Keittiön joulusiivous sujuu näillä nikseillä

Keittiö
Vaikka joulun suursiivous on monelle mennyttä aikaa, keittiön siisteyteen kannattaa aina panostaa – onhan joulu ruokajuhla ja putipuhtaassa keittiössä kokkailu on mukavaa ja hygieenistä. Keittiön joulusiivous sujuu mutkattomasti, kun siivousniksit ovat hallussa!

Ennen siivouksen aloittamista on hyvä tarkistaa, että siivousvälineet ovat kunnossa. Keittiön tasot puhdistuvat mikrokuituliinalla, joka irrottaa rasvaa ja likaa. Samaisella liinalla puhdistuvat myös keittiön välitilan ja tiskipöydän väliset silikonisaumat. Uunin puhdistukseen käy tavallinen keittiösieni tai tiskiliina.

Puhdistusaineeksi riittää usein mieto käsitiskiaineliuos. Laimennetulla ikkunanpesuainesuihkeella ja talouspaperin pyyhkäisyllä kaappien korkeakiiltolaminaattiovet puhdistuvat nopeasti.

Sini

Mikrokuituinen lasiliina kirkastaa juomalasit hellävaraisesti. Kuva: Sinituote

Järjestä jääkaappiin tilaa

Jääkaappi kannattaa siivota ennen jouluruokien hankkimista. Heitä vanhat ruoat ja säilykkeet pois. Puhdista jääkaappi astianpesuaineliuoksella ja pyyhkeellä tai mikrokuituliinalla. Tarkista, että jääkaapissa on tarpeeksi kylmä ja että siellä pääsee ilma kiertämään.

Myös jääkaapin takana oleva koneisto pitää puhdistaa kerran vuodessa imuroimalla. Irrota jääkapin pistotulppa imuroinnin ajaksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos aikaa on, käy kuivakaappien sisällöt läpi ja heitä pois vanhentuneet elintarvikkeet. Näin saat lisää tilaa vaikkapa joulusuklaille…

Puhdas uuni kutsuu kokkaamaan

Uunin puhdistuksen voi jättää myös joulun jälkeiseen aikaan, sillä uuni likaantuu helposti jouluruokia kokkaillessa. Jos uunisi on kuitenkin niin likainen, ettei ruoanlaitto houkuta, tartu puhdistussieneen hyvissä ajoin ennen joulunpyhiä.

Usein mieto astianpesuaineliuos irrottaa uunin liat, mutta jos rasva on palanut ja pinttynyt kiinni, käytä suosiolla järeämpiä uuninpuhdistusaineita. Huuhtele pinnat huolellisesti pesun jälkeen.

Myös liesituulettimen rasvasuodatin kannattaa pestä joko käsin tai tiskikoneessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kokeile uuninpuhdistuksessa Marttojen uuninpuhdistusvinkkejä:

  • Tee ruokasoodasta (2 rkl), suolasta (2 rkl) ja kuumasta vedestä (noin 2 rkl) puhdistustahna. Levitä uunin pinnoille, anna vaikuttaa hetki, pyyhi pois kostealla liinalla ja huuhtele huolellisesti.
  • Kokeile mäntysuopaa uunin puhdistamisessa: levitä mäntysuopaa uunin pinnoille ja kuumenna uuni +50–70 asteeseen, jolloin suopa alkaa kuplia. Anna jäähtyä hetki ja harjaa pintoja pehmeällä harjalla. Pyyhi veteen kostutetulla liinalla ja huuhtele hyvin.

Katso Marttojen video uunin puhdistuksesta:

Uuni pysyy parhaiten puhtaana käyttämällä paistopusseja ja suojaamalla pellit sekä ritilät leivinpaperilla.

Vileda2

Puhdista uunin ritilät käsitiskiaineella ja keittiösienellä. Kuva: Vileda

Pöytähopeat laatikoiden kätköistä

Käyttämättömät pöytähopeat tummuvat helposti, joten niiden kunto kannattaa tarkistaa ennen joulupöydän kattamista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hopeat saa puhdistettua hopeanpuhdistusaineella tai kotikonstein. Martat vinkkaavat, että hopeaesineet voi kiillottaa hammastahnalla ja kankaalla hangaten. Vanha konsti on myös laittaa hopeaesineet alumiinifoliovuokaan tai foliolla vuorattuun astiaan, johon on lisätty haaleaa vettä ja noin 1 dl suolaa tai ruokasoodaa. Hetken vaikutusajan jälkeen esineet huuhdellaan.

Teräksiset ruokailuvälineet saa puolestaan puhtaaksi kiehauttamalla ne pyykin- tai koneastianpesuainevedessä.

Muista myös nämä!

Älä lämmitä glögiä vedenkeittimessä, sillä hapan neste voi syövyttää lämmitysvastuksen kuparia ja aiheuttaa näin myrkytysoireita.

Älä heitä kinkun rasvaa viemäriin, sillä hyytyessään se voi aiheuttaa tukoksen. Jähmettyneen rasvan voi viedä biojäteastiaan tai esimerkiksi maitopurkkiin pakattuna sekajätteeseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lähteet: Martat, Suomalainen joulu ja Sinituote Oy