MAINOS

Kesäkukat talviteloille, runkosuojat paikoilleen – tunnetko vaahteran tervaleppätaudin?

Piha

Puutarhalla myös perinnepelargonit on saksittu talvehtimiskuntoon kasvilampun alle. Runkosuojat on hyvä asentaa paikoilleen ennen lumentuloa, mutta kukkapenkkejä ei tarvitse suojata ihan vielä. Miten vaateran tervaleppätauti hävitetään - lue puutarhurin ohjeet!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Perinnepelargonit leikattu talvehtimiskuntoon

Oli taas suuri haikeus tarttua saksiin ja leikata vanhat perinnepelargonit talvehtimisvalmiiksi. Upeasti ne olisivat vielä kukkineet, mutta niiden parhaaksi oli otettava sakset käteen ja leikattava kukat ja harvennettava muutenkin.

Osan näistä siirrän kasvilampun alle ja otan niistä syyspistokkaista saman lampun alle juurtumaan. Loput pääsevät viileään talvehtimaan.

 

Oletko muuten kokeillut ottaa syyspistokkaita? Ne onnistuvat yllättävän hyvin, etenkin jos saavat olla kasvilampun alla. Eivät ne toki niin nopeasti juurru kuin keväällä, mutta toisaalta ovat sitten keväällä heti valmiita kasvamaan. Kokeilepa, on ihan hauskaa puuhaa, vaikka hiukan pidempää pinnaa vaatiikin odottaa juurtumista kuin keväällä.

Pökkövehkakin ajatteli käydä talvilevolle

Pökkövehkakin päätti heittäytyä talvilepoon. Se on kyllä hauska kasvi, kun viime vuonna se teki tuon saman ja koko talven katselin pelkkää tyhjää ruukkua ja ajattelin, että näinköhän sieltä ikinä enää mitään nousee. Pitkälle kevääseen mentiinkin ja pari kertaa jo ajattelin, että ei tuolta mitään nouse, vaan niin se odotus ja maltti palkittiin yhtenä aamuna ja uusi alku alkoi työntyä esiin. Sen jälkeen olikin kasvuvauhti ihan huimaa, tuntui että se venyi pituutta ihan silmissä.

Ja tekipä tuo muutaman uusen versonkin, ne tuossa vielä vihreinä, mutta varmaan levossa kohta nekin. Jos kaikki menee hyvin, niin noista uusista versoista toinen, tai ehkä molemmat, pääsevät ensi keväänä uuteen kotiin. Olehan kuulolla, se voit olla vaikka sinä jos arpaonni suosii.

Runkosuojia paikoilleen

Vaikka talven tulo nyt hiukan peruuntuikin toistaiseksi, niin runkosuojat tulee nyt laittaa paikoilleen. Ei sitten tarvitse jännittää ja odottaa, että onko pupujussit jo käyneet. Itse käytän sellaista n. metrin korkeaa verkkoa ja se tukitolppien avulla kunnolla maahan kiinni, niin pysyy hyvin paikoillaan eikä tarvitse tehdä mitään ennen kevättä. Ellei lunta tule ihan tolkuttomasti, silloin pitää käydä joko jatkamassa verkkoa tai talloa lumet matalaksi verkon ulkopuolelta.

Kukkapenkit, missä arempia kasveja, tulee joskus myös suojata, lähinnä havuilla tms. Lähinnä silloin, jos tulee kovia pakkasia eikä lunta ole. Mutta missään tapauksessa niitä ei laiteta vielä, sillä riski homeista ja kasvitaudeista on ihan liian suuri, jos suojat laittaa jo nyt paikalleen. 

Tunnetko vaahteran tervaleppätaudin?

Vaahteran tervaleppätauti on taas ollut esillