasi ja ideoistasi. Neuvottelun perusteella suunnittelija laatii tietokonepohjapiirroksen lisäksi värilliset havainnekuvat eri puolilta keittiötä.

Kun toiveiden mukainen kokonaisuus on hahmottunut, saat tarjouksen kalusteista ja asennuskuluista.

Tarjouksesta kannattaa pyytää versio, jossa ovat mukana koneet, liesituuletin ja mahdollinen liesikupu, altaat ja joskus hanatkin sekä joissakin tapauksissa myös valaisimet.

Ole aktiivinen – pyydä tarjous usealta valmistajalta
Älä säästele omiasi äläkä suunnittelijoiden vaivoja, vaan pyydä tarjouksia useilta valmistajilta, niin löydät varmimmin mieleisesi vaihtoehdon. Mieti valmiiksi keskeiset keittiön käyttöön liittyvät kysymykset, niin et yli- etkä alimitoita keittiötäsi.

Laitetaanko teillä monimutkaisia ruokia koko perheen voimin tai ystävien kanssa? Syödäänkö arkisin mikroaterioita? Pidetäänkö usein illanistujaisia tai perhejuhlia? Tehdäänkö pakasteita ja säilykkeitä luonnon antimista? Leivotaanko suuria määriä kerralla varastoon?

Jos tarjottu hinta menee reilusti yli oman budjettisi, on pakko karsia. Jos remontoit, voit säästää vaikka ostamalla uudet koneet myöhemmin. Vertaile kodinkoneiden hintoja – kävisikö perinteinen sähköliesi erillisen liesitason ja uunin sijasta tai tavallinen liesituuletin komean kuvun asemesta? Entä jos jätät koneet integroimatta tai valitset edullisemmat työtasot? Jopa vetimien valinnassa voi säästää.
Asentaisinko keittiön itse?
Pyydä kalustetarjoukseen myös asennuskustannukset. Asennuksen osuus saattaa tuntua suurelta, varsinkin kun se ei yleensä sisällä edes laatoituksia, ei sähkö-, vesijohto- eikä ilmastointitöitä. Keittiön asennus on kuitenkin niin monimutkainen urakka, että taitavakaan kotinikkari ei pääse kunnon tuntipalkalle. Tehtaan kokeneilta asentajilta työ sujuu parissa päivässä, ja vastuu puuttuvien ja rikkoutuneiden osien korvaamisesta on yksiselitteinen. Jos teet remonttia, voit tilata kalustetoimitukseen asennuspaketin, johon kuuluu myös vanhojen kalusteiden purku ja poisvienti.

Muista pyytää remonttityöstä kuitti, joka kelpaa verottajalle! Verovelvollinen saa nykyään vähentää verotuksessa osan niistä kuluista, jotka syntyvät oman asunnon tai vapaa-ajan asunnon ”kunnossapito- tai perusparannustyöstä”.

Esimerkkikuva Domuksen tarjoamast Venla-mallista
Esimerkkikuva Domuksen tarjoamasta Venla-mallista. Liesikupu on samanlainen kuin tarjouskierroksen suunnitelmassa, ja myös monet muut yksityiskohdat on suunniteltu samalla tavalla, kuten integroitu, korotettu tiskikone.

Näin teki Domus

Domus-tuotemerkki on tuttu paitsi keittiö- ja kylpyhuonekalusteista, jotka valmistetaan Korialla, myös ikkunoista, jotka tehdään Loimaalla. Domuksen kalusteiden rakenne on sama kuin muidenkin valmistajien tarjoamissa malleissa. Poratappiliitoksin kootut rungot ovat helppohoitoista 16 millin hienolastupintaista kolmikerroslastulevyä, samoin hyllyt. Hyllynkannattimet ovat kaksipuoliset, jotta hylly ei kallistu. Kaappien taustat ovat 3,2-millistä valkoiseksi maalattua kovalevyä. Kalusteissa voidaan käyttää myös kaapinoven värisiä irtosivuja, jotka ovat esimerkiksi puuviilua tai maalattua MDF-levyä.
Domus sijoitti lieden ja liesikuvun nurkkaan. Lieden takana on korotettu taso. Pesualtaat ovat lieden vasemmalla puolella, ja tiskikone on korokkeella pesupöydän vasemmalla puolella.

Domuksen keittiösuunnitelmaPesupöydän yläpuolella on perinteiseen tapaan astiakaappi, ja tiskikoneen päällä on laskutilaa. Ikkunaseinustalla on työtaso, jossa on keskellä suuria vetolaatikoita, vasemmalla pikkulokerikot ja oikealla kapea kaappi. Ikkunan oikealla puolella on lasiovellinen seinävitriini.

