Työtehoseura (TTS) on julkaissut oppaan kodinkoneiden energiatehokkaasta ja tarkoituksenmukaisesta käytöstä ja hoidosta. Oppaan tiedot perustuvat TTS:ssa tehtyihin tutkimuksiin ja kodinkoneiden käyttö- ja hoito-ohjeisiin. Opas sopii tavalliselle kuluttajalle ja myös alan neuvonnan ja opetuksen käyttöön. Oppaasta löytyy neuvoja muun muassa astianpesu- ja pyykinpesukoneiden, pyykinkuivauslaitteiden, kylmälaitteiden, ruoanvalmistuslaitteiden, pölynimureiden ja silitysrautojen käyttöön ja hoitoon.

Täysien koneellisten pesu on energiataloudellista

Tutkimusten mukaan astioiden konepesussa kuluu vähemmän vettä kuin saman määrän käsitiskissä, kun pestään täysiä koneellisia. Myös pyykinpesussa säästyy sähköä ja vettä, kun pestään täysiä koneellisia. ”Pyykinpesukoneille ilmoitetut täyttömäärät ovat usein ylimitoitettuja ja luvattu kilomäärä ei aina mahdu koneeseen”, kertoo tutkija Tarja Marjomaa TTS:sta. Testien mukaan hyvä pesutulos saavutetaan täyttösuhteen 1:13 mukaisella täyttömäärällä, jolloin yhtä pyykkikiloa kohden jää pesurumpuun tilaa 13 litraa. Pesukonevalmistajat ilmoittavat yleisesti pienempiä täyttösuhteita, kuten 1:10 tai jopa 1:7.

Pesuaineen valinnassa ja annostelussa on syytä olla tarkkana. Yliannostus ei paranna pesutulosta, mutta lisää huuhtelutarvetta. Pesuohjelma valitaan astioiden tai pyykin likaisuuden mukaan. Käyttöohjeessa on vinkkejä pesuohjelmien valintaan. Eri ohjelmia oppii käyttämään vain rohkeasti kokeilemalla.

Hoidettu kone ei haise

Astianpesu- ja pyykinpesukoneessa kannattaa käyttää silloin tällöin mahdollisimman kuumaa pesuohjelmaa, jotta kone pysyy raikkaana ja puhtaana. Myös tiivisteet on syytä puhdistaa, sillä niihin kertyy nopeasti likaa, joka heikentää pesutulosta ja aiheuttaa pahaa hajua. Pyykinpesukoneen uurteinen kumitiiviste on hyvä puhdistaa ja kuivata jokaisen pesun jälkeen ja jättää koneen luukku raoilleen. Sakan poistoon hyvä ja ekologinen puhdistusaine on sitruunahappojauhe. Kylmälaitteen hajunpoistoon voi kokeilla etikka- tai ruokasoodaliuosta. Ruokasoodaa voi myös jättää astiassa jääkaappiin, jossa se imee hajuja itseensä ja raikastaa ilmaa.

Kylmälaitteen sijoitus- ja käyttövirheet korostuvat kesähelteillä

Kylmälaitteen häiriöttömän toiminnan kannalta sen oikea sijoitus on tärkeää. Kaikki kylmälaitteet vaativat ympärilleen ilmankiertotilaa, jonka määrä on laitekohtainen ja tarkistettava käyttöohjeesta. Laitetta ei saa sijoittaa lämpöä tuottavan laitteen, esimerkiksi sähkölieden viereen. Kesähelteellä sijoitusvirhe korostuu entisestään, jos ilmankierto laitteen ympärillä on puutteellinen. ”Mikäli aurinko paistaa suoraan kylmälaitteen kylkeen, kannattaa paahteisena päivänä pitää verhot kiinni. Laitteen toimintaa voi helpottaa myös vetämällä se reilusti irti seinästä tai komerokaapista, jotta ilma pääsee kiertämään mahdollisimman esteettömästi”, vinkkaa Tarja Marjomaa TTS:sta.

Ruoat jäähdytetään ja peitetään ennen kylmäsäilytystä, sillä kylmälaitteen koneisto ei poista lämpökuormaa hetkessä. Liiallinen lämpökuorma lämmittää myös kaapissa jo ennestään säilytyksessä olevia elintarvikkeita ja voi vaikuttaa niiden laatuun ja turvallisuuteen. Lämpimistä ja peittämättömistä tuotteista haihtuva kosteus tiivistyy höyrystimen pinnalle huurteeksi ja lisää laitteen sulatustarvetta ja sähkönkulutusta. Ennen kylmälaitteen oven avaamista kannattaa miettiä mitä laitteesta on ottamassa.

