Parikymmentä vuotta sitten Suomeenkin rantautunut keskuspölynimuri on ketterä siivooja, joka puhdistaa sisäilmaa tehokkaasti. Pitkäikäisyytensä ansiosta se on myös ekologinen valinta. Uusissa taloissa keskuspölynimuri alkaa kuulua vakiokalustoon, mutta yhä useammin se löytää paikkansa myös vanhasta talosta.
Teksti Kyösti Suolanen
Kuvat valmistajien ja maahantuojien
Kun omakotitaloalueella kantautuu korviin tasainen hurina, se voi olla merkki siitä, että naapurissa siivotaan. Keskuspölynimurin moottorin ääni saattaa nimittäin kuulua ulkona selvemmin kuin sisällä, sillä äänenvoimakkuuteen vaikuttaa keskusyksikön moottorin äänekkyyden lisäksi myös yksikön paikka talossa.

Luontevan paikan etsiminen keskusyksikölle onkin keskeinen lähtökohta, kun ”perässä vedettävän” tilalle ryhdytään hankkimaan kiinteästi asennettavaa imuria. Äänekkäällä moottorilla varustettu keskusyksikkö on tarkoitettu asuinhuoneiden yhteyteen lämpimään tilaan, kuten varastoon, tekniseen aputilaan tai lämpimään kellariin. Hiljaisempi keskusyksikkö voi olla komerossa, vaate- tai kodinhoitohuoneessa, jopa kosteassa tilassa.

Imurin ääni lienee kuitenkin niitä asioita, joihin suhtaudumme yksilöllisesti. Vaikka keskuspölynimurin hankintaa perustellaan usein juuri laitteen äänettömyydellä, myös tavallisten pölynimurien valmistajat ovat kehittäneet tuotteitaan entistä hiljaisemmiksi.

Huomattavasti tärkeämpiä valintaperusteita ovatkin keskuspölynimureiden käytännöllisyys, ekologisuus ja allergiaystävällisyys. Imurointi käy kevyesti ja ketterästi, kun perässä kulkee vain letku, joka vaihdetaan tarvittaessa imurasiasta toiseen. Ekologisiin arvoihin kuuluu muun muassa laitteen pitkäikäisyys.

Allergiaystävällisyydestä kertoo huoneilman puhtaus. Osa mikroskooppisen pienistä pölyhiukkasista karkaa perinteisen imurin suodattimista poistoilman mukana takaisin huoneilmaan, mutta keskuspölynimuri imaisee pölyn ja roskat putkistoa pitkin keskussäiliöön ja puhaltaa poistoilman ulos asunnosta.

Tutustu malleihin ja lisävarusteisiin
Keskuspölynimurien tekniset ominaisuudet ja käyttömahdollisuudet kannattaa selvittää tarkasti ennen ostopäätöstä. Suomen markkinoilla on kolme suurta merkkiä, Allaway, Puzer ja Beam, joiden mallistot eroavat jonkin verran toisistaan. Koska kysymys on kuitenkin satojen eurojen investoinnista, malleja on hyvä vertailla perusteellisesti, jotta löytää juuri omaan taloonsa, omiin tarpeisiinsa ja omalle kukkarolleen sopivan mallin.

Esimerkiksi putkistoa asennettaessa on kaksi liitosvaihtoehtoa: liimalla tai liittimillä. Käytännössä molemmilla vaihtoehdoilla saadaan riittävän tiivis putkisto. Putkiston iäksi valmistajat ilmoittavat ”talon iän”.

Laitteiston sydän eli moottori ei sitten kestäkään putkiston lailla. Moottorin niin sanotun hiiliparin tarkkaa ikää voi vain arvuutella, mutta tuhat tuntia tai 8-12 vuotta antavat osviittaa. Moottorin huollon yhteydessä hiilipari tarkistetaan ja vaihdetaan uuteen. Laitteistoa kannattaa huoltaa hyvin, sillä hiilien vaihto maksaa vain murto-osan siitä, minkä uusi, muutaman sadan euron arvoinen moottori.

Kun peruslaitteisto on valittu oikein sijoituspaikan, käyttötarpeen ja asukkaan toiveiden mukaan, siivouspäivää voi helpottaa entisestään lisävarusteilla. Kehittyneimmissä malleissa imurin voi käynnistää imurasian lisäksi myös teleskooppivarren kahvasta tai kauko-ohjaimesta.

Imurin mukana luonnostaan tulevat suulakkeet riittävät useimmille, mutta erilaiset esierottelijat on hankittava tarpeen mukaan. Esimerkiksi rakennustyössä syntyvän karkean roska-aineksen ja puutarhatöistä kantautuvan mullan siivoamiseen tarvitaan esierottelija, samoin takan tuhkan imuroimiseen. Lisävarusteita valittaessa kannattaa olla merkkiuskollinen – silloin varusteet ovat varmasti yhteensopivia.

