Anitan trendit 2021 – Kesäkeittiö tai lasiterassi jatkaa kesää

Piha Sisustus
Kesäkeittiöt ja lasiterassit ovat kuin olohuoneen jatkeita, joissa voi nauttia ympäröivästä luonnosta heti kevään alusta myöhäiseen syksyyn säältä suojassa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

↑ Kauniisti sisustettu lasiterassi on paitsi viihtyisä, myös esteettinen tila oleskeluun. (Kuva: Nordrum)

Jotkut haluavat kesäkeittiöstään modernin ja täysin varustellun kaikkine kodinkoneineen ja muine herkkuineen. Toiset taas toivovat ylijäämähirsistä tai jäljelle jääneistä rakennusmateriaaleista tehtyä pientä kokkailupaikkaa, jossa on vain grilli ja ruokailutila.

Kesäinen keittiö syntyy myös vanhasta rakennuksesta, kuten vaikka tyhjäksi jääneestä vajasta, kunhan siihen asentaa ikkunoita, lasiseiniä tai liukuovia. Kesäkeittiöitä voi myös ostaa valmispaketteina, samoin kuin valmiita kalusteita tekemään siitä toimivan ja viihtyisän.

Luonnonvalo on tärkeä niin lasiterasseilla kuin kesäkeittiöissäkin. Sitä saadaan yllin kyllin suurilla lasipinnoilla ja lasiovilla. Kuumana kesäpäivänä myös ilmanvaihto onnistuu helposti ovia avaamalla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Nykyään tehdään paljon kesäkeittiön ja lasiterassin yhdistelmiä, eli samassa tilassa on kokkauspiste ja lasitettu osio, jota käytetään ruokailutilana.

↑ Jos kesäkeittiö katetaan täysin, eli katoksen lisäksi rakennetaan seinät, sille on haettava rakennuslupa. (Kuva: Lumon)

Ulos syömään

Pitkän talven jälkeen on mukava siirtää ruuanlaitto kesäkeittiöön. Kokkaillessa voi seurustella ystävien ja perheen kanssa nauttien samalla luonnosta sekä ulkona olosta sateelta ja tuulelta suojassa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kesäkeittiötä suunnitellessa on ensin syytä kiinnittää huomiota paikan valintaan ja siihen, mihin ilmansuuntaan rakennus sijoittuu. Rakennusmateriaalit valitaan sen mukaan, onko paikka suojaisa vai sijaitseeko se esimerkiksi tuulisen rannan läheisyydessä.

Luonnonkivi, tiili, hirsi ja puu ovat luontevia kesäkeittiön rakennusmateriaaleja.

Tässä kohtaa mietitään, katetaanko rakennus, eli rakennetaanko seinät, vai riittäisikö pelkkä katos. Jos kesäkeittiönä on katettu rakennus, sille pitää hakea rakennuslupa. Myös tulipisteiden turvaetäisyydet pitää huomioida.

Kesäkeittiön olisi myös hyvä sulautua ympäristössään olevien rakennusten keskuuteen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Rakennuslupaa yleensä tarvitaan myös lasiterassille, jos se on kiinni talon julkisivussa. (Kuva: Siesta)

Mitä laitetaan?

Budjetti suunnitellaan ja mietitään sen mukaan, mitä kesäkeittiöön haluaa: kuuluuko varustukseen savustuspönttö, pizzauuni, grilli, ulkotakka, paistoliesi ja jääkaappi sekä mahdollinen ruokailutila? Kaikille on suunniteltava oma paikkansa ja tehtävä tilasta toimiva.

Toimintojen tulee olla kätevästi käden ulottuvilla. Lisäksi tarvitaan laskutasoa ruuan valmistamiseen ja säilytyspaikkoja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tilaa voi kasvattaa ylöspäin, eli hyödyntää neliöiden sijaan kuutiot kiinnittämällä kaappeja ja hyllyjä sekä koukkuja ripustukselle. Niiden avulla pienikin alue kasvaa ison tuntuiseksi.

