Pyykit kuivaksi: valitse oma pyykinkuivausmenetelmäsi
Mainosten maailmassa pyykkipäivä on aurinkoinen ja raikas. Todellisuuden äidit ja isät tuuppivat tieltään edellisen pyykkipäivän puhtaita, mutta ryppyisiä vaateröykkiöitä. Helpottaisiko kuivausrumpu tai kuivauskaappi arkea?
TEKSTI ANNE KYTÖLÄ
KUVAT VALMISTAJIEN JA MAAHANTUOJIEN
Huom! Hinnat ja tuotetiedot vuoden 2007 tasolla.
Aurinkoinen, hiukan tuulinen päivä on paras pyykin kuivattaja. Se kuluttaa vähiten energiaa ja antaa ylimääräisenä bonuksena tekstiileihin raikkaan tuoksun. Siitepölyaikaan ainakin siitepölylle herkistyneiden on kuitenkin keksittävä muita keinoja saada pyykki kuivaksi.
Markkinoilla on monenlaisia kuivaustelineitä pyykin kuivaamiseen sisätiloissa. Telineet voivat olla kiinteästi asennettavia tai malleja, jotka taitetaan kuivaamisen jälkeen kokoon odottamaan seuraavaa pyykkikertaa.
Koneellinen kuivaus nopeuttaa pyykin jälkikäsittelyä. Huono puoli on, että kuivaamiseen kuluu energiaa. Toisaalta vaihtovaatteiden tarve pienenee, kun vaatteet saa nopeasti pesun jälkeen taas päälle.
Moni on valmis maksamaan myös siitä ilosta, että silitysurakka vähenee. Kun vaatteet ottaa heti kuivauksen päätyttyä pois kuivausrummusta ja oikoo ne muotoonsa, moni vaate on valmis kaappiin tai päällepantavaksi ilman silitystä. Markkinoilla on myös kuivausrumpuja, joissa on silittävä ominaisuus.
Kuivausrumpu vai kuivauskaappi?
Kuivauskaapissa voit kuivattaa kaikenlaisia tekstiilejä. Sinne voit ripustaa myös ulkoillessa kastuneet vaatteet ja kengät. Kuivauskaappi vaatii hormiliitännän, joten sijoitus voi tuottaa ongelmia.
Kosteuden tiivistävät kuivausrummut eivät tarvitse hormiliitäntää, mutta kosteuden ulos puhaltavat tarvitsevat. Kuivausrummut vievät vähemmän sähköä kuin kuivauskaapit, joten niiden käyttö tulee halvemmaksi. Kuivausrumpuun saa laittaa vain puhtaita tekstiilejä. Rumpukuivaus ei sovi kaikille tekstiileille.
UPOQuattro -pesutorni
Valkopintainen UPO Quattro -pesutornin pesukone ja kuivausrumpu maksavat 800 euroa/kpl. Kuivausrummussa on ajastin, joka antaa mahdollisuuden käyttää esimerkiksi edullisempaa yösähköä.

Jos asunnossasi ei ole tilaa sekä pesukoneelle että kuivausrummulle tai -kaapille, voit harkita kuivaavan pesukoneen hankintaa. Kuivaava pesukone poistaa pyykeistä kosteuden tiivistämällä sen kylmän veden avulla.

Halvaksi pyykin kuivaaminen pesukoneessa ei tule, sillä kuivaamiseen kuluu enemmän vettä kuin vaatteiden pesuun, ja menetelmä kuluttaa energiaa enemmän kuin muut koneelliset kuivaustavat. Kone ei myöskään pysty kuivattamaan kerralla samaa määrää pyykkiä, minkä se pesee, vaan vaatteet on kuivattava ainakin kahdessa erässä.
Mitä koneet maksavat?
Kuivausrummut maksavat noin 300–1 000 euroa. Kuivauskaapin saa noin 400–600 eurolla. Kuivaavien pesukoneiden hinnat vaihtelevat 550–900 euron välillä. Kuivausrumpuja myydään usein pakettitarjouksina yhdessä pesukoneen kanssa.
Ulkokuivaus on halvinta
Energiankulutuksen kannalta edullisinta on ripustaa pyykki ulos kuivumaan. Lämpöenergiaa alkaa kulua heti, kun pyykit ripustetaan narulle sisätiloissa.
Koneellisista kuivaustavoista vähiten energiaa kuluttaa kuivausrumpu. Kuivauskaappi vie sähköä hiukan enemmän ja on myös jonkin verran hitaampi kuin kuivausrumpu. Kalleimmaksi pyykin kuivattaminen tulee kuivaavassa pesukoneessa, sillä se kuluttaa sekä sähköä että vettä.
Työtehoseura on mitannut pyykin kuivaamiseen kuluvaa aikaa ja sähkönkulutusta. Kuivausrumpu oli nopein. Kolme kiloa puuvillapyykkiä kuivui kuivausrummussa 1 tunnissa ja 10 minuutissa. Kuivauskaapissa aikaa meni 1,5–2,5 tuntia. Sisätiloihin narulle tai kuivaustelineeseen ripustetut pyykit kuivuivat 8 tunnissa.
Energiaa kului eniten, kun pyykki kuivattiin kuivauskaapissa: 2,2–3 kWh sähköä. Kuivausrummun energiankulutus oli 2,1 kWh. Narulla kuivattamisen laskettiin kuluttavan 1,4 kWh lämpöenergiaa. Laskelmissa oletettiin pyykin jäännöskosteudeksi 65 prosenttia. Kun linkousnopeus on noin 1 000 kierrosta minuutissa, pyykin jäännöskosteusprosentti on noin 60. Kun kierrosnopeus on 1 600, kosteusprosentti on noin 45.
UPO Quattro Titanium -pesukeskus
Titaanipintaiset pesukone, kuivausrumpu ja kuivauskaappi muodostavat hyvännäköisen ja kestävän UPO Quattro Titanium -pesukeskuksen. Kuivauskaappiin mahtuu noin 3,5 kiloa pyykkiä, ja kuivausrumpuun 6 kiloa. Kuivausrummussa on 5 tunnin ajastin. Koneet maksavat 890 euroa/kpl.
Muista
Älä kuivaa saunassa!
Älä ripusta pyykkiä kuivumaan saunan löylyhuoneeseen. Narujen materiaali ei välttämättä kestä kuumuutta, ja kiukaalle tipahtaneet pyykit voivat sytyttää tulipalon.