MAINOS

Vapusta alkaa puutarhan kesäkausi

Piha

Kesäkausi alkaa vapusta, ja sen alusta on hyvä pitää kiinni kynsin hampain, vaikka vihreää ei vielä näkyisikään. Kun pihakalusteet ovat paikoillaan, ruukuissa kukkivat orvokit ja sipulikukat ja aurinko paistaa, siirry ulos paistattelemaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa
 
 
Kesäkausi alkaa! Ei niin pientä pihaa, ettei siellä voisi kasvattaa hiukan syötävää. Raparperi on hieno yksittäisperenna, ruohosipuli ja mangoldi kaunistavat kukkapenkkiä, yrttiruukut kesäkeittiötä. Kirsikkatomaatti voi keikkua amppelissa ja salaatti kasvaa kaidelaatikossa. Jos viljelytahtoa on paljon, mutta tilaa vähän, mustaherukan voi kasvattaa seinälle säleikköön ja kirsikkaluumun valita pihan ainoaksi puuksi.
 
Kesäkurpitsa

Kesäkurpitsoita on helppo kasvattaa

 
Kesäkurpitsat ovat satoisia ja sietävät paremmin koleita säitä kuin talvikurpitsat. Tämän kesän hitti on öljysiemenkurpitsa. Sen kypsistä hedelmistä saa elo-syyskuussa runsaasti tummia siemeniä, jotka ovat namia sellaisenaan tai paahdettuna.

Omenapuiden jälkihoito

Juhannuksen aikoihin on syytä tehdä myös keväällä leikattujen omenapuiden tärkeä jälkihoito. Nypi sormin pois leikkaushaavojen ympärille puhjenneet nuoret vesiversot. Vapaasti varttuessaan ne tekevät puusta yhdessä kesässä entistä takkuisemman.

Kesäkukat vaativat lannoitusta

Keskikesän jälkeen ruukuissa alkaa olla multatila vähissä, ja jatkuva kastelu huuhtoo vähätkin ravintovarat. Anna hiukan kukkalannoitetta joka kastelukerralla, niin kukinta jatkuu runsaana syksyyn saakka.

Kauniit katteet somistavat ruukkuistutukset ja kivikkoryhmät 

Säkitetty värillinen puuhake, kivet ja kävyt, ruukkujen ja kahvikuppien sirut, hiilen ja tiilen murut, ruskea neulaskarike, tammenterhot, kovat siemenet, pistaasipähkinän kuoret – mikä vain luonnonläheinen aines voi olla kaunista. Voit myös yhdistellä aineksia: kauniita ovat esimerkiksi kivet ja simpukankuoret yhdessä.

Liperi eli lipstikka on yrttitarhan anopinkieli – yhtä takuuvarma

Voit ottaa lipstikasta kevätsadon ja leikata matalaksi jo touko–kesäkuun vaihteessa, sillä se versoo siitä äkkiä uudestaan. Liperi on verraton liemimauste, ja keväinen lipstikkakeitto lähes kulttiruokaa.

Vuorimänty

Rajoita vuorimännyn kasvua

Tavallisen vuorimännyn kasvua kannattaa rajoittaa alusta pitäen taittelemalla uudet vuosikasvaimet puolivälistä poikki kesäkuussa. Hieman ylikasvaneestakin vuorimännystä saat vielä hienon bonsaihenkisen pikkupuun, kun putsaat kaikki kuivat ja kituvat havut haarojen alaosista ja jätät vain oksien päihin havutupsut.

KääpiöesikkoIdea!

Suloiset kääpiöesikot kukkivat pihalla täyttä päätä jo toukokuussa. Lohkaise muutamasta nupullisesta mättäästä reilut jako-osat ja istuta vaikka pohjasta rei’itettyihin hernekeittotölkkeihin. Saat näyttävän ja pitkään kukkivan purkkirivin vaikka kuistin kaiteelle.
 
Hortonomi Sinikka Neuvonen hoitaa puu- ja hyötytarhaansa ja neuvoo  ajankohtaisissa viherasioissa. Hän on myös kirjoittanut ja suomentanut useita puutarhakirjoja.
 
Teksti: Sinikka Neuvonen
Piirrokset: Pirjo Lipponen
 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kesäkurpitsa kurpitsa lannoite lipstikka perenna raparperi vuorimänty yrttitarha


Lisää samasta aiheesta