Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Keittiöremontti: Kodikas keittiö kahdessa viikossa

Talo
Rintamamiestalon keittiö remontoitiin toimivaksi ja tyylikkääksi. Kaikki kaapistot, koneet ja pinnat uusittiin.

Nelihenkisen perheen 1950-luvulla valmistuneen talon keittiö kaipasi muutosta. Vanhojen kaapistojen säilyttämisestä luovuttiin perusteellisten pohdintojen jälkeen. Niiden käyttömukavuus oli kaukana tämän päivän kalusteiden toimivuudesta. Lisäksi kaapistot ja jääkaappipakastin oli sijoitettu epäkäytännöllisesti. Jääkaapin ja kaappien ovien avaaminen oli hankalaa ruokapöydän vieressä.

Neljän vuoden asumiskokemusten perusteella asukkaille oli muodostunut selkeä kuva siitä, mitä he keittiöltään odottivat. Saarekkeelle ei pitkänomaisessa keittiössä ollut tilaa, joten siitä luovuttiin jo ennen suunnittelijan saapumista.

Kouvolalaisen Decolinon sisustussuunnittelija Anu Tuominen teki kaksi erilaista ehdotusta keittiöremontin pohjaksi. Ensimmäisen suunnitelman lähtökohtana oli keittiön ja olohuoneen välisen seinän poistaminen, jolloin liesitaso olisi jäänyt tilanjakajaksi ja etuna olisi ollut valon ja avaruuden lisääntyminen.

Onnistunut kompromissi. Perhe päätti kuitenkin säilyttää seinät paikoillaan. Ruokailu- ja ruoanlaittotilan välistä seinää kuitenkin lyhennettiin. Näin saatiin lisää liikkumatilaa ja valoa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ratkaisua puolsivat monet käytännön sanelemat seikat. Keittiön ja olohuoneen välisen seinän poistaminen olisi vähentänyt oleellisesti kaappitilaa, eikä suora näköyhteys olohuoneen ja keittiön välillä miellyttänyt vanhempia. Moderni tupakeittiöratkaisu ei tuntunut talon hengen mukaiselta ratkaisulta.

Lisäksi seinän avaaminen olisi merkinnyt lisää työtunteja ja kustannuksia, sillä vesi- ja viemäriliitännät sijaitsivat juuri tämän seinän viereisessä nurkkauksessa.

Kompromissina sekä eteiskäytävän että olohuoneen ja keittiön väliset ovet poistettiin tarpeettomina. Oviaukoista poistuneet karmit ja kynnykset lisäsivät hieman avaruutta. Korkeahkojen kynnysten poisto helpotti myös siivousta ja liikkumista.

Vesi- ja viemäriliitännät sijaitsivat valmiiksi sopivilla paikoilla. Kulmassa sijainnut liesi korvattiin induktiotasolla, jonka alla on uuni. Se sijoitettiin seinälle, jonka avaamisesta luovuttiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tältä näytti tyhjennystä odottava keittiö ennen purku- ja remonttitöiden käynnistymistä.
Tältä näytti tyhjennystä odottava keittiö ennen purku- ja remonttitöiden käynnistymistä. Liesikulman avaamisella remontin tekijät varmistivat, minkälainen rakenne löytyy laattojen alta.

Vanhan keittiön purkamisella käynnistynyttä remonttia seurasivat perusteelliset pohjatyöt. Kuusankoskelaisen Rakennus-Metsäkaari Oy:n Juha Holopaisen tekemä urakkatarjous sisälsi keittiöremontin työläimmän työvaiheen. Hyväksytty tarjous kattoi työt purkutöistä uusien pintojen rakentamiseen sähkötöineen. Huolellisesti tehty pohjatyö on edellytys onnistuneelle lopputulokselle.

Vanhat insuliittilevyt saivat päälleen kipsilevyt, joiden alle asennettiin uudet sähköjohdot. Viikon tarkan ja tehokkaan työn tuloksena keittiö oli valmis kaapistoasennuksia varten. Seinät oli tapetoitu, osin maalattu, korkkilattia asennettu ja katto paneloitu.