Pesupöydän vastaisella seinustalla on yläkaappi, jonka alaosassa on tila mikrolle, ja sen alapuolelle jää työtilaa tai laskutasoa.

Työtason alla ikkunan kohdalla on tyhjä tila esimerkiksi keittiötikkaille. Tilan yläpuolella on vetolaatikko, pöydän päissä kaapit.

Ikkunaa vastapäätä on kylmäsäilytysyksikkö, sen yläpuolella yläkaapit, ja oikealla puolella pieni kulmahyllykkö viistettyine laskutasoineen ja alakaappeineen.

Tarjotuissa kalusteissa on maalatut, melko syväprofiiliset kehysovet, ja kaappien yläreunaa kiertää leveä koristelista. Ovet ovat MDF-levyä, ja ne on maalattu kerman sävyisiksi. Runkojen väri on vaalea kirsikka, tasot ovat tumman kirsikkapuun väristä laminaattia. Nupit ja vetimet ovat pronssin värisiä. Tarjouksen mukana tuli selkeä pohjapiirros sekä havainnolliset, tietokoneella laaditut perspektiivikuvat kahdesta suunnasta.

Mitä maksaa?
– Tarjotut Domus-kalusteet rahteineen: 5 450 euroa (sisältää allastason)
– Jos koneet integroidaan: 6 129 euroa
– Husqvarnan koneet (sisältää keraamisen liesitason): 4 485 euroa
– Asennus: noin 400 euroa
Petra-keittiöiden esimerkkikuva
Esimerkkikuva Petran tarjoamista Raita-kalusteista, joissa on suomalaiseen omakotitaloon sopivaa konstailemattomuutta. Kuvan tasot ovat graniittikuvioista laminaattia. Työtason alla nurkassa on karusellikaappi. Vetolaatikot ja avokorit ovat tilavia ja käytännöllisiä.

Näin teki Petra

Petran kalustevalikoimassa on runko-osat ryhmitelty kolmeen luokkaan. Melamiininen perusrunko on kauttaaltaan valkoista melamiinia. Etureunan saa joko valkoisena tai pyökin värisenä. Sivusävyrunko on pystysivuiltaan sävytetty, pintana melamiini, viilu tai maali. Kokosävyrungossa kaikki muutkin pinnat voi soinnuttaa ovien sävyyn.
Petralla on laaja valikoima ovia ja listoituksia, joista löytyy paljon vaihtoehtoja myös romanttisen tai kartanomaisen tyylin ystävälle.

Petra sijoitti altaat nurkkaan ikkunan vasemmalle puolelle. Taakse jäävässä kolmiossa on pöytätasoa korkeampi laskutaso. Yläpuolella kulmittain on astiakaappi, sivuilla kapeat lokerikot.
Petra-keittiöiden keittiösuunnitelmaPesupöydän vasemmalla puolella lyhyen tason päässä on liesi. Tason alapuolella on avoin, kapea tila pyyheliinoille ja leivinlaudalle. Lieden vasemmalla puolella työtason alla on korkeita vetolaatikoita ja päässä viisto alakaappi. Lieden yläpuolella on yhtenäinen yläkaappirivi, joka jatkuu integroidun liesikuvun ansiosta yhtenäisenä. Lieden yläpuolisen kaapin takana on tilaa hormille.
Tiskikone on ikkunaseinän työtason alla, ja sen oikealla puolella on ryhmä tilavia vetolaatikoita. Ikkunan oikealla puolella on yläkaapisto, jonka alla on lisää vetolaatikoita. Työtaso jatkuu lieden vastapäisellä seinällä, ja nurkkaan jää karusellikaappi. Tason alla on myös vetolaatikosto, ja tason päässä on poikittainen, työtasoja matalampi pöytä. Yläpuolella on seinälokerikko pikkuesineille.
Kylmäkalusteet ovat ikkunaa vastapäätä, ja niiden päällä on yläkaapit. Seinäkaapin alapuolella on tila mikrolle, ja sen alla on taso ja vetolaatikosto.

Koneet ovat valkoisia, ovet talonpoikaistyylisiä, lautapanelointia muistuttavia. Peiliovet ovat tyyppiä Raita HR.6, ja ne on maalattu salvianvihreiksi (väri P70D). Avokaapit, valolistat, koristelistat ja sokkelit ovat luonnonväristä pyökkiä, tasot samanväristä pyökkilaminaattia pyöristetyin reunoin. Kaapistojen katto ja reunalista jatkuvat yhtenäisinä pää-ikkunan yli, jolloin ikkunan yläpuolelle voidaan asentaa kiinteät valaisimet.

