Asuinhuoneiden imurointi, pölyjen pyyhintä ja lattioiden moppaaminen sujuvat usein rutiinilla, mutta kylpyhuoneen siivoaminen tuntuu yleensä urakan ikävimmältä osuudelta: työasennot ovat hankalia ja puhtaan jäljen lisäksi tuloksena voi olla lihasten kipeytyminen. Miten kylpyhuoneen siivouksen saa sujumaan niin helposti ja nopeasti, että sen puunaaminen ei ole enää kynnyskysymys?

1. Asennoidu oikein

– Ehkä suurin ongelma on uskomus, että kylpyhuoneen saa puhtaaksi vain suurella määrällä ärhäköitä pesuaineita. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä mikäli pesuaineita tarvitaan, yleensä yleispuhdistusaine riittää. Seuraava ongelma on se, että siivous tehdään väärillä ja huonoilla siivousvälineillä, mikä vaikuttaa suoraan siivoustiheyteen. Oikein varustautuneelle siivoojalle kylpyhuoneen puhdistus ei ole ketteryyttä vaativa urheilusuoritus vaan rutiinijuttu, toteaa Tuija Koivuniemi Viledalta.

2. Milloin pitää siivota?

Siivoustarve riippuu paljon siitä, miten paljon kylpyhuonetta käytetään ja millainen kylpyhuone on kyseessä. Kylpyhuone saattaa olla tyyliltään lähempänä ylellistä kylpylää kuin pelkkää peseytymispaikkaa, tavallisesti se on WC:n tai kodinhoitohuoneen yhteydessä.

Kylpyhuoneen pesu kerran viikossa

– Ihmiset eivät tule useinkaan ajatelleeksi, miten tärkeää kylpyhuoneen siivous on. Se on kodissa suurinta hygieniaa vaativa paikka keittiön tiskialtaan lisäksi. Kostea ja lämmin kylpyhuone tarjoaa bakteerien, homesienten ja levien kasvulle otollisen ympäristön, Koivuniemi muistuttaa.

– Pesu kerran viikossa on kylpyhuoneelle keskimäärin hyvä siivoustahti. Terveys ei kuitenkaan vielä vaarannu, vaikka siivousta ei olisikaan tehnyt muutamaan viikkoon.

3. Kylpyhuoneen lika erilaista

Kylpyhuoneen lika on erityyppistä kuin esimerkiksi se silmin havaittava lika, joka tulee, kun kävelee kengät jalassa sisällä. Mikrobien lisäksi siellä on saippuajäämiä ja ihmisistä tullutta eloperäistä likaa, esimerkiksi rasvaa ja kuollutta ihosolukkoa. Lisäksi vedestä kertyy kalkkijäänteitä, jotka helposti kerrostuvat ja kovettuvat seinille.

– Eniten pinttynyttä likaa kertyy hanoihin ja lavuaariin. Myös suihkun ja kylpyalueen ympäristö lattiakaivoineen ja WC-istuin on syytä puhdistaa huolellisesti. On tärkeää pitää myös siivousvälineet puhtaina, sillä yksi kodin likaisimmista välineistä on varmasti WC-harja.

Kylpyhuoneen lian putsaamiseen kannattaa käyttää siihen tarkoitettuja puhdistusaineita. Niitä ei kuitenkaan tarvitse kuluttaa pullotolkulla, sillä monet siivousvälineet tekevät puhdasta jälkeä ilman pesuaineitakin. Puhdistusaineiden kanssa kannattaa käyttää käsineitä, jotka kestävät normaaleja kotitalouskemikaaleja hapertumatta. Esimerkiksi nitriilikäsineet kestävät hyvin jopa kloriittiipitoisia aineita toisin kuin luonnonmateriaalista valmistetut lateksikäsineet.

4. Kylppäri on haasteellinen siivottava

Kylpyhuone ei ole helpoin mahdollinen kohde puhdistaa. Kalkki- ja saippuajäämiä on usein hankala hangata pois, jos ne ovat jämähtäneet seiniin ja klinkkerin saumoihin. Puhdistukseen tarvitaan hyvät aineet ja välineet, jotta lika ei vain leviä. Suurimmat haasteet asettaa kuitenkin siivottava tila itse.

– Koska meillä ei ole jenkkityylisiä, 40-neliöisiä kylpyhuoneita, tulee ongelmia muun muassa ergonomian kanssa. Pitää siivota allas, suihkuseinät ja kulmat, ja tilat ovat usein hyvin ahtaita. Likaa on paljon korkealla, alla ja takana. Olohuoneessa voi pyyhkäistä vain tasot, koska lika on enimmäkseen pölyä, mutta kylpyhuoneessa myös ammeen ja altaan takana on hankalaa, pinttynyttä likaa.

5. Aseistaudu oikein: välineellä on väliä

Ensiarvoisen tärkeää kylpyhuoneen siivouksessa ovat oikeat välineet, mutta niitä ei tarvita tonnikaupalla: kylpyhuonepesin, mikrokuituliina, kylpyhuoneen puhdistussieni, WC-harja ja käsineet. Siinä on jo hyvä perussetti.

Kalkin, rasvan ja lian irrottamisessa tehokas mutta naarmuttamaton kylpyhuoneen hankaussieni ja mikrokuituliina ovat omaa luokkaansa. Oikeanlaiset välineet irrottavat lian nopeasti ja mikrokuituliinalla pinnat voi viimeistellä raidattomiksi. Hygieniasyistä on tärkeää käyttää eri liinoja WC-istuimen puhdistuksessa ja kodin pölyjenpyyhinnässä.

Lattiaa varten puolestaan kannattaa hankkia varrellinen pesin, jolla voi samalla pestä myös seinät, ammeen ja suihkuseinän. Siivousvälineistä kannattaa pitää huolta, sillä rikkinäisistä tai likaisista välineistä ei ole siivouksessa apua.

6. Siivouksen ei tarvitse olla yhtä tuskaa

Haastava asia kylpyhuoneen siivoamisessa on ergonomia, kun siivotessa kumartelee, kurkottaa ja tekee hankalia liikkeitä. Seuraavana päivänä lihakset kertovat, mitä on tullut tehtyä.

– Siivotessa on hyvä pystyä pitämään selkä suorana ja välttää ylimääräisiä kiertoliikkeitä. Varrellisen pesimen kanssa ei tarvitse kumarrella, kontata tai kiipeillä ammeen päällä, vaan työ hoituu nopeammin, tehokkaammin ja vähemmällä vaivalla, Viledan Koivuniemi sanoo.

7. Parin minuutin pikasiivous

Kylpyhuoneen siivoukseen ei ole aina käytettävissä tuntitolkulla aikaa, jos esimerkiksi yllätysvieraat ilmoittavat tulostaan harmillisesti juuri ennen siivouspäivää. Pienessä hetkessäkin saa puhdasta jälkeä.

– Itse puhdistaisin kylpyhuonesienen ja imukykyisen mikrokuituliinan kanssa kriittiset paikat eli pesualtaan, suihkun ja WC-istuimen sekä peilin ja hanat. Kun vieraat kehuvat, että ai kun on taas niin siistiä, voi vain hymyillä tyytyväisenä.