Rintamamiestalon keittiöön maalattiin täydellinen muodonmuutos

KeittiöSisustus

Porvoolaisen rintamamiestalon tummanpuhuva keittiö kirkastui täysin, kun maalaripariskunta pisti sen uusiksi lattiasta kattoon. Näin he sen tekivät.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Salla Jokinen uudisti miehensä kanssa vuonna 1952 rakennetun rintamamiestalonsa keittiön täydellisesti lattiasta kattoon maalaamalla.

– Minulla ei ole hajuakaan, kuinka paljon aikaa meni koko keittiön maalaamiseen, mutta hurjasti sitä meni. Omassa talossa ei lasketa tunteja, naurahtaa äitiyslomalla oleva maalarimestari.

Maalaamisen ajatus lähti siitä, että keittiö tuntui pimeältä ja kuluneelta.

– Vanhassa keittiössä pinnat olivat todella tummat, mikä söi valoa. Päädyimme maalaaman tilan pääasiallisesti valkoisen eri sävyillä, koska se ei ole valtava. Nyt keittiö on ihanan raikas ja valoisa.

Urakka eteni niin, että ensin maalattiin katto ja siitä edettiin alaspäin kohti lattiaa.

– Seinien kanssa yhtä aikaa maalattiin kaappien ovet, jotka ensin irrotettiin saranoilta ja aseteltiin tukipuiden päälle maalattavaksi.

Myös välitilalaatat maalattiin hohtamaan valkoisena ja samalla niissä olleet kuviot peittyivät. Ennen maalausta välitilasta poistettiin vanhat silikonit, minkä jälkeen tarvittiin kolme kerrosta hohtavan valkoisen lopputuloksen saamiseksi.

Maalausremonttiin kuului myös listojen vaihtaminen koko keittiössä. Keittiötasoa ei sen sijaan tällä kertaa vaihdettu.

– Kustannussyistä päätimme tällä kertaa jättää työtasot vaihtamatta uusiin. Päällystimme vanhat ja kuluneet muovipinnoitteiset työtasot D-C-FIX-kontaktimuovilla.

↑ Pohjatyöt on syytä tehdä maalaushommissa aina kunnolla. Isojen pintojen hionta onnistuu hiomakoneella sutjakkaasti.

Oikea maali oikeaan kohtaan

Sallan suunnitelmana oli hyödyntää vanhoista remonteista ylijääneitä maaleja. Hän korostaa kuitenkin sitä, että yksi ja sama maali ei sovi kaikkeen, vaikka väri miellyttäisikin.

– Samaa kalkkimaalia ei voi sutia joka paikkaan, vaan eri kohtiin on olemassa eri maalit: lattiaan lattiamaalit, seiniin seinämaalit ja niin edelleen. Myös maalin lämmönsieto pitää huomioida, kun esimerkiksi maalaa muuria tai puuhellaa.

Jokinen myös sävytti maaleja itse, jotta kattoon ja seinään saatiin kaunis harmahtava sävy.

– Maaleja voi sävyttää itse, kunhan tarkistaa, että molemmissa maaleissa on sama ohenne, eli että ne ovat molemmat esimerkiksi vesiohenteisia ja maalien käyttötarkoitus on sama. Ei siis pidä sekoittaa esimerkiksi kaluste- ja seinämaalia keskenään. Sekoitetun sävyn voi testata esimerkiksi sivelemällä sekoitetta valkoiselle paperille.

Toinen tärkeä ohje on tehdä kunnolliset pohjatyöt, ja niitä Jokisenkin keittiössä piti tehdä oikein urakalla. Esimerkiksi kaappien ovia hiottiin, pestiin, maalattiin, hiottiin ja maalattiin moneen kertaan.

– Seiniä ei ollut aluksi tarkoitus ylitasoittaa, mutta lähempi tarkastelu paljasti, että niiden jälki ei ollut ammattimaista. Niinpä ylitasoitimme, pohjamaalasimme ja pintamaalasimme keittiön seinät.

 

↑ Keittöön tulvii nyt upeasti valoa, jonka määrä moninkertaistuu valkoisista pinnoista.

 

Lue seuraavaksi tarkemmat vinkit:

Kaappien ovet maalattiin irrotettuina

↑ Ennen…

↑ …ja jälkeen.

