Allergisen siivouskaveri. Kotimaisella, Allergia- ja Astmaliiton suosittelemalla Airi wc-puhdistajalla peset niin wc-istuimen, istuimen reunat, viereisen laattalattian kuin lavuaaritkin. Kiilto Airi Kodinhoitotuotteet on ensimmäinen Allergia- ja Astmaliiton kanssa yhteistyössä kehitetty, täysin hajusteeton ja väriaineeton kodinpuhdistusainesarja. Kuvassa Airi ikkunanpuhdistaja. www.al

Jos jaksat kuivata jälkesi ja tehdä kunnon viikkosiivouksen pesutiloissa, vältyt ikävältä ”punahomeelta” ja työläiltä suursiivouksilta, jotka rasittavat kylpyhuoneen saumoja ja pintoja moninkertaisesti, Servisole Oy:n toimitusjohtaja Terhi Kotkansalo neuvoo.

Säännöllisellä puhdistuksella ja seuraavilla vinkeillä saat hyvää mieltä ja pidennät pesutilojen ikää.

Raivaa! Mitä vähemmän tavaraa, sen helpompi siivota. Siirrä ylimääräiset tavarat pois laatikoista ja kaapeista. Laita kaikki tavarat, myös pyykinpesuaineet, muovikoreihin, niin voit nostaa ne pois siivouksen ajaksi.

Vauhtiraitoja vastaan! Opasta viimeistään kouluikäisesi vessaharjan saloihin. Ennen ”isoa hätää” sujauta pönttöön vessapaperia suojaksi, ellet osaa tähdätä. Työnnä vesilukon vesi pois harjalla syvemmälle, jotta pesuaine pääsee puhdistamaan pytyn reunoja. Anna aineen vaikuttaa ennen harjausta. Huuhtele harja, ja sujauta wc-puhdistajaa suojakuppiin. Muista pyyhkiä huuhtelupainike.

Pese roskis! Tyhjennä vessan roskiksen haisevat jätteet joka päivä ja pese koko roskis silloin tällöin kokonaan. Käytä maatuvaa pussia.

Varaa erivärinen rätti pöntölle ja lavuaarille. Näin et siirrä pytyn pöpöjä lavuaariin. Iloisenvärisen mikroliinan kehtaat ripustaa näkyville ja heti saataville. Kostealla liinalla pyyhit hanat ja suihkukalusteet, kuivalla kiillotat ne.

Kuivaa suihkuseinät päivittäin kuivaimella niin vältyt suursiivoukselta. Kun säilytät kuivaimen suihkun vieressä, on hommaan helppo ryhtyä.

Pese pinttyneet pesuhuoneen seinät alhaalta ylöspäin, näin likavesi ei jätä raitoja. Anna puhdistusaineen vaikuttaa hetki, niin lika irtoaa helpommin. Kaakeleihin kertyvän rasvan saat parhaiten pois hankauslevyllä, saumat puhdistat tehokkaimmin saumaharjalla.

Pyyhkäise lattia päivittäin lattiakuivaimella jos pesutilassa ei ole suihkuallasta. Suihkuveden lisäksi pyyhkäiset samalla pölytkin. Kuivan kylpyhuoneen voit myös imuroida. Pyyhi lattiarajan silikonisaumat säännöllisesti pehmeällä harjalla tai liinalla. Samalla huomaat onko silikonit syytä vaihtaa. Muista pestä myös lattiakaivo.

Himosaunojan kannattaa pestä lauteet ja lattia kevyesti viikoittain, muiden kerran kuussa tai harvemmin. Pese sauna perusteellisesti vain kerran pari vuodessa. Huuhdo lauteet ja seinät nojailukorkeudelta lämpimällä pesuaineliuoksella ja anna vaikuttaa. Älä käytä pesuaineita kuumassa saunassa, jotkut aineet voivat muodostaa kuumassa vaarallisia kaasuja.

Pese pesimellä puun syiden suuntaisesti. Kylmä huuhteluvesi sulkee puun syyt ja pitää ne kauemmin puhtaina. Kuivaa lauteet kuivaimella ja pese lopuksi lattia. Pese joskus myös kiuaskivet vedellä ja harjalla ja vaihda kivet tarvittaessa.

Anna lauteiden kuivua pesun jälkeen. Pidä siis kiuas kuumana saunatontullekin pesällisen verran. Huuhtele itsesi ennen saunomista ja käytä laudeliinaa, näin lauteet ja saunojatkin pysyvät puhtaampina.   

Suosi joutsenmerkittyjä tuotteita

Pohjoismaisella ympäristömerkillä varustetut tuotteet kuormittavat ympäristöä vähemmän. Näiden pesuaineiden pesuteho on vertailuissa osoittautunut vähintään yhtä hyväksi muiden pesuaineiden kanssa. Merkkiä voidaan pitää myös laadun takeena.

Lähde: kuluttajavirasto.fi ja www.ymparistomerkki.fi

Allergisen kannattaa siivota kylpyhuonetta päivittäin. Näin terveydelle vaarallisen suursiivouksen tarve vähenee. Suosi tuotteita, joissa ei ole kirkasteita, hajusteita tai säilöntäaineita. Kodin siivoukseen ei tarvita antibakteerisia puhdistusaineita. Näppärän ikkunanpuhdistusaineen saat, kun lisäät kaksi teelusikallista etikkaa litran suihkepulloon. Useimmiten myös pelkkä vesi riittää.