Tarjouksen mukana tuli neljä selkeää perspektiivikuvaa, projektiot kaikista näkymistä erikseen sekä yksityiskohtainen osaluettelo.

Mitä maksaa?
– Tarjotut Petra-kalusteet rahteineen: 4 190 euroa (sisältää allastason)
– Jos koneet integroidaan: 4 805 euroa
– Boschin koneet: 3 845 euroa
– Asennus: noin 990 euroa
– Asennus, jos koneet integroidaan: 1 040 euroa
Puustellin esimerkkikuva
Esimerkkikuva Puustellin tarjoamasta mallista, jossa on TMU 12 -ovet- Tässä keittiössä on erillinen liesitaso, ja uuni ja tiskikone on nostettu hyvälle työskentelykorkeudelle. Kattilat, pannut, muut astiat ja erilaiset kuivatarvikkeet löytyvät kätevästi tilavista vetolaatikoista.

Näin teki Puustelli

Puustellin valikoimiin kuuluvat keittiökalusteiden lisäksi kylpyhuoneiden ja kodinhoitohuoneiden kalusteet, koneet, valaisimet ja tarvikkeet.

Puustelli jaottelee keittiötyylinsä seitsemään ryhmään: tammikeittiöt, koivukeittiöt, MDF-keittiöt, melamiinikeittiöt, pyökkikeittiöt, mäntykeittiöt ja laminaattikeittiöt.

Puustelli sijoitti lieden pääikkunasta oikealle, ja sen yläpuolella on maltillisen kokoinen liesikupu. Lieden vasemmalla puolella on lyhyt työtaso ja vetolaatikoita. Tasosta vasemmalle on kylmiöpakastin, jonka alla on myös vetolaatikoita. Keraamisen lieden oikealla puolella työtaso jatkuu nurkkaan ja siitä ikkunaseinälle, ja nurkassa työtason alla on karusellikaappi kattiloille.
Puustellin keittiösuunnitelmaYläkaapisto jatkuu lieden oikealla puolella kapealla lokerikolla ja viistolla nurkkakaapilla. Sen jatkeena ikkunaseinällä on seinäkaappi, jonka alaosassa on tila mikrolle. Ikkunan kohdalla työtason alla on kaksi kaksoisleveää vetolaatikkoa ja molemmilla puolilla kapeat kaapit. Työtason alla on matalat vetolaatikot, joista keskimmäinen on kaksoisleveä.
Altaat on sijoitettu ikkunan oikealle puolelle nurkkaan, ikkunaseinän astiakaappi ulottuu nurkkaan saakka, ja sen toisessa päässä on kapea lokerikko. Pesupöytä viistoine alakaappeineen jatkuu oikeanpuoleiselle seinälle ikkunan alle. Tason alla on laatikosto. Sen oikealla puolella on korokkeelle nostettu astianpesukone, jonka yläpuolella on seinäkaappi. Väliin jää laskutilaa.
Ikkunan vastaisella seinällä on yläkaappien syvyinen astiakaappi, jonka yläovissa on lasit. Kaappi on kevytrakenteinen, jalallinen, ja sen yläreuna on alempana kuin seinäkaappien. Seinäkaappeja ja kylmiö-pakastimen yläreunaa kiertää koristelista.

Kevyesti kehysoveksi uurretut TMU 12 -ovet ovat valkoiseksi maalattua MDF-levyä. Rungot ovat melamiinia. Väri on ranskanpähkinä, ja saman värisissä laminaattitasoissa on ABS-muovireunat.
Tarjouksen mukana tuli kolme perspektiivikuvaa eri kulmista, kaksi kuvaa yläviistosta sekä pohjapiirroskuva. Pohjakuvasta tuli lisäksi käsin selvennetty kopio, sillä väreissä tulostettu pohjapiirros ei ollut erityisen selkeä.

Mitä maksaa?
– Tarjotut Puustelli-kalusteet rahteineen ja vakuutuksineen sisään kannettuna: 5 645 euroa
– Blancon liesikupu, Siemensin keraaminen keittotaso, Porkka-kylmiöpakastin, Siemensin uuni, mikrouuni ja astianpesukone: 4 665 euroa
– Zedra-hana, Blancon allas ja jätteiden käsittely-yksikkö: 850 euroa
– Asennus: noin 870 euroa.
Esimerkkikuva Topin tarjoamasta Diana-keittiöstä.
Esimerkkikuva Topin tarjoamasta Diana-keittiöstä, ovimalli Frida. Ratkaisu miellyttää myös ennakkoluulotonta sisustajaa. Tässä ullakkoasunnon keittiössä huomio kiinnittyy integroituun liesitasoon ja pieneen aamiaispöytään.

