MAINOS

Keittiön työtaso: toimivuuden perusta

Keittiö

Hyvässä keittiössä on kunnolliset työtilat, laitteet ja koneet. Lisäksi tarvitaan riittävästi työ- ja laskutilaa. Tason pitää sopia keittiön yleisilmeeseen ja olla asukkaiden maun mukainen. Muita vaatimuksia ovat helppohoitoisuus, kestävyys ja edullisuus. Siinäpä yhtälö, jota ei ole helppo ratkaista...

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Teksti Clas von Bell ja Martti Tala
Kuvat Pixabay

Työtaso vaikuttaa huomattavasti sekä keittiön ulkonäköön että tilankäyttöön. Materiaali taas vaikuttaa tason hoitoon ja käyttöominaisuuksiin, ja siksi se kannattaa valita harkiten. Tutustu perusteellisesti eri materiaaleihin ja niiden ominaisuuksiin, sillä työtaso joutuu paljon kovemmalle kulutukselle kuin muut keittiökalusteet.

Työtason valinta tulee ajankohtaiseksi yleensä silloin, kun suunnittelet kokonaan uutta keittiötä tai uudistat vanhaa. Materiaaleja on runsaasti, joten mieti tarkkaan, millainen pinta täyttää sinun vaatimuksesi parhaiten. Ota huomioon sekä kustannukset että käyttöominaisuudet. Vaikka ulkonäkö on tärkeä, älä rakenna valintaa yksin sen varaan. Selvitä myös, millaista hoitoa levy vaatii – esimerkiksi edullinen laminaatti saattaa olla helppohoitoisempi kuin näyttävä puutaso, joka vaatii tarkkaa huolenpitoa etenkin ensimmäisenä vuonna. Muista myös, että keittiön tasoissa voi käyttää useita eri materiaaleja!

Myös liesiratkaisu voi vaikuttaa tasovalintaan. Jos keittotaso upotetaan työtasoon, työtasomateriaalin on oltava tarkoitukseen sopivaa ja oikean paksuista.

Puu on lämmintä ja elävää

Puu on aina lämmin ja elävä materiaali, ja oikein hoidettuna sen ulkonäkö vain paranee käytössä. Kovat puulajit sopivat työtasoksi paremmin kuin pehmeät. Puu ei kuitenkaan sovellu kaikkiin tasoihin. Puuhun ei kannata esimerkiksi asentaa keittotasoa eikä vesipistettä, koska se saattaa mustua altaan ympäriltä, ellei pinta ehdi koskaan kuivua kunnolla.

Puu on elävä materiaali, mikä asettaa kiinnitykselle joitakin vaatimuksia. Levy pitää kiinnittää ruuvaamalla, jotta se pääsee elämään kosteuden mukaan. Jos levyn kiinnittää liian tiukasti, esimerkiksi liimaamalla, se voi halkeilla.

Puulevy vaatii huolellista hoitoa etenkin ensimmäisenä vuonna. Öljyä levyä säännöllisesti, jotta lika ei imeydy siihen. Puutason voit myös tarvittaessa hioa uudelleen, mikä pidentää sen käyttöikää. Lakkaaminen ei ole hyvä ratkaisu, koska lakkapinta voi vioittua niin, että kosteutta pääsee levyyn.

Puutasojen hintahaarukka on laaja. Hintaan vaikuttavat muun muassa tason paksuus ja puun laatu. Puutaso toimitetaan yleensä käsittelemättömänä, öljyttynä tai lakattuna. Puulevyä on helppo työstää, ja eri malleja ja puulajeja on tarjolla runsaasti. Tasot viimeistellään reunalistoilla.

Kivipintoja joka lähtöön

Hiottu kivipinta on monessa suhteessa ylivoimainen tasomateriaali. Se on siisti, sileä ja kestävä, pitkäikäinen ja sietää kuumuutta. Lisäksi se on helppo pitää puhtaana.

Tasoissa käytetään eniten marmoria, graniittia ja kalkkikiveä. Hiottu graniitti sopii suomalaiseen kotiin hyvin. Marmori ei ole huokoisuutensa takia paras mahdollinen työtasomateriaali.

Kivi on jo sinänsä kallista, ja hintaa lisää reunojen viimeistely ja esimerkiksi altaan upotus. Kalleuden vastapainoksi kivi kestää hyvin kulutusta, kosteutta ja lämpöä eikä se ime itseensä hajuja, mikä on esimerkiksi kalankäsittelyn kannalta hyvä ominaisuus. Kiven kovuudesta on tosin haittaakin, sillä esimerkiksi astioita on käsiteltävä varoen. Kivipinta on myös kylmän tuntuinen ja hiukan meluisa. Älä jätä kivitasoakaan hoitamatta. Käsittele sitä kivilaadun mukaan esimerkiksi öljyllä tai erityisellä kyllästysaineella. Käsittely estää esimerkiksi happamien nesteiden, kuten viinin, imeytymisen pintaan. Etenkin marmori kannattaa pitää erossa happamista aineista. Hiottu graniitti sen sijaan sopii tasoksi hyvin, koska sitä ei tarvitse kyllästää.

