Astianpesukoneen letkut voivat hankautua rikki kaapiston teräviin reunoihin

Astianpesukoneen poistoletku liikkuu jonkin verran pesuveden poispumppauksen yhteydessä, jolloin letku voi hankautua aikaa myöten rikki kaapiston läpivientiaukoissa. Hankautumista voidaan ehkäistä laittamalla kaapiston läpivientiaukkoihin kaulukset ja kiinnittämällä poistoletku työtason alle kalusteisiin. Myös täyttötuloletku ja hanan kupariputki on syytä kiinnittää kannakkeella seinään. Liikkumaan pääsevä kupariputki saattaa murtua, jolloin vesivuoto on huomattava. Astianpesukoneen letkujen paikoillaan pysymistä varmistetaan kiinnittämällä astianpesukone etureunoistaan kaapistoon. Letkujen kunto ja kiinnitykset tulee tarkistaa ajoittain.

Jyrsivät saattavat nakertaa reikiä letkuihin

Omakotitaloissa ja vapaa-ajan asunnoissa kaapiston suojissa liikkuvat jyrsijät voivat purra astianpesukoneen letkuja rikki. Pieni valuma imeytyy helposti lattian rakenteisiin, ellei lattiaa ja lattian ja seinän vierustaa ole tehty vesitiiviiksi. Kosteus voi imeytyä myös kaapiston rakenteisiin.

Omatekoiset letkuviritelmät altistavat vuotovahingoille

Pyykinpesukoneen puutteelliset vesi- ja viemäriliitäntäedellytykset voivat johtaa helposti siihen, että asukkaat tekevät erilaisia asennusviritelmiä. Täyttö- ja poistoletkun omatekoinen jatko-osa saattaa irrota liitoksistaan, tai ammeen tai pesualtaan reunalle jätetty poistoletku voi lipsahtaa pois paikoiltaan, myös poistoletku voi unohtua lattialle pesun ajaksi. Ne lisäävät asukkaiden kompastumisriskejä.

Kylmäsäilytyslaite salakavala kosteusvaurioiden aiheuttaja

Kylmäsäilytyslaitetta ei yleensä mielletä laitteeksi, joka voisi aiheuttaa kosteusvaurioita. Kylmäsäilytyslaitteen höyrystimestä tuleva sulamisveden poistoputken pää saattaa ohjautua ohi kompressorin päällä olevan sulamisvesiastian. Myös sulamisvesiastiassa olevasta pienestä halkeamasta vesi pääsee tippumaan pikkuhiljaa lattialle. Kylmäsäilytyslaitteiden vuotoriski on kasvanut laitteissa, joissa on vesiliitäntä muun muassa kylmän juomaveden ja jääpalojen tuottamiseen. Kylmäsäilytyslaitteen vuotovahinkojen estämiseksi sulamisvesiastian kunto kannattaa tarkistaa samalla kertaa, kun puhdistaa laitteen taustan.

Astianpesukoneen ja kylmäsäilytyslaitteen alle sijoitettu kaukalo auttaa havaitsemaan vuotoja

Astianpesukoneen ja kylmäsäilytyslaitteen alle sijoitettava muovikaukalo auttaa havaitsemaan vesivuotoja, kun vesi valuu sitä kautta laitteen eteen. Pienet vesimäärät haihtuvat myös ilmaan kaukalosta. Kaukalo ei kuitenkaan estä niitä astianpesukoneen vesivaurioita, jotka aiheutuvat rikki hankautuneesta letkusta tai letkujen kiinnityksen löystymisestä vesikalusteeseen.

Pesukoneen hana kannattaa sulkea pesun päätyttyä

Astian- ja pyykinpesukoneen vuotoriskejä voidaan vähentää, kun opettelee sulkemaan koneen täyttöhanan aina pesuohjelman päätyttyä. Silloin se tulee todennäköisesti myös tehtyä, kun asunnosta poistutaan pidemmäksi aikaa esimerkiksi lomalle lähtiessä.

Vinkkejä kotitalouskoneiden käyttöturvallisuuden edistämiseksi

TTS tutkimus on koonnut nettisivuston kotitalouskoneiden turvallisesta sijoituksesta, asennuksesta ja käytöstä. Se tehtiin Sähköturvallisuuden edistämiskeskus ry:n (STEK) tuella. Sivusto löytyy TTS tutkimuksen kotisivuilta osoitteesta http://www.tts.fi/kodinkoneturva.