Keittiön välitilan laatoitus – keittiö raikkaaksi edullisesti

Keittiö
Joskus vanha keittiö alkaa näyttää nuhjuiselta tai kyllästyttää, mutta suurempaa remonttia ei haluta suorittaa. Tällöin kannattaa kiinnittää huomio yksityiskohtiin ja keittiön ilmettä dominoiviin pintoihin: uutta ilmettä saat keittiöön esimerkiksi laatoittamalla keittiön välitilan uudelleen.

Keittiön välitilan laatoitus – keittiö raikkaaksi edullisesti

Joskus vanha keittiö alkaa näyttää nuhjuiselta tai kyllästyttää, mutta suurempaa remonttia ei haluta suorittaa. Tällöin kannattaa kiinnittää huomio yksityiskohtiin ja keittiön ilmettä dominoiviin pintoihin: uutta ilmettä saat keittiöön esimerkiksi laatoittamalla keittiön välitilan uudelleen.

 

Laattojen valinta

Valitse keittiön värimaalimaan sopivat laatat ja sopivan värinen saumausaine. Laatoissa valikoima on lähes rajaton, ja myyjä osaa auttaa keittiöön soveltuvan laatan valinnassa. Värien ja kuvioiden lisäksi laatan koko, tekstuuri ja saumausaineen väri vaikuttavat ilmeeseen. Ruuanlaiton kannalta kapea sauma on kätevä, koska se ei kerää paljoa roiskeita. Tasainen keraaminen laatta on taas helppo puhdistaa.

Laattojen asettelu riippuu täysin valitusta laatasta ja tyylistä. Jotkin kuviolliset tai eläväpintaiset laatat tulevat ladontaohjeiden kera, joita seuraamalla tulos on oikeanlainen. Asettelulla itsellään voi saada hienon efektin aikaiseksi: esimerkiksi tiililadonta tai siksak-ladonta on tyylikäs myös yksinkertaisessa laatassa.

Alkuvalmistelut

Ennen laatoituksen aloittamista on tärkeää suunnitella laattojen asettelu. Joitain laattoja saattaa joutua leikkaamaan, jos laatat eivät mene tasan laatoitettavalle alueelle tai jos tiellä on muotoilua vaativia rakenteita, kuten seinästä tuleva vesijohto. Tehdessäsi laatoitussuunnitelmaa, muista huomioida myös saumojen leveys.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos laatta on yksisävyistä ja eläväpintaista, kannattaa laatat valita eri laatikoista vuorotellen, jotta pinnasta saadaan tasainen ja elävä. Muista muutenkin tarkistaa laattojen kunto ennen kiinnitystä, koska kiinnitetystä eli käytetystä laatasta ei voi enää reklamoida!

Laatoituksen vaiheet lyhyesti

Muista aina noudattaa vesieristeen, laastin ja saumausaineiden mukana tulevia ohjeita sekä mahdollisia laattojen mukana tulevia ohjeita asetteluun.

  1. Tarkista, onko välitila laatoituskelpoinen. Laattojen ja kivisten pintojen, kuten tiilen tai betonin päälle, voi rauhassa laatoittaa. Tapetti pitää repiä pois.
  2. Karhenna pinta ja lisää vesieriste. Karhennuksella varmistetaan, että eriste ja laasti tarttuvat hyvin seinään. Vesieriste pitää lisätä keittiön välitilan kaakelien alle, koska saumaukset päästävät kosteuden. Myyjältä saat ohjeet vesieristykseen.
  3. Valmista laasti ohjeiden mukaan ja levitä sitä laatoitettavalle alueelle sitä mukaan, kun ehdit asetella laattoja ennen laastin kuivumista. Lisää laasti seinään metallilastalla ja tasoita hammastetulla muovilastalla, jolla laastia tulee sopiva määrä.
  4. Aseta laatta tarkasti paikalleen ja paina ja hiero se kunnolla paikalleen. Poista ylimääräinen laasti laattojen pinnalta heti! Laatoitus aloitetaan alareunasta ja edetään riveittäin ylöspäin. Laatan asentoa voi muuttaa noin 15 minuuttia asennuksesta.
  5. Jotta saumaväli pysyy tasaisena vaakasaumoissa, käytä laattarivien välissä saumanauhaa ja paina ylemmän rivin laatat nauhaa vasten.
  6. Anna laatoituksen kuivua ohjeiden mukaan noin 1–3 vuorokautta.
  7. Saumaa laatat vasta, kun ne ovat kuivuneet paikalleen. Saumaa aineen ohjeiden mukaisesti ja muista saumata saniteettisilikonilla LVI-putkien ympäriltä ja kohdissa, joissa sauma osuu toiseen materiaaliin.
  8. Puhdista ylimennyt saumausaine saumauksen kuivuttua 15–30 minuuttia, älä päästä saumausainetta kuivahtamaan laattoihin.
  9. Kiillota laatat kankaalla.

Kun välitilan laatoitus suunnitellaan ympäröivään sisustukseen sopivaksi, saa sillä edullisesti ja nopeasti tehokkaan muutoksen keittiön ilmeeseen. Onnea remonttiin!

Teksti ja kuvat: Rustholli, Jani Valaranta

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lähde: Rustholli blogi >