MAINOS

Kesäkukat ja juurekset kellariin, suojaa puut ja pensaat jyrsijöiltä

Piha

Syysistutuksia voi vielä tehdä pikku yöpakkasista huolimatta. Säilö juurekset turpeeseen, jolloin ne eivät nahistu. Suojaa puutarhan kasvit talven tuholaisilta, ja kuivata ja huolla puiset pihakalusteet ennen talvisäilöön laittamista. Vielä riittää pihalla puuhasteltavaa!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Maa jäähtyy ilmojen myötä hiljalleen ja vaikka ilmassa on välillä pikku pakkasia, niin maa ei toki vielä hetkeen jäädy, etenkään istutussyvyydestä. Syysistutuksia perennojen ja narsissien suhteen olen vasta aloitellut, eikä niillä ole vielä mikään kiire. Tulppaanit yms. istuttelen vasta muutaman viikon päästä.

Sikäli tämä syksy on myös aivan mahtavaa istutusaikaa, kun voi istuttaa vähän kerrallaan, ilmojen ja fiiliksen mukaan. Sipulien ja perennoiden istuttaminen on mitä parhain tapa haukata raitista ilmaa ja samalla rakennella ensi kesän loistokkuutta. Keväällä kun tuppaa olemaan aina se tilanne, että kiireellä pitäisi saada hommat tehtyä. Siltikään ei meinaa aika riittää, kun puuhaa on niin paljon pihalla ja puutarhassa. 

Laurikin laittoi kuvia omista syyspenkeistään ja kyllä on komeaa, eikö vain?

Kannat, daaliat ja gladiolukset – nyt vai heti ylös ja suojaan?

Kuten viime viikolla ennustelin, hallayöt saapuivat eteläänkin. Onneksi ainoastaan yhdet begoniat tiputtivat lehtensä, muut kesäkukat eivät välittäneet mitään. Kannoja, daalioita ja gladioluksia tarkkailen koko ajan sillä silmällä, että kun pakkanen niitä kunnolla nipistää, nostelen ne ylös ja laitan kellariin talvehtimaan. Kannat siistin ja vien ruukkuineen kellariin. Sen verran katson, että multa ei ole liian märkää, muuten juurakko mätänee talven aikana. Gladiolukset katkon n. 30 cm pituuteen ja annan varsien näivettyä. Sitten kierrän ne irti ja vien sipulit paperipussissa viileään. Daalioista leikkaan varret poikki, nostan mukulat ylös ja vien ne kellariin, hiekansekaiseen turpeeseen talviunille.  

Porkkanat ja palsternakat turpeeseen

Juuresten nosto talvisäilöön alkaa olla ajankohtaista. Itse laitan ne vähän samaan tapaan kuin gladioluksetkin, mutta käytän niillä lannoittamatonta ja kalkitsematonta perusturvetta. Turpeessa ne säilyvät parhaiten nahistumatta. Tämän turpeen kippaan sitten keväällä happamia kasvualustoja suosiville kasveille, kuten havuille, rodoille ja mustikoille lisämaaksi.

Voi turpeen toki kalkita ja levittää tavalliseen kukkapenkkiin tai pensaille lisämaaksi, ei ole konstikas juttu sekään.

Lehtipuiden siirto tai leikkuu mielessä? Malta vielä.

Mikäli suunnittelet lehtipuiden tai pensaiden siirtoa uuteen kasvupaikkaan, niin odottele vielä hetki. Se on parasta tehdä vasta sitten, kun niiden lehdet ovat kokonaan tippuneet. Ja mitään leikkauksia ei nyt kannata tehdä. Ainoastaan ne mahlaa vuotavat lehtipuut, joita ei siirretä, voi ja kannattaakin leikata näin syksyllä sen jälkeen, kun niistä on lehdet tippuneet.

Siementen keruuta – paljon iloa helpolla ja halvalla

Nyt kannattaa kerätä siemeniä talteen. Heti kun on vähänkin kuivempi ilma, niin otan pussit ja tussit mukaan ja lähden siemenkotia irrottelemaan. Kerään siemenet pusseihin, nimi pussin kupeeseen ja solmulla kiinni. Sitten tuon ne sisälle ja levitän kuivumaan sanomalehden päälle. Kun kodat ovat kunnolla kuivia, hieron niistä siemenet esiin ja laitan paperipussiin nimen kera. Paperipussit siirrän viileään ja pimeään odottamaan kevään / kesän kylvöjä. Tämä on ihan mahdottoman hauskaa puuhaa ja eritoten lapsille kiehtova tapa tutustua kasvien ihmeelliseen ja valloittavaan maailmaan, edullisesti ja luonnollisesti.

Kasteluvälineet tyhjiksi ja varastoon

Vaikka nuo pakkaset ei nyt näytäkään uhkaavan muutamaan seuraavaan viikkoon, niin tuskin kastelukannuille ja -letkuille on enää tarvetta. Tyhjensin ja korjasin viikolla kaikki letkut varastoon, ja käänsin samalla kasteluastiat nurin. Samoin tyhjensin sadettimet ja kasteluvarret, pesin ne ja laitoin varastoon. Tuli sitten sekin homma tehtyä ajoissa.

