Kevätaurinko paljastaa armottomasti pölyn ja likaiset ikkunat.
Kevätaurinko paljastaa armottomasti pölyn ja likaiset ikkunat. On suursiivouksen aika.
Kuva Sini.
LIUKUVAPINTAISET KATOT JA SEINÄT saa puhtaaksi pölystä kuivalla tai nihkeällä mikroliinalla. Pesuaineen käyttöä kannattaa välttää – pahimmassa tapauksessa värierot ovat niin suuria, että katon joutuu maalamaan uudelleen. Rosopintaiset katot imuroidaan pienellä teholla käyttäen parkettisuutinta.
KRISTALLIPRISMAT puhdistetaan ikkunanpesuaineella. Lampuista, televisioista ja muista esineistä kerätään pölyt strutsinsulilla tai mikroliinoilla. Ovet ja lasipinnat puhdistetaan mikrokuituliinalla ja yleispuhdistusaineella.
SÄLEKAIHTIMISTA pöly lähtee käyttämällä staattista kertakäyttöistä pölynsidontaliinaa. Ikkunat pestään ikkunanpesuaineella, johon on lisätty pari tippaa astianpesuainetta. Liika astianpesuaine aiheuttaa sateenkaaren, koska saippua ei haihdu lasin pinnasta. Pesun jälkeen tuuletusikkunoihin asennetaan verkot.
OVET JA PATTERIT pyyhitään kauttaaltaan kosteanihkeillä mikroliinoilla. Patterin taustat imuroidaan. Lattian ”imuroinnin” voi suorittaa myös teräväkuivaimella. Pölynsidontaliinasta repäistään suikale kuivaimen alle. Notkea kuivain sujahtaa sänkyjen alle ja taittuu listojen päälle. Laite ei hurise, lennätä pölyä tai kuluta sähköä.
Tekstiilihuonekalut imuroidaan perinteisesti. Huonekaluista ja tasoilta poistetaan pölyt. Kaikkein likaisimmissa paikoissa kannattaa käyttää kertakäyttöliinoja. Viimeiseksi puhdistetaan lattian pinttymät kosteanihkeillä lattiamikroliinoilla. Sitten verhot ikkunoihin ja vuoteet, huonekalut ja tavarat paikoilleen.
Kylpyhuone kannattaa siivota kerran viikossa
KUVA SINI
SAUNATILOJEN pesu on syytä tehdä muutaman kerran vuodessa. Pese lauteet hankauslevyllä tai pehmeällä harjalla. Saunaan on olemassa myös erillisiä pesimiä. Kiuaskivet joko pestään vedessä tai vaihdetaan uusiin. Löylyhuoneen katto ja seinät kosteapyyhitään ja poistoilmaventtiilit puhdistetaan pölystä ja roskista.
Saunan ikkunat pestään puitteineen kaikilta pinnoilta. Anna pestyjen lauteiden kuivua hyvin. Jätä saunan ovi auki, jotta tila tuulettuu. Kuivat ja puhtaat lauteet voidaan käsitellä öljyllä tai vahalla.
PESUHUONEEN seinät kostutetaan ja pestään emäksisellä puhdistusaineella harjaa tai puhdistuslevyä käyttäen, ja huuhdotaan hyvin. Sakkaumat lähtevät happamalla puhdistusaineella. Geelimäinen aine levitetään alhaalta ylös ja annetaan vaikuttaa hetken, työstetään ja huuhdotaan hyvin. Muista käyttää hapanpesuaineiden kanssa kumihanskoja.
Viimeiseksi pestään ikkunat ja ikkunapuitteet, lattiakaivot ja vesikalusteet. Kun hanat on kiillotettu kuiviksi, urakka on ohi.