Vesipiste, eli tulo- ja poistovesi, tulee suunnitella ruuan valmistusta ja tiskausta varten. Ämpäri ja letkukin voivat riittää, mikäli vedenkäyttö on vähäistä.

Kesäkeittiöön saatetaan tarvita myös sähköä laitteisiin ja valaistukseen, mikä on huomioitava suunnitteluvaiheessa. Kodinkoneita voi kuitenkin yleensä käyttää vain kuivissa sisätiloissa.

Kalustukseen valitaan kosteutta ja talven kylmyyttä kestäviä materiaaleja, kuten vaikka puuta ja hirttä, mutta myös rottinkia ja polyrottinkia.

↑ Lokoisa terassi sisustetaan itselle mieluisilla huonekaluilla, tekstiileillä ja kasveilla. Materiaalien on hyvä kestää ulkokäyttöä ja UV-säteilyä. (Kuva: Lumon)

Ruudun takaa

Lasiterassi on viihtyisä lisähuone, josta voi ihailla luontoa neljänä eri vuodenaikana.

Oikeata paikkaa kannattaa suunnitella tarkasti, eli tuleeko terassi esimerkiksi julkisivua vasten vai erillisenä osana puutarhaan.

Julkisivun viereen sijoitetussa versiossa on huomioitava talon korko ja katto, jotta talon katolle kertyneet lumet pääsevät tulemaan alas esteettä. Lasiterassin voi rakentaa niin omakotitalon, rivitalon kuin kesämökinkin julkisivun yhteyteen, mutta yleensä sitä varten on haettava rakennuslupa.

↑ Monen perheen kesäkeittiöksi riittää kunnollinen grillauspiste. (Kuva: Muurikka)

Sisusta viihtyisäksi

Luonto inspiroi vahvasti myös terassin sisustusta, joka voi noudatella eri vuodenaikoja. Lasipinnat luovat tilasta näkyvän, joten tarkoitus on tehdä terassista esteettinen.

Terassin koko ja muoto määrittävät kalusteet, ja ne vaikuttavat myös rakennuksen yleisilmeeseen. Siksi sen tulisi olla kooltaan sopusoinnussa muuhun rakennukseen nähden.

Kalusteiden mitoitusta on hyvä pohtia jo tilaa suunniteltaessa. Kannattaa miettiä, mitä varten tila tehdään: ruokailuun, löhöilyyn vai johonkin muuhun. Lasihuonetta ei ole syytä änkeä liian täyteen huonekaluja tai tavaroita, sillä kulkutilaakin pitää jäädä.

Sisustukseen voi lisätä kasveja, taljoja, lyhtyjä, kynttilöitä, valaisimia ja viherkasveja. Kalusteiden ja tekstiilien, kuten mattojen, tulee olla kosteudenkestävistä ja ulkokäyttöön sopivista materiaaleista valmistettuja. Kannattaa myös muistaa kesäisin voimakas UV-säteily ja valita sitä kestävät huonekalut.

↑ Ruuanvalmistus sujuu vaivattomasti, kun sekä kypsennykseen että valmisteluun on riittävästi tilaa. (Kuva: Big Green Egg)

↑ Kiireetöntä tunnelmaa luovat ulkotakat ja -tulipisteet ovat yhä suositumpia kotipihoissa. (Kuva: Tiileri)

Koldning on upea erillinen lasiterassi, joka sopii erinomaisesti koti- tai mökkipihan rentouttavaksi pakopaikaksi. Taaksepäin kalteva pulpettikatto sekä ylimääräinen ikkunarivi liukuovien yläpuolella luo tilan tuntua ja päästävät runsaasti valoa sisälle.

Koko: 14,5-24,5 m²
Leveys: 4050 tai 6990 mm
Syvyys: 3583 tai 4083 mm
Kausivaiihtoehdot: kesä, pidennetty kesä, kevät/syksy ja talvi
Hinta: ovh. alk. 8139,00 €
Valmistaja: Nordrum Oy
Lisätietoja: www.nordrum.com

Teksti: Anita Koponen, kuvat: valmistajat