Keittiöön tai muuhun jatkuvasti imuroitavaan tilaan voi hankkia rikkaluukun, joka imaisee auki ollessaan sinne lakaistavat roskat. Myös pieneen pikasiivoukseen tarkoitettu rikkaimuri on tarkoitettu täydentämään keskuspölynimuria esimerkiksi keittiössä.

Imuri käynnistyy, kun letku työnnetään imurasiaan
Imuri käynnistyy, kun letku työnnetään imurasiaan.

Keskuspölynimurin hankinta on edullisinta uuteen taloon, mutta onnistuu myös vanhaan

Keskuspölynimurin hankinta on edullisinta uuden talon rakennusvaiheessa, koska asennus on silloin helpointa. Perusmallia hankittaessa muut varusteet maksavat suurin piirtein saman verran kuin keskusyksikkö. Asennuksen hinta riippuu tapauksesta, mutta on halvimmillaan pari sataa euroa. Alle tuhannen euron investointi pitkäikäiseen, terveyttä edistävään arjen apulaiseen tuntuu kuitenkin varsin kohtuulliselta.

Uudistaloa suunniteltaessa keskusyksikölle ja seinien sisällä kulkevalle putkistolle etsitään paras mahdollinen paikka, mutta vanhaankin taloon järjestelmän saa sijoitettua melko vaivattomasti ja kohtuullisella investoinnilla.

Meillä myynnissä olevat tuotemerkit on suunniteltu myös jälkiasennusta ajatellen. Valmiille ja muunneltaville runkoputkistoille löytyy yleensä suhteellisen helposti sopiva paikka seinärakenteista. Kun putket asennetaan lämpimiin sisärakenteisiin, kuten seinäpaneelien taakse, niitä ei tarvitse eristää.

Myyjät opastavat asennusasioissa mielellään, eivätkä asennusta vanhaankaan taloon estä edes lupakysymykset, sillä työn saa tehdä ilman sähköasennuslupaa. Imurasioiden ja keskusyksikön moottorin välillä kulkee heikkovirtakaapeli.

Älä unohda imurin huoltoa!
Keskuspölynimurin hankkiminen ei tarkoita sitä, että pelkkä imurointi vuodesta toiseen riittää. Pölyn määrästä riippuen keskusyksikön säiliö on tyhjennettävä tarpeen mukaan. Joihinkin malleihin on saatavilla erillisiä pölypusseja, jotka helpottavat säiliön tyhjentämistä. Keskusyksikön suodatin puhdistetaan säiliön tyhjennyksen yhteydessä, mutta sitä ei voi puhdistaa harjalla, koska se on imenyt itseensä niin paljon hienojakoista pölyä. Nokkela kierrättää kahta suodatinta, jotta toisen suodattimen voi imuroida vaihdon yhteydessä puhtaaksi. Voit myös hankkia lisävarusteena myytävän suojan, jolloin vältyt suodattaminen puhdistamiselta. Suodatin pitää vaihtaa uuteen 1-2 vuoden välein huoneiston koosta ja imurin käyttömäärästä riippuen.
Keskuspölynimurista apua allergikoille
Huoneessa leijuva ihmisten, eläinten, tekstiilien, kasvien ja luonnon tuottama pöly ei ole kenellekään hyväksi, ja erityisesti se kuormittaa astmaatikkoja ja allergikkoja. Sisäilman epäpuhtauksilla on selkeä yhteys erilaisiin hengitysteiden sairauksiin, kuten nuhaan ja astmaan. Hyvä ja raikas sisäilma lisää myös asumisviihtyvyyttä. Kehittyneistä suodattimista huolimatta perinteiset perässä vedettävät imurit päästävät osan hienojakoisesta mikropölystä takaisin huoneilmaan. Keskuspölynimuri sen sijaan puhaltaa kaiken imemänsä ilman pölyineen päivineen suodattamien kautta ulos.
Hyvä tietää!
  • Keskuspölynimurin putkisto ei voi tukkeutua, koska isot esineet eivät pääse putkistoon.
  • Käsistään kätevä pystyy asentamaan keskuspölynimurin itsekin.
  • Jos keskusyksikölle löytyy paikka vain talon ulkopuolelta, esimerkiksi autotallista, yksikköön menevä putki voidaan vetää maan alta autotalliin.
  • Imurasioita kannattaa asentaa reilusti, sillä putket vähentävät imutehoa vähemmän kuin letku. Keskusyksikkö käynnistyy jokaisesta rasiasta.