Suojaverkkoja ja -kehikoita talven varalle

Jänis- ja myyräsuojia sekä herkimpien kasvien päälle tehtäviä kehikoita olen jo suunnitellut talven varalle. Aika vahoilla kaavoilla menen – eli tiheät ja tarpeeksi korkeat verkot sekä kotamalliset kehikot arimmille kasveille. Kotamallisesta kehikosta tykkään kovasti, se kun on niin helppo tehdä. Lisäksi se on kivan näköinen, suojaa tippuvilta lumilta ja keväällä kevätahavien aikaan sen päälle on helppo heittää tarvittaessa hiukan suojakangasta.

Puiset pihakalusteet kuivumaan ja huoltoon

Siltä osin kun noita puisia ja helposti siirrettäviä pihakalusteita vielä pihalla on, niin olen niitäkin siirrellyt jo katoksen alle kuivumaan. Jos hyvät kelit jatkuvat, niin pesen ne harjalla ja öljyän / maalaan ne vielä ennen talvea. On sitten keväällä kiva ottaa valmiiksi huolletut pihakalusteet esiin ja juoda päiväkahvit kevätauringon lämmittäessä.

Sipulikukkien istutussyvyys – helppo muistisääntö

Jos ei aina muistu mieleen mihin syvyyteen sipulikukat istutettiin, niin riittää kun muistat nelikerroksisen kerrostalon ”säännön”. Eli alin kerros on sipuli ja loput kerrokset on maata. Helppoa vai mitä!

Syvyyttäkin tärkeämpää on se, että sipulit eivät ole liian märässä maassa, siis sellaisessa, jossa vesi jää makaamaan koko talveksi. Hiukan kohopenkki tai vettä läpäisevä maa ja varmasti kukkii komeasti.

Syysistutettavien perennojen loppukiri…

…alkoi nyt. Kelit kyllä jatkuvat, mutta kohta loppuu kasvit. Esimerkiksi Miss Pioni eli ´Sarah Bernhard´ valitettavasti loppui jo, mutta Pionien Kuningattaria on vielä jäljellä joitakin. Joten ihan ilman Pioneja ei sinunkaan tarvitse jäädä, jos et vielä ole ennättänyt hankkia tai sitten haluat lisää. Nämä muut Pionit odottavat kotiaan täällä.

”Saisiko perennakokoelmaa väreittäin?”, kuului Helenan pyyntö. Hän haluaisi perustaa penkkejä väreittäin, että olisiko siihen tarjota valmista settiä? No sehän nyt ilman muuta onnistuu! Kokosin tähän neljä eriväristä perennakokoelmaa ja hintakin pistettiin ”kohdilleen”.

Pinkki lajijtelma, 12 kpl

Pinkki lajitelma sisältää: Syysleimu ´Peppermint Twist´ 3 kpl, Tarhasyysvuokko ´Königin Charlotte´ 3 kpl, Korukurjennokka 3 kpl ja Tähtiputki mix 3 kpl.

24,90 € (ovh. 53,60) – ale 50 %. Tilattavissa täältä >

Violetti lajitelma, 12 kpl

Violetti lajitelma sisältää: Asteri ´Tiny Too´ 3 kpl, Asteri ´X Blue´ 3 kpl, Sinipallo-ohdake 3 kpl ja Mirrinminttu 3 kpl.

19,90 € (ovh. 45,60) – ale 50 %. Tilattavissa täältä >

Valkoinen lajitelma, 12 kpl

Valkoinen lajitelma sisältää: Syysleimu ´Tiara´ 3 kpl, Kyläkurjenpolvi ´Laura´ 3 kpl, Tarhasyysvuokko ´Whirlwind´ 3 kpl ja Kerrottu kielo 3 kpl.

24,90 € (ovh. 56,60) – ale 50 %. Tilattavissa täältä >

Punainen lajitelma, 10 kpl

Punainen lajitelma sisältää: Syysleimu ´Tequila Sunrise´ 3 kpl, Syysasteri ´Royal Ruby´ 3 kpl, Idänunikko ´Harlem´ 3 kpl ja Pioni ´Francoise Ortegat´ 1 kpl.

19,90 € (ovh. 39,60) – ale 50 %. Tilattavissa täältä >

Syyssipuleissa on (vielä) myös valinnanvaraa, mutta suosittelen lämpimästi hankkimaan ne nyt, ettei sitten harmita, jos oma suosikkisi loppuu. Kaikki syyssipulit löydät ryhmittäin kätevästi täältä.

Terveisin raikkaan iloisia syyspuuhia tehden ja ensikesän kukkaloistoa istutellen puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

jänissuojat kukkasipuli kukkasipulien istutus lehtipuiden siirto myyräsuoja perenna perennapenkki perennat


Lisää samasta aiheesta