Näin teki Topi

Topi-Kalustaja Oy on kalajokelainen perheyhtiö, joka on toiminut vuodesta 1939. Valikoimaan kuuluvat myös eteisen ja kylpyhuoneen kalusteet.

Keittiökalusteiden runkovärivaihtoehtoja on viisi: kirsikka, koivu, pyökki, tammi ja valkoinen. Rungot tehdään 16-millisestä melamiinista. Ovivaihtoehtoja on yli sata. Kuten kaikki muutkin kalusteiden valmistajat, myös Topi voi tarjota kalusteiden lisäksi keittiön koneet, altaat ja muut varusteet.

Topi sijoitti lieden ruokailunurkkauksen kulmaan, ja sitä täydentää näyttävä mutta konstailematon liesikupu. Kulmittain asennetun lieden ympärille jää laskutasoa, joka jatkuu oikealla puolella matalampana aamiaispöytänä tai tarjoilutasona. Lieden takana ruokailutilan puolella on kaapisto, jonka pinta on työtasoja korkeammalla.
Topi-keittiöiden keittiösuunnitelmaLieden vasemmalla puolella pikkuikkunan alla työtaso jatkuu nurkkaan saakka. Sen alla on vetolaatikosto ja nurkassa karusellikaappi. Nurkassa on seinäkaappi, jossa on lokerikko, avoin osa ja kaappeja. Ikkunaseinustalla on työtaso altaineen. Taso jatkuu seuraavalle seinälle, ja nurkassa on toinen karusellikaappi.
Tiskikone on integroitu altaiden oikealle puolelle työtason alle. Ikkunaseinään päin katsottuna vasemmalla seinustalla on karusellikaapin ja laatikoston päällä työtaso, jonka yläpuolelle jatkuu ikkunaseinän seinäkaapisto, ja vasemmalla sen alaosassa on mikron paikka. Siitä vasemmalla ovat kylmäsäilytystilat yläkaappeineen.

MDF-levystä valmistetuissa Frida-ovissa on kevyet profiilit. Väri on helmenharmaa. Vetimet ovat harjattua terästä. Kaappien yläreunoissa ei ole koristereunusta. Tasot ovat suunnitelmassa kirsikkalaminaattia.

Tarjouksen mukana tuli selkeät perspektiivipiirrokset sekä värillisinä että viivapiirroksina. Lisäksi kalusteista oli tehty joka suunnasta viitenumeroin varustetut etuprojektiot eli ”naamapiirrokset”. Tosin koodit olivat osittain tulostuneet päälletysten. Astianpesukoneen sijainti jäi arvauksen varaan.

Mitä maksaa?
– Tarjotut Topi-kalusteet, kun astianpesukone integroidaan: 4 000 euroa
– Jos myös kylmälaitteet integroidaan: 4 400 euroa
– Rahti: 94 euroa
– AEG:n koneet, Stalan allastaso: 3 777 euroa.
Osaatko sijoittaa kodinkoneet oikein?
Kodinkoneiden paikat ovat keittiön toimivuuden kannalta olennaisia. Jos kalliit koneet kytkentöineen sijoitetaan väärin, niiden paikkaa ei niin vain vaihdeta. Siksi kokonaisuus täytyy harkita etukäteen todella tarkasti.

Jotta saavutat parhaan, toiveittesi ja tarpeittesi mukaisen lopputuloksen, perehdy itsekin keittiön suunnittelemisen salaisuuksiin jo ennen keittiöliikekierrosta. Silloin tiedät paremmin, mitä kannattaa tavoitella, etkä ole keittiömyyjien ja -suunnittelijoiden armoilla.
Mieti vähintään seuraavia seikkoja:

  • Mitkä ovat tarpeesi? (Ajankäyttö, elämäntapa.)
  • Mitä odotat koneiltasi? (Suorituskyky, kunnossapito, ergonomia, energiankulutus.)
  • Millaisen keittiökokonaisuuden haluat? (Asennus, korkeus, syvyys, muoto, väri, integrointi.)
  • Paljonko olet valmis maksamaan keittiöstäsi? (Koneet, varusteet, asennus, huolto.)
Tutkittu tieto auttaa, ja sitä saat muun muassa Työtehoseurasta, joka on maa-, metsä- ja kotitalouden tutkimus- ja koulutuslaitos. Työtehoseuralla on suunnittelupalvelu, joka laatii tilauksesta esimerkiksi keittiösuunnitelmia. Suunnitelma maksaa 530 euroa. Jos et halua kokonaista suunnitelmaa, voit vaikka tilata Työtehoseuran kotitaloustiedotteen 3/2002, Kotitalouskoneiden sijoittaminen keittiöön. Sekin auttaa pitkälle.