MAINOS

Kemikaalivapaa kevätsiivous – katso vinkit!

Sisustus

Höyrypuhdistuslaitteilla voi puhdistaa monia kodin pintoja ilman pesuaineita. Ympäristöystävällisyyden lisäksi höyryllä puhdistavat laitteet poistavat tehokkaammin bakteereja kuin perinteiset puhdistusmenetelmät. Lue Gigantin ekologiset kevätsiivousvinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Ekologisuus kasvattaa suosiotaan myös siivouksessa. Siinä missä ruoassa suositaan puhdasta ja terveellistä ravintoa, myös siivouksessa kemikaalivapaa trendi on nousussa.

– Höyrypuhdistuslaitteet ovat nopeimmin kasvava tuoteryhmä Euroopassa ja ne ovat suosittuja myös Suomessa. Täysin kemikaaleitta puhdistavien höyrylaitteiden kysyntä kasvaa tasaisesti, kertoo Gigantin tuotepäällikkö Antti Pakarinen.

Siivouksessa perinteisesti käytettävät kemikaalit kuormittavat ympäristöä ja ne saattavat päätyä myös elimistöön.

– Höyrypuhdistuslaitteet ovat erinomainen valinta allergikoille ja astmaatikoille, lapsiperheille sekä ympäristöstä huolehtiville, Pakarinen neuvoo.

Höyrypuhdistuslaitteet ovat ympäristöystävällisyydestä huolimatta tehokkaita: ne poistavat enemmän bakteereja kuin perinteiset puhdistusmenetelmät. Useiden laitevalmistajien mukaan jopa 99,9 % bakteereista poistuu siivotessa höyryllä.

– Ennen höyryllä puhdistavat laitteet olivat yleisempiä teollisessa käytössä, nyt kotitalouksiin suunnattuja versioita on saatavilla laaja valikoima. Kotitalouksiin suunnatut laitteet alkoivat yleistyä Suomessa vähitellen noin vuoden 2007 jälkeen, kuvailee Pakarinen muutosta.

Ikkunat, kaakelit, laminaattilattia – entä puulattia?

Höyryllä voi pestä kovat pinnat, kuten laminaattilattian, kaakelit, kaakeleiden saumat, laatat ja ikkunat. Lisäksi esimerkiksi keittotaso ja peilit puhdistuvat höyrylaitteella. Heti ei välttämättä tulisi ajatelleeksi, että höyryllä voi pestä myös tekstiilejä, kuten mattoja, vaatteita ja jopa viherkasveja.

– Asiakkaitamme askarruttaa usein, voiko höyrypuhdistuslaitteella siivota puulattiaa. Umpinaisten puulattioidenkin siivous onnistuu höyryllä, mutta siivoojan kannattaa pitää huoli siitä, ettei pidä laitetta pitkää aikaa samalla paikalla ja ettei lattia jää kosteaksi. Vahatuille lattioille, nahalle ja sametille höyrypuhdistus ei kuitenkaan sovellu ja esimerkiksi huonekaluja puhdistaessa kannattaa höyrypuhdistusta kokeilla ensin huomaamattomaan paikkaan, jotta näkee, miten materiaali reagoi, Pakarinen neuvoo.

– Höyryllä toimivan puhdistimen etuna on, että sillä on paineen ja lämpötilan ansiosta helppo puhdistaa siivouksen kannalta hankalat kohdat, kuten pienet kolot ja raot, hän jatkaa.

Näin eri höyryllä puhdistavat laitteet toimivat

Höyryllä puhdistavia laitteita on monenlaisia, kuten perinteinen höyrypesuri ja höyrymoppi. Laitteet ovat turvallisia ja nopeita ottaa käyttöön: laitteeseen lisätään vesi, ja kun se on kuumennut, siivouksen voi aloittaa. Laitteiden hintahaarukka on noin 55–200 euroa.

