Mitä voi tehdä kesämökillä huonolla säällä, kun pelkkä sisällä kyyhöttäminen ei houkuttele ja keittiökin on turhan ahdas?

Grillaamista rakastava mökin omistaja Agnes tuli ajatelleeksi ulkokeittiötä: se vähentäisi turhaa edestakaisinjuoksua sisään ja ulos. Mökin yhteyteen rakennettu ulkokeittiö olisi tehnyt mökistä liian pimeän, joten Agnes ja tyttäret Evelina ja Jenny päätyivät erilliseen ulkorakennukseen.

Agnes suunnitteli mielessään Etelävaltioiden tyylisen suuren ja katetun terassin, jonka seinät olisivat valkoiseksi maalattua vaakapaneelia ja kalustukseen kuuluisi keinuva sohva.

Keittiötason Agnes nikkaroi itse. Lieden maalattu puukansi toimii myös laskutasona. Taso, allas ja hana Ikeasta. Verhot on tehty vanhoista keittiöpyyhkeistä.  Keittiötason Agnes nikkaroi itse. Lieden maalattu puukansi toimii myös laskutasona. Taso, allas ja hana Ikeasta. Verhot on tehty vanhoista keittiöpyyhkeistä. 

Hän kääntyi puusepän puoleen, ja lopulta syntyi viiden metrin syvyinen ja neljän metrin levyinen terassi, jonka tukevat kattotuolit ja pilarit jätettiin näkyviin. Lattia tehtiin painekyllästetystä männystä.

Sohvasta tuli keinu. Edestä avoimella terassilla saa nauttia ympäröivästä luonnosta. Aluksi Agnes ajatteli laittaa takaseinäksi lasitiiliä, mutta rakensikin sen sitten umpeen. Terassille tulee kuitenkin valoa myös takaseinän ja katon väliin jätetystä aukosta. Ulkopuoli on paneloitu ja käsitelty rautavihtrillillä. Sisäpuoli on maalattu valkoiseksi hajuttomalla ja myrkyttömällä ulkoakrylaatilla.

Vanha puutarhakeinu oli hutera ja turhan kookas, joten se sai väistyä köysillä tukeviin kattotuoleihin ripustetun sohvan istuinosan tieltä. Terassilla on myös Espanjan Marbellasta ostettu riipputuoli.

– Minusta on mukava keinua, Agnes sanoo hymyillen.

 

Kauan kaivatusta terassista tuli koko perheen olohuone. Evelina-tytär valitsee päärynää, taustalla Jenny riipputuolissa, joka löytyi Espanjasta. Riippuvat kynttilälyhdyt Indiskasta.  Raidallinen kaitaliina ja tabletit sekä värilliset kierrätyslasit, kynttilälyhdyt ja muut hyllykoristeet Indiskasta. Turkoosi keramiikkavati ja mukit Espanjan tuliaisia.  Keinuva sohva riippuu köysillä katosta!

Kauan kaivatusta terassista tuli koko perheen olohuone. Evelina-tytär valitsee päärynää, taustalla Jenny riipputuolissa, joka löytyi Espanjasta. Riippuvat kynttilälyhdyt Indiskasta. 

Raidallinen kaitaliina ja tabletit sekä värilliset kierrätyslasit, kynttilälyhdyt ja muut hyllykoristeet Indiskasta. Turkoosi keramiikkavati ja mukit Espanjan tuliaisia.  Keinuva sohva riippuu köysillä katosta! 

Putkimies veti terassille oman vesijohdon. Sinne vedettiin myös sähköt, ja kristallikruunun korvanneeseen vietnamilaiseen silkkilamppuun liitettiin himmennin. Näin tilaan saadaan tarvittaessa sopiva tunnelmavalaistus.

Toinen olohuone. Kahdesta avonaisesta hyllyköstä tehty pyörillä kulkeva keittiötaso rakennettiin edellisellä lomalla. Sen toisella puolella on pieni liesi ja uuni, ja toisella puolella tiskiallas ja vesihana. Keittiötasoa hyödynnetään sekä säilytykseen että ruoanlaittoon. Grilli on pihamaalla, jotta paistokäryt eivät pääse ulkokeittiöön.

Sekä Agnes että hänen tyttärensä loikoilevat sadepäivinä mielellään riippusohvassa hyvää kirjaa lukien. Usein ompelemista rakastava Evelina ottaa ompelukoneensa esiin, tai sitten suunnitellaan juhlia. Viimeksi juhlittiin Jennyn 18-vuotissyntymäpäiviä 20 ihmisen voimin. Vieraat istuivat lainattujen pöytien ääressä.

– Terassilla olisi ollut tilaa useammallekin, mutta nukkumapaikkoja ei ollut tarpeeksi, Jenny hymyilee. 

Värejä! Lilassa bambukulhossa on päärynöitä. Posliiniastiat on ostettu markkinoilta Espanjasta.  Värejä! Lilassa bambukulhossa on päärynöitä. Posliiniastiat on ostettu markkinoilta Espanjasta. 

Vinkki!

Tukevat 10 x 10 sentin palkit ovat kalliita. Niiden sijaan ostettiin 9,5 x 4 sentin lankkuja, jotka yhdistettiin toisiinsa.