Jääkaapin sopiva keskilämpötila on +5 astetta ja pakastimen säilytyslämpötila sen lämpimimmässä kohdassa -18 astetta. Tarpeettoman kylmäksi ei laitetta kannata vain varmuuden vuoksi säätää, sillä jokainen aste kylmempään lisää laitteen kulutusta noin 5 prosenttia. Säilytyslämpötiloja on hyvä seurata ainakin kuumimpien kesähelteiden aikaan, kun kylmälaite käy äärirajoillaan.

Ohjeita pakastimen toimintahäiriötilanteeseen

Pakastimen toimintahäiriöt johtuvat laiteviasta, käyttövirheestä tai sähkökatkoksesta, joka pitkään kestäessään sulattaa pakasteet. Sulaneet elintarvikkeet pilaantuvat nopeasti ja sulamisvesi voi vaurioittaa lattiapintoja.

Toimi häiriötilanteessa näin:

  1. Selvitä onko kyseessä laitevika vai sähkökatkos. Varmista, että laite on päällä, pistotulppa on pistorasiassa ja että pistorasia ja sulake ovat ehjät. Tarkista pakasteiden kunto.
  2. Vältä avaamasta laitteen ovea tai kantta.
  3. Älä huolestu, jos sähkökatkos kestää vain muutamia tunteja. Täysi pakastin pysyy kylmänä vajaata pidempään. Yleensä täynnä oleva säiliöpakastin pysyy riittävän kylmänä yli vuorokauden, paksuseinäinen malli jopa kolme vuorokautta.
  4. Mikäli mahdollista, alenna ympäristön lämpötilaa esimerkiksi pienentämällä lämmitystä tai avaamalla ikkuna. Pakastin sulaa hitaasti viileässä ympäristössä.
  5. Peitä pakastin huovilla tai matoilla. Ota peitteet pois heti, kun laite käynnistyy uudelleen. Säiliöpakastimen peittäminen hidastaa pakasteiden lämpenemistä 4-5 tuntia.
  6. Tilaa huolto, jos laite on rikki. Pakastimen arvokilvessä on laitteen malli, tuote- ja sarjanumero, joita tarvitset huoltoa tilatessasi. Siirrä pakasteet mahdollisuuksien mukaan toisiin pakastimiin, jos sähkökatkos tai huollon tulo kestää. Tuttavien pakastimista voi löytyä tilaa.
  7. Käytä sulaneet, mutta vielä jääkylmät elintarvikkeet kuten sulatetut pakasteet yleensä. Raaka kala ja liha kypsennetään aina ennen uudelleen pakastamista. Jääkylmät marjat, vihannekset ja leivonnaiset voit pakastaa uudelleen, mutta käytä ne pois mahdollisimman pian. Merkitse pakkaukseen, että tuote on välillä sulanut, sillä uudelleenpakastaminen heikentää laatua. Marjoista voit tehdä kiisseliä tai mehua ja vihanneksista vaikka kasvispiirakkaa.
  8. Sulaneet, lämmenneet pakasteet ovat käyttökelvottomia ja terveydelle vaarallisia. Heitä ne pois.

Lue ja säilytä laitteiden käyttöohjeet

Koneiden käyttöohjeissa on tärkeää tietoa laitteen käytöstä ja hoidosta, joten ne kannattaa lukea ja säilyttää. Käytännöllinen tapa on koota kaikki käyttöohjeet samaan kansioon, josta ne löytyvät helposti ja säilyvät tallessa, neuvotaan TTS:sta. Mikäli käyttöohje on puutteellinen tai kadonnut, voi uutta ohjetta tiedustella laitemerkkiä edustavan myyjän kautta. Käyttöohjeet löytyvät usein laitetoimittajan www-sivuilta. Ennen yhteydenottoa kirjataan ylös malli-, tuote- ja sarjanumero, jotka löytyvät laitteen arvokilvestä. Näitä tietoja tarvitaan myös silloin, kun laitteelle tilataan huoltoa tai varaosia.

Lähde: TTS (Työtehoseura)

Lisää vinkkejä kodinkoneiden käyttöön ja hoitoon löytyy TTS:n tiedotteesta:
Kodinkoneiden käyttö ja hoito, TTS tutkimuksen tiedote 2/2010 (649) (www.ttskauppa.fi)