– Höyrypesurin ja -mopin yksi suurimmista eroista liittyy niiden käyttötarkoitukseen. Esimerkiksi osa höyrymopeista soveltuu vain lattioiden puhdistukseen, mutta toisiin malleihin on saatavissa lisäosia, jolloin ne toimivat kuin perinteiset höyrypesurit, eli niillä peseytyy kaikki veneestä ikkunoihin, Pakarinen neuvoo.

Höyrymopit on suunniteltu lattioiden puhdistamiseen ja höyrymäärää voi säädellä lattiatyypin mukaan. Siinä missä perinteinen moppaus jättää lattian märäksi, esimerkiksi Shark-höyrymopissa vesihöyry pysyy kokoajan sopivan kuumana, jonka johdosta lattia ei jää höyrystä märäksi. Eri höyrymoppimalleihin on saatavilla lisäosia. Niiden johdosta toisilla höyrymopeilla voi pestä esimerkiksi ikkunoita.

Perinteisellä höyrypesurilla voi pestä muun muassa lattiat, kaakelit, peilit, ikkunat, huonekalut, pehmolelut ja vaikka auton sisätilat. Sitä ei kuitenkaan suositella puulattioille tai laminaatille.

– Höyrypuhdistuslaitteiden hankintaa pohtivan onkin hyvä miettiä, mihin käyttötarkoitukseen hän on hankkimassa laitetta. Lisälaitteilla tuotteet monipuolistuvat. Höyrypuhdistuslaitteen hankinnan myötä monet siivousvälineet, kuten rätit, ämpärit ja puhdistusaineet, muuttuvat usein tarpeettomiksi.

Viisi arjen ekotekoa kevätsiivoukseen

  • Siivoa höyryllä: Kemikaaleja voi välttää siivoamalla höyryllä puhdistavilla laitteilla. Höyryllä puhdistuu kodin kovat pinnat, kuten laatat ja kaakelit, keittotaso ja peili. Höyryllä voi pestä myös tekstiilejä, kuten mattoja, vaatteita ja jopa viherkasveja. Höyrypuhdistus sopii myös puupinnoille.
  • Puhdista ruoalla: sitruuna, sooda ja etikka soveltuvat hyvin siivouksen. Esimerkiksi ruokasoodalla pääsee eroon ruoka-astioiden tummentumista, kuten kahvitahroista, hankaamalla ruokasoodasta ja vedestä tehtyä tahnaa hellästi astioiden tummentuneisiin kohtiin.
  • Käytä mikrokuituliinoja: Mikrokuituliinoilla siivotessasi et tarvitse välttämättä siivousaineita.
  • Valitse ympäristöystävällinen puhdistusaine: Usein siivouksessa käytettävissä aineista on olemassa myös ympäristöystävällinen vaihtoehto. Esimerkiksi Joutsenmerkki takaa, että tuotteen tai palvelun ympäristövaikutuksista on tehty perusteellinen arvio ja asiantuntijat ovat tarkastaneet myös laatu- ja terveysvaikutukset.
  • Siivoa riittävän usein: Näin estät lian pinttymisen ja puhdistukseen ei kulu paljon aikaa tai puhdistusaineita.

Gigantti Oy on Suomen suurin kodinkoneiden ja -elektroniikan jälleenmyyjä. Gigantilla on 38 myymälää ympäri Suomea aina Tammisaaresta Rovaniemelle. Yrityksen palveluksessa työskentelee yli 1 000 henkilöä myymälöissä, yritysmyynnissä, verkkokaupassa sekä asiakaspalvelussa. Yrityksen tavoitteena on tarjota asiakkailleen edullisimmat hinnat ja asiantuntevaa palvelua kautta maan. Gigantti on osa Norjassa toimivaa Elkjøp-konsernia, joka kuuluu englantilaisen kodinelektroniikkajätin, Dixons Carphone plc:n, omistukseen.

Lähde: Mynewsdesk

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

höyrypesuri kevätsiivous siivota siivous