Uma Pihlaja ja Silvo Lehtonen ostivat talon Porvoon Seitlahdesta syyskuun lopussa 2005. Villa Solhaga kaipasi perinpohjaista remonttia. Perhe tarvitsi myös lisää tilaa, joten taloa päätettiin myös laajentaa.
Täysremontti käynnistyi talon keskikerroksesta ja keittiöstä, sillä Uman perheessä keittiö on tärkeä paikka: siellä viihtyvät kaikki. Vanha keittiö oli ahdas ja pimeä sumppu, joten keittiö avattiin sekä ruokailutilaan että olohuoneeseen. Lisää valoa saatiin, kun remonttimies puhkaisi keittiön itäseinälle ikkunan.
MAINOS
MAINOS
Keittiön tunnelma
syntyi vanhasta pitsi-ikkunasta, josta tehtiin kulmakaapin ovi. Kaapissa Uma säilyttää muun muassa viinilaseja. Valkoisiksi kuultomaalatut ovet ovat Petra-keittiön Sofia-mallistosta. Koneet Electroluxilta.Vanhaa puuliettä
käytetäänVarsinainen kokkailu hoidetaan yhdistelmäkaasuliedellä ja tavallisella uunilla. Hellan alle muurattiin koroke, jotta liesi tuli samalle korkeudelle työtasojen kanssa. Kuin pisteeksi i:n päälle lieden yläpuolelle löytyi sopiva huuva. Halkokorin virkaa toimittaa vanha pullokori.
MAINOS
Perheellä oli keittiölleen kaksi toivetta: saada runsaasti työ – ja laskutilaa sekä löytää toimiva vanha puuhella. 1950-luvun Kotiliesi löytyi internetin avulla Kauhavalta, mutta osoittautui paljon huonokuntoisemmaksi kuin mitä kuvat ja selvitykset antoivat ymmärtää. Uma ja Silvo entisöivät hellan perusteellisesti. He tervamaalasivat kylkipinnat ja sivelivät luukkuihin kuumuutta kestävää hopeamaalia. Hellan levyt sekä kannen he puhdistivat ja käsittelivät Liesimustalla. Tulipesä pinnoitettiin uudestaan tulilaastilla.
Pihalle tehdystä kesäkeittiöstä jäi yli yksi vanha pitsi-ikkuna. Siitä he päättivät tehdä kulmakaappiin oven, josta tuli keittiön kasvot ja sielu. Sopivien kaappien etsintä osoittautui haasteelliseksi tehtäväksi. Kriteerinä oli, että uudet kalusteet sopivat saumattomasti yhteen pitsioven, puuhellan ja vanhojen esineiden kanssa. Lopulta mieleiset kalusteet löytyivät Petra-keittiöltä. Sofia-malliston kalusteissa on valkoisiksi kuultomaalatut ovet ja tammenväriset rungot. Uma ja Silvo eivät kelpuuttaneet malliston keittiötä suoraan kotiinsa, vaan he ideoivat yhdessä keittiösuunnittelijan kanssa siihen joitakin muutoksia.
MAINOS
Maalaisromanttinen keittiö avautuu kauniisti
ruokailutilaan. Ruokapöytänä on vanha valkoiseksi maalattu
klaffipöytä. Belgialaiset kristallikruunut Vivante Interiöristä.
Keittiön sekä ruokailutilan katto ja seinät päällystettiin
Sisko-panelilla, jota Uma ja Silvo teetättivät tutulla
puusepällä.
Hyllyjen reunoihin hankittiin tammenväriset pilasterit eli koristeelliset listat. Pilastereilla varustetuilla pitkillä hyllyillä säilytetään astioita ja lyhyillä mausteita.
Työ- ja laskutasoja keittiöön saatiin järjestymään riittävästi, mistä kaikki ovat tyytyväisiä. Tasojen materiaaliksi Uma ja Silvo valitsivat öljytyn massiivitammen, sillä se sopi hyvin yhteen keittiön muiden yksityiskohtien kanssa. Tiskialtaasta haluttiin mahdollisimman kookas, jotta isojenkin astioiden pesu sujuisi näppärästi.
Pitsiovisen lasikaapin alapuolelle hankittiin karusellimekanismilla varustettu kulmakaappi. Kattilat, padat ja paistinpannut on kätketty yhden oven taakse, josta ne on helppo ottaa käyttöön ja laittaa takaisin. ”Tämä on osoittautunut keittiössämme erityisen toimivaksi ratkaisuksi.”
Välitilaan Uma valitsi mahdollisimman neutraalit peruslaatat. Laatoituksen yläpuoli on hennon vaaleansinistä tapettia.
Keittiön, ruokatilan ja oleskeluhuoneiden väritystä sekä tyyliä Uma etsi pitkään. Aluksi Uma vierasti keittiön valkoisuutta, ja kokeili valkoisen rinnalle voimakkaitakin värejä. ”Mutta en vain ollut tyytyväinen”, Uma muistelee.
Viimeinen silaus keittiöön löytyi sattumalta. Uma luki lehtijutun Belgiasta Porvooseen muuttaneesta sisustuskauppiaasta ja päätti vierailla hänen liikkeessä. ”Ensimmäiseksi ihastuin kaupan kristallivalaisimiin, ja sitten huomasin, että tarjolla oli myös sisustussuunnittelua. Tästä vierailusta alkoi yhteistyömme. Koko merenrantakodin suunnitteluun löytyi uusi näkökulma.”
Tärkeintä Umasta oli, ettei kaikkea remontissa tarvinnut panna uusiksi. ”Omannäköisen kokonaisuuden luominen oli vaikeaa, mutta uutta ja vanhaa yhdistämällä saimme keittiön, joka on sopusoinnussa koko talon ja tietysti itsemme kanssa”, Uma kertoo.
Paljonko maksoi?
Uman remontin muista vaiheista voit lukea etsimäällä haklusanalla uma.