Kivitaso tehdään valmiiksi tehtaalla, joten muista ottaa mitat huolellisesti. Myöskään levyyn tarvittavia reikiä ja upotuksia ei pysty tekemään kotikonstein.

Laminaatti hakkaa kaikki

Laminaatti on yleisin tasomateriaali. Sen suosio ei ole ihme, sillä laminaattitaso on edullinen ja kestävä eikä vaadi muuta hoitoa kuin pyyhkimisen. Laminaatin hinta-laatusuhde on ylivoimainen, ja se saattaa kestää jopa 20 vuotta, vaikka se voi matkan varrella hiukan halkeilla, ja värisävykin voi muuttua.

Laminaattitason runko on lastulevyä. Tarjolla on monenlaisia pintakuvioita, kuten puu- ja kivijäljitelmiä. Laminaatin reunalista voi olla melkein millainen tahansa, suora tai pyöristetty. Esimerkiksi puinen reunalista voi antaa vaikutelman kokopuutasosta. Tarjolla on myös tasoja, joiden korotettu takareuna estää roiskeiden leviämisen seinälle.

Laminaattitaso on helppo asentaa. Tarvittavat upotukset ja reiät voi tehdä kotonakin. Materiaali kestää noin 180 asteen lämpöä, mutta esimerkiksi suoraan uunista otettua kattilaa ei voi laittaa sellaisenaan laminaatin päälle.

Massa on nykyaikaa

Massataso on työtasomarkkinoiden uusin tulokas. Tarjolla on monia tuotemerkkejä ja erilaisia aineita. Yhteistä massatasoille on se, että materiaalit ovat sekoituksia, jotka koostuvat eri aineksista, kuten luonnonmineraaleista, akryylista ja vaikka kierrätysmuovista. Massatasot voidaan muotoilla vapaasti, eikä niihin tule liitoksia. Näin esimerkiksi työtaso ja allas voivat olla yhtä ja samaa elementtiä. Myös värisävyjä on tarjolla runsaasti.

Koska massatasossa ei ole huokosia, se on helppohoitoinen. Siihen eivät imeydy rasva, eivät maut eivätkä hajut. Se kestää hyvin jopa kynsilakkaa ja alkoholia. Pienet naarmut voit yrittää poistaa hienolla hiekkapaperilla.

Massatasojen aineiden tuotemerkkejä ovat muun muassa Hi-Macs, Durat, Corian ja Delian. Materiaalit eroavat hiukan toisistaan, ja siksi niiden ominaisuudet kannattaa selvittää myyjältä.

Älä unohda terästä

Ruostumaton teräs on yleinen materiaali etenkin tiskipöydissä, mutta se sopii myös muihin työtasoihin. Teräs on erittäin kestävää ja sietää hyvin myös kuumaa.

Teräspinta on parhaimmillaan mattaharjattuna, jolloin se kiiltää ja heijastelee vähemmän kuin täyskiiltävä.

Ruostumattomasta teräksestä valmistetun tiskipöydän hyviin puoliin kuuluu myös se, ettei altaan ja pöydän välissä ole liitoksia. Terästasonkin takareuna voi olla korotettu, mikä estää kosteuden nousun ja roiskeiden leviämisen seinälle.

Terästaso on melko pitkäikäinen eikä vaadi erityistä hoitoa. Taso on hygieninen ja helppo pitää puhtaana, mutta melko meluisa.

Kaakeli ei käy kaikkialle

Voit myös kaakeloida työtason, mutta se ei ole kovin käytännöllinen ratkaisu. Koska sekä kaakeli että saumausaine ovat huokoisia, puhtaanapito vaatii ahkeruutta ja huolellisuutta, jottei saumoihin keräänny likaa.

Jos kuitenkin valitset kaakelin, on järkevää käyttää laattoja vain osassa työtasoa, esimerkiksi lieden lähellä.

Käytä kaakeloidessasi mahdollisimman vähähuokoisia laattoja ja saumausaineita. Lasitetut laatat ovat täysin tiiviitä. Työ vaatii ammattitaitoa, jotta pinnasta tulee tasainen ja vedenpitävä.

Hinnoissa on suuret erot

Eri tasomateriaalien hintaerot ovat huimat. Laminaattitasoasaa halvimmillaan muutaman kympin metrihintaan, mutta kalleimmista materiaaleista voi joutua maksamaan jopa yli 400 euroa juoksumetriltä. Hintaa kyseltäessä kannattaa selvittää, mitä kaikkea hintaan kuuluu, kuten pitääkö kivitason rei’istä ja reunojen hionnasta maksaa erikseen.

Helppohoitoinen vai vaativa?

Laminaattitaso ei vaadi muuta hoitoa kuin pinnan pyyhkimisen.

Massiivipuutasoa pitää öljytä tai vahata sen mukaan, miten se on alun perin käsitelty. Käsittely kannattaa uusia 1–2 kertaa vuodessa, ensimmäisenä vuonna useamminkin.

Kivitasoista graniitti on yhtä huoleton kuin laminaatti, mutta sitähuokoisempia kivilaatuja pitää kyllästää kivenhoitoaineella.

Massatasot ovat melko helppohoitoisia, samoin terästasot.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ikea imu itää kaide keittiö keittiökaluste keittiökalusteet keittotaso