Kaapit maalattiin maalarinvalkoisella Helmi30-kalustemaalilla, jotta valoa saatiin mahdollisimman paljon keittiöön.

Ennen maalaamista kaapin ovet irrotettiin, koska niiden käsittely on irrallisena paljon helpompaa kuin jos ne olisivat kiinni kaappirungossa. Ovet aseteltiin suojapaperin ja suojatikkujen päälle.

Kaapin ovien maalaaminen oli monivaiheinen työ, jossa tehtiin seuraava vaiheet

  • maalipesuaineella rasvat pois
  • Otex-tartuntapohjamaali
  • pinnan tasaisuuden tarkistus
  • epätasaisuuksien silotus
  • hionta
  • pölyjen poisto pyyhkimällä
  • pohjamaalaus
  • hionta
  • pölyjen poisto pyyhkimällä
  • maalaus.

Vanha lakkapinta karhennettiin (120) karkealla hiomapaperilla ja maalien välissä käytettiin hienompaa (150) hiomapaperia.

Puisten vetimien tilalle vaihdetiin uudet mustat vetimet. Kaapistojen yläsokkeli laitettiin umpeen kalustelevyllä ja holkkalistalla, jotta sinne ei kerääntyisi pölyä ja likaa.

Lattiaan taiteiltiin ”matto” sapluunalla

↑ Ennen…

↑ …ja jälkeen.

Lattia hiottiin karkealla (80) hiekkapaperilla, minkä jälkeen hiottu lattia imuroitiin ja pyyhittiin nihkeällä rätillä. Jos lattiassa olisi ollut rasvaroiskeita, sekin olisi kannattanut pestä maalipesuaineella, mutta nyt sitä ei tarvittu.

Lattiasta maalattiin vaalean harmaa. Ensimmäinen maalikerros sudittiin ohennetulla ja toinen ohentamattomalla Betolux Akvalla.

Lattiasta tuli upea, mutta jälkikäteen Salla miettii, että olisi ehkä voinut valita liuotinohenteisen maalin vesiohenteisen maalin sijaan.

– Liuotinohenteisen maalin pinta jää kiiltävämmäksi, joten siitä tahrat lähtisivät helpommin pois kuin vesiohenteisesta maalipinnasta.

↑ Salla Jokinen suunnitteli ja teki sapluunalla harmahtavan kuvion lattiaan ikään kuin matoksi. Hän etsin netistä ideoita, leikkasi piirustuskalvolle kuvion ja tuputteli sapluunan läpi lattiaan harmaan eri sävyjä. Äitiysloman jälkeen Salla jatkaa työskentelyä omassa Maalaus ja tapetointi Indigo Oy -yrityksessään.

Synkeä puuhella muuttui vaaleaksi kaunottareksi

↑ Ennen…

↑ …ja jälkeen.

Puuhellan mustat kyljet Jokinen maalasi valkoisiksi Superlateksilla, joka on tarkoitettu teräksisille ja muille kiiltäville pinnoille ja joka kestää korkeita lämpötiloja. Puuhellan luukut maalattiin mustiksi.

Salla Jokinen jatkoi sapluunatyöskentelyä myös puuhellan ympäristössä, jonka takana oleviin laattoihin hän teki kauniin kuvion.

Puuhellan takana oleva seinä maalattiin muurimaalilla, joka hengittää ja kestää lämpöä. Koska muuri on luonnostaakin karkea, siihen ei tarvita erityisiä esitöitä: huolellinen pesu riittää.

Uunin edessä olevan pellin Jokinen ruiskutti teräsipinnoille tarkoitetulla maalilla pitsiliinan läpi valkoiseksi, jotta syntyi kaunis kuvio.

↑ Kahvinkeittopisteen taustalle laitettiin puunsyitä kuvaava tapetti, joka oli jäänyt aiemmin käyttämättä, ja seinä sen vieressä maalattiin itsesävytetyllä harmaalla.

Kuvat: Salla Jokinen

Seuraa Salla Jokisen projekteja Instagramissa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kaapinovien tuunaus kaappien maalaus keittiön maalaus kettiöremontti lattian maalaus maalaaminen Maalaus ja tapetointi Indigo Oy pintaremontti


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: