MAINOS

Keittiön suunnittelu ja sähköistys

Keittiö

Keittiön suunnittelu voi alkaa myös sähköisesti. Toimivan kokonaisuuden aikaansaamiseksi keittiöön tarvitaan riittävästi sähköä, valoa ja mukavuuksia.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

”Kunpa keittiössä olisi antennipistoke pienelle televisiolle…” ”Upeasta saarekkeesta unohtuivat pistorasiat eivätkä laitteiden johdot riitä sinne asti.” Monessa perheessä keittiö on kodin keskus, jossa kaikki viettävät aikaa. Viihtyisän ja toimivan kokonaisuuden saamiseksi sinne tarvitaan riittävästi sähköä, valoa ja mukavuuksia.

Keittiöön on tarjolla paljon asumismukavuutta lisääviä sähköisiä ratkaisuja ja tarvikkeita. Oleellista ovat muun muassa useiden laitteiden integrointi tilaan sekä valaistuksen oikeaoppinen sijoittaminen ja säätömahdollisuus.

Muista varata pistorasioita myös tuleviin tarpeisiin

Kun keittiö suunnittelu lähtee perheen toiveista ja tottumuksista, keittiö voidaan varustaa toimivaksi kokonaisuudeksi huolellisen ja ammattimaisen sähkösuunnittelun avulla. Oleellista ovat muun muassa useiden laitteiden integrointi tilaan sekä valaistuksen oikeaoppinen sijoittaminen ja säätömahdollisuus.

Jos keittiötilassa toimitaan usein yhdessä ja laitteita käytetään samaan aikaan, ei pistorasioiden määrässä kannata tinkiä. Myös pistorasioiden ja kytkimien paikat kannattaa miettiä tarkkaan, jotta myös tulevaisuudessa hankittaville niin isoille kuin pienille sähkölaitteille ja -koneille on tarjolla sähköä ilman jatkojohtovirityksiä. Olisihan se myös kätevää, mikäli käsivatkainta tai muuta laitetta pystyisi käyttämään tarvitsemassaan kohdassa eikä vain siellä, mihin johto riittää.

Perheen tarpeita pohtimalla löydetään sopivat paikat myös taulutietokoneelle reseptipankkeineen tai integroidulle älypuhelintelakalle musiikkeineen. Keittiö kun voi olla jopa koko perheen sykkivä toimintakeskus.

Valosta tunnelmantekijä keittiöön

keittiön suunnittelu - valaistus

Valo on tärkeää keittiöaskareissa, mutta aivan yhtä tärkeä rooli sillä on tunnelman luojana. Kuva: Sähköinfo / Sisko Vuorenmaa

Valo on tärkeää keittiöaskareissa, mutta aivan yhtä tärkeä rooli sillä on tunnelman luojana. Parhaimmillaan perusvalaistus ei nouse esiin häiritsevästi, ja sitä täydennetään työpistevaloilla ja sisutuksellisilla ratkaisuilla. Uusien ledimoduulien pieni koko, valaisimien vapaa muoto ja teho tuovat valon täysin uudella tavalla osaksi kalusteita ja pintoja ollen saumaton osa kokonaisuutta.

Täysin uudessa keittiössä kaapeloinnit on helppo tehdä uusien seinien sisään, mutta olemassa olevaa tilaa remontoitaessa on jo mietittävä, minne ne vedetään. Keittiön työtason pistorasioiden asentaminen yläkaappien alapintaan on usein kätevämpi ratkaisu kuin se, että nykyiseen seinäpintaan tarvitsisi tehdä uraa.

Keittiötilassa on usein kohtia, joissa usein kuljetaan kädet astioita täynnä. Tällöin valo voi syttyä automaattisesti liiketunnistimen avulla. Se sytyttää ja sammuttaa valot kun kuljetaan tiloissa, joissa valoa tarvitaan vain hetkeksi.

Keittiön suunnittelu – sähköistyksen muistilista

  1. Pistorasioita riittävästi ja oikeisiin paikkoihin
  2. Ajastetut pistorasiat kahvinkeittoon ja silitykseen
  3. Oikea määrä valoa niin työskentelyyn kuin tunnelmaan
  4. Liiketunnistin kytkee valot aputiloihin ja käytäviin
  5. Pyyhekuivain tuo yllättävää mukavuutta myös keittiöön
  6. Miellyttävällä lattialämmityksellä vältät seinäpatterin
  7. Kosteusvahti allaskaapissa turvaa kotisi vesivahingoilta
  8. Kylmälaitteet tulee sijoittaa ja säätää oikeaoppisesti
  9. Energiaa säästät oikeilla kodinkone- ja laitevalinnoilla

 

Lisätietoja: www.stul.fi, www.sahkotreffit.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

keittiö keittiöremontti keittiösuunnitelma sähkösuunnitelma