Siementen keruu on perinnetaito. Ota talteen erityisesti paikallisiin ympäristöoloihin pitkän ajan kuluessa sopeutuneet kannat, maatiaislajikkeet sekä harvinaiset ja kalliit lajit ja lajikkeet.
Osa siemenistä on vaikeasti saatavia, joten suosikit kannattaa varmuuden vuoksi tallettaa omaan siemenpankkiin. Ulkomailta lahjaksi saaduilla herkkulajikeilla ja suvussa perintönä kulkevilla maatiaislajikkeilla on myös tunnearvoa.
Maatiaislajikkeiden jälkeläiset säilyvät siemenistä lisättyinä emokasvin kaltaisina. Sen sijaan jalostettujen F1-hybridi-lajikkeiden jälkeläiset eivät yleensä muistuta emokasvejaan. Hybridien siemenet saattavat myös olla steriilejä.
1. Kerää siemenet oikealla hetkellä
MAINOSKerää siemenet mieluiten kuivalla säällä. Jos syksy on sateinen, voit leikata kuihtuneet kukkavarret irti ja antaa siementen kypsyä huoneenlämmössä. Kypsät siemenet tunnistaa hedelmien väristä ja kuivista paloista. Kypsien siementen koko ei enää kasva, yleensä niiden kuori tummuu ja siemen irtoaa helposti hedelmälihasta. Jos hedelmä lihaa on kookkaissa siemenissä kiinni runsaasti, huuhtele ja hiero niitä veden alla lävikössä tai hiero maltoa talouspaperia vasten.
2. Kuivata kunnolla
Aikoinaan, kun siemenet otettiin tarkasti talteen tai niitä viljeltiin myytäväksi, herneet ja pavut kuivattiin seipäillä. Nykyisin lattialämmitys, saunanlauteet tai kiertoilmauuni ovat korvanneet vanhat konstit. Huolehdi tilan hyvästä tuuletuksesta kuivatessasi siemeniä. Sato säilyy parhaiten talven yli kuivassa paikassa paperipusseissa tai esimerkiksi kahvin suodatinpusseissa.
3. Varaudu yllätyksiin
MAINOSSiementen tulee olla kypsiä ja kuivia, jotta ne itävät ja säilyvät terveinä. Koska kotitarhureiden keräämät siemenet eivät käy läpi tarkkaa laadunvalvontaa, niiden lajikkeet eivät ole yhtä puhtaita kuin ostosiementen. Siksi ne eivät kelpaa kaupalliseen levitykseen. Siemenlisäys on suvullista lisäystä, ja siinä tapahtuu aina pieniä muutoksia. Perinteisesti vihanneslajikkeiden siemenistä on kerätty vain parhaat – suurimmat, muodokkaimmat ja värikkäimmät – jatkamaan sukua. Näin on syntynyt lukuisia kestäviä maatiaislajikkeita ja paikallisia kasvikantoja.
Edessä kirjavahedelmäinen viidakkokurkku ja pensaspapu, takana valkoinen kurpitsa.
Säilytä kaikki siemenet huoneenlämmössä.
Siemeniä ei löydy niin sanotuista partenokarppisista lajikkeista, jotka tuottavat hedelmää ilman pölytystä. Tällaisia ovat useat kasvihuonekurkkulajikkeet. ristisiittoisia kasvilajeja ovat esimerkiksi kurkut (Cucumis) ja kurpitsat (Cucurbita). Niiden eri lajit, kuten kesä- ja talvikurpitsat, saattavat risteytyä, jos ne kasvavat rinnakkain. itsesiittoisten lajien jälkeläiset säilyvät emokasvin kanssa samankaltaisina. Näitä ovat esimerkiksi herne, tomaatti, salaatti ja tarhapapu. Niiden risteyttäminen on vaativaa ammattilaisillekin.
Öljysiemenkurpitsa
Kerää siemenet syksyllä korjattuasi viimeiset kurpitsat kasvimaalta. Irroita siemenet halkaistusta kurpitsasta, joka on jälkikypsynyt sisällä viikon tai pari. Hedelmät säilyvät hyvin viileässä, joten siementen poistolla ei ole kiire. Siemenet ovat kuorettomia. Kuivaa huoneenlämmössä paperin päälle levitettynä. Siemet kuivuvat hyvin jo viikossa. Säilytä kirjekuoressa, suodatin- tai paperipusseissa. Itävyys säilyy 2– 3 vuotta hyvänä, mutta vanhemmatkin siemenet kyllä itävät.
MAINOSTarhapapu
Kerää palot, kun ne ovat suuria ja säikeisiä ja pavut ovat pullistuneet isoiksi. Hyvin tuleentunut papu on kova. Irroita palot saksilla kasvustosta. Kuivaa riivityt pavut pahvilaatikon pohjalla. Säilytä kirjekuoressa, suodatin- tai paperipusseissa. Itävyys säilyy pari vuotta hyvänä.
Avomaankurkku
Kerää siemenet pitkittäin halkaistusta kurkusta. Irroita ne lusikalla kaapimalla ja puhdista sormin hieromalla. Kuivaa siemenet talous- tai imupaperin päällä. Säilytä kirjekuoressa, suodatin- tai paperipusseissa. Itävyys säilyy useamman vuoden hyvänä.
MAINOSTilli
Kerää siemenet, kun ne ovat kypsiä ja irtoavat herkästi. Irroita siemenet käsin tai ravista ne kukinnosta suoraan pussiin. Kuivaa imupaperin välissä tai suodatinpussissa. Säilytä kirjekuoressa, suodatin- tai paperipusseissa. Itävyys säilyy vain 1–2 vuotta. Kylvä mieluiten seuraavana keväänä.
Persilja
Kerää siemenet kukkavarsista, jotka kasvavat kaksivuotiseen kasviin toisena kesänä. Irroita kukkavarret ja riivi siemenet käsin paperipussiin. Kuivaa siemenet imupaperin välissä tai suodatinpussissa. Säilytä kirjekuoressa, suodatin- tai paperipusseissa. Itävyys säilyy 2–3 vuotta hyvänä.
Herne
Kerää tuleentuneet varret ja ripusta ne palkoineen kuivumaan katokseen tai esimerkiksi kasvihuoneeseen. Ota talteen kalliit erikoisherneet, kuten tummat ulkomaiset lajikkeet. Irroita palot versoista saksilla. Kuivaa palot huoneenlämmössä. Säilytä kuivia palkoja herneineen. Kuori herneet paloista vasta keväällä ennen kylvöä. Itävyys säilyy pari vuotta hyvänä. Käytä myöhempiin kylvöksiin enemmän siemeniä.
Tämä artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden kanssa. www.kotipuutarha.fi