MAINOS

Kesäkukat kellariin, syyskylvöt multiin – heinät lyhyeksi

Piha

Pakkasen nipistettyä on aika laittaa puutarha talviteloille. Osan kesäkukista voi myös talvettaa, mutta älä kastele talvehtivia kukkia liikaa. Myös osan siemenkylvöistä voi tehdä jo syksyllä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Pakkanen nipisti sen verran, että mm. daaliat, kannat ja gladiolukset nostetaan nyt ylös ja viedään juurakot / sipulit talveksi suojaan. Daalioista ja kannoista katkotaan varret poikki ja laitetaan mukulat lannoittamattomaan turveseokseen ja viileään. Gladioluksen varret katkotaan kukintojen alta poikki ja loppu varren annetaan kuivettua omia aikojaan. Sitten kun varret on kuivunut, ne kännetään sipuleista irti. Varret kompostiin, sipulit paperipussissa pimeään ja viileään paikkaan odottamaan kevättä.

Kesäkukkien talvetuksesta – valon ja veden tarve?

Valon tarve on pitkälle lajikohtaista, mutta se riippuu myös lämpötilasta.

Kellarissa lämpötila on yleensä vain +4–6 astetta, jolloin kasvit pärjäävät pimeässä. Olosuhteen sopivat esimerkiksi kelloköynnökselle, keijunmekolle, pasuunakukalle, pelargonille, prinsessaliljalle ja heliotroopille. Myös miljoonakellon ja lumihiutaleen uudet lajikkeet ovat selvinneet yllättävän hyvin. Verenpisarankin talvetus onnistuu, kunhan kastelu on niukkaa.

Jos lämpötila on +8–12 astetta, monet kasvit, kuten isokirjopeippi eli värinokkonen, verenpisara, pelargoni, marketta, rosmariini, keijunmekko ja miljoonakello, pärjäävät ikkunasta tulevalla valolla.
Asuinhuoneen lämpötilassa kunnollinen kasvivalo on yleensä ehdoton edellytys, jotta kasvi selviää kevääseen saakka.

Kastelusta on hyvä muistaa, että kasvit kuivuvat talvella herkästi, jos laiminlyö kastelun. Niin käy etenkin lehtensä säilyttäville lajeille, kuten marketalle.

Valtaosa kasveista tapetaan kuitenkin liiallisella kastelulla. Älä kastele juuripaakkua liian märäksi talven aikana – loraus vettä kerran tai pari kuukaudessa riittää. Hyvä, vanha konsti on laittaa ruukkuun lumipallo, joka kostuttaa mullan vähitellen ja samalla jäähdyttää.

Talviaikana kasveille riittää pelkkä vesi. Poikkeus on lisävaloa saavat kasvit, joille kannattaa antaa myös hieman lannoitta.

Puutarhurin viherkalenteri maalis-huhtikuu

Siementen syyskylvöjä voi myös jo tehdä

Nyt kun ilma on viilentynyt ja maa jäähtynyt, on otollinen aika syyskylvöille. Syyskylvöissä siemenet kylvetään maahan eivätkä ne lähde enää syksyllä kasvuun. Siemenet talvehtivat maassa ja ovat keväällä valmiita kasvuun heti auringon alettua lämmittää ilmaa, maan luontaisen kevätkosteuden edistäessä kasvuun lähtöä.

Yleisimmät syyskylvettävät ovat talvivalkosipuli, porkkana ja persilja, mutta myös mustajuuri, palsternakka ja tilli soveltuvat hyvin syyskylvöihin, samoin kuin retiisi.

Syyskylvön perusperiaate:

  • Syyskylvöllä tavoitellaan aikaista kasvuun lähtöä ja näin ollen myös aikaisempaa satoa. Kevään työtaakkaa saadaan helpotettua, kun osa kylvötöistä on jo tehty.
  • Syyskylvöt ajoitetaan hetkeen juuri ennen hallan tuloa (tai hallan jo puraistua, maan ollessa kuitenkin vielä sula). Tällöin siemenet eivät lähde kasvuun. Hyvä ajankohta on paikkakunnasta riippuen syys–marraskuussa. Liian lämpimään maahan kylvettäessä siemenet ehtivät itää ja taimet voivat vioittua talvipakkasten aikaan.
  • Syyskylvöihin sopii hyvin kuohkean multava kasvualusta. Kohopenkki on oiva ratkaisu syyskylvöille. Savisessa ja märässä maassa siemenet mätänevät helposti.
  • Maa muokataan ja kitketään rikkaruohoista hyvin ennen kylvötöitä.
  • Siemenet kylvetään kuten keväällä, kylvös peitetään ohuella multa- tai hiekkakerroksella.
  • Kasvualustaa ei tule lannoittaa syksyllä, poikkeuksena valkosipuli, jonka kasvualustaan voi sekoittaa jo syksyllä esim. kompostia.
  • Kylvökset merkitään hyvin esim. nimikyltein, jotta keväällä taimien noustessa tiedetään, millaisia taimia paikalta voi odottaa nousevan.

Nurmikko lyhyeksi ja viikate heilumaan

Uskoisin, että nurmikon kovin kasvutahti loppui myös noiden pakkasten myötä. Nyt leikkaan sen lyhyeksi, 3-4 cm pitkäksi, ja keräilen leikkuujätteet pois. Näin nurmikko talvehtii parhaiten ja maa pysyy ilmavana, kun mätänevää ruohosilppua ei jää talven yli.

Nyt kun kasvusto tuolla tontin rajoillakin alkaa olla jo ehtoopuolella, niin olen vedellyt ne viikatteella matalaksi. Niitetyn kasvuston olen korjannut pois. Näin ei jää talvituhosienille, etanoille eikä myyrillekään talvehtimispaikkoja.

Kasvimaan harausta

Jos sinulla on ollut etanoista riesaa, niin kasvimaata on hyvä harailla nyt muutamia kertoja yöpakkasten alettua. Näin talvehtivat etanat ja niiden munat tulevat esiin ja pakkanen tekee niistä selvää.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kasvimaa kesäkukkien talvetus Kodin Kukat Kodinkukat mustajuuri Nurmikko nurmikon leikkuu