Paikkakunnalla toimiva Kite Oy valmisti kaappien rungot omissa tuotantotiloissaan. Kaappeihin valitut Ovihollolan 70 millin perinnepeiliset valkolakatut saarniovet tilattiin yrityksen tiloissa esillä oleviin mallioviin tutustumisen jälkeen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mallikeittiön avulla oli helppo valita kaapistoihin liittyvät tekniset ratkaisut ja lisävarusteet.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Toimiva kulmaus. Vesihana ja lavuaari jäivät entiselle paikalleen. Liesi siirtyi kulmauksesta oikealle. Lieden ja oviaukon väliin asennettiin viinipulloteline.
Toimiva kulmaus. Vesihana ja lavuaari jäivät entiselle paikalleen. Liesi siirtyi kulmauksesta oikealle. Lieden ja oviaukon väliin asennettiin viinipulloteline. Liesituuletin on hormiin liitettävä Jetair, kodinkoneet AEG:n.

Toive yhdenmukaistaa keittiön pitkän seinämän kaapistojen ilme toteutui, kun keittiöön valittiin integroidut kylmäkalusteet.

Vastapäinen ruoanlaittonurkkaus muodostaa osittaisine teräspintoineen sille vastaparin. Siellä sijaitsevat astianpesukone, mikroaaltouuni sekä liesi ja liesituuletin, joiden rosteripinta käy hyvin altaan ja Oras Aventa -hanan rinnalle.

Tasojen materiaaliksi valittiin tumma akasia. Se sopi asukkaiden mielestä hyvin vaalean saarnin rinnalle. Akasia on myös melko lähellä lattialle asennetun tumman korkin väriä. Lakalla suojattu korkki sopii kestävänä materiaalina hyvin keittiöön. Korkkitrion valmistama lattia hankittiin K-raudasta, sävynä Wiccork chestnut.

Kite Oy:n Joni Miettisen asennustyö eteni tarkasti ja jouhevasti. Kaappirunkojen jälkeen asennettiin valmiiksi mittatarkaksi työstetyt tasot. Tässä vaiheessa nostettiin myös kodinkoneet paikoilleen.

Pohjapiirros
Pohjapiirros

Kaapistojen ovien saavuttua ovet vetimineen löysivät ammattimiehen käsissä nopeasti paikkansa kahden jääkaappipakastimen integroitavat ovet mukaan lukien. Ennen valelaskosverhojen ripustamista tehdyt listoitukset ja liesituulettimen kotelointi viimeistelivät keittiön ilmeen.

Kahden plafondivalaisimen ohella keittiö sai uuden antiikkiliikkeestä löytyneen vaalean pyökkipöydän ja Artekin valkoisia tuoleja vanhojen rinnalle.

Ruokailutilan sivulla olevien keittiökaappien uudella mitoituksella ja kylmäkalusteiden erilaisella sijoituksella keittiön toiminnallisuus parani huomattavasti. Aiempien 60 senttimetriä syvien kaappien tilalla on nyt 30 senttimetriä syvät ala- ja yläkaapit. Jääkaappipakastimet sijoitettiin niin keskelle keittiötä kuin mahdollista, jotta keittiön toisessa päädyssä sijaitsevaan ruokailutilaan saatiin riittävästi avaruutta.

Remontti valmistui kahdessa viikossa ja perhe oli lopputulokseen erittäin tyytyväinen.

Mitä maksoi?

Keittiöremontin noin 15 000 euron kustannukset jakaantuivat kolmeen erään. Tähän päälle tullutta noin viiden prosentin lisää sisustussuunnittelusta voi suositella lämpimästi.

Suurimman siivun budjetista otti keittiön pohja- ja pintatöiden tekeminen materiaaleineen. Tässä viikon urakassa puretun keittiön kaikki pinnat ja sähköt uusittiin.

Seuraavaksi suurimman kuluerän muodostivat keittiökaapit asennuksineen. Sekä keittiökaappien että muiden keittiömateriaalien valinnassa pyrittiin kestävyyteen ja laadukkuuteen.

Saarnipuisista kaappien ovista, akasiatasosta, korkkilattiasta ja integroitavista kylmäkoneista tinkiminen olisi tuonut noin 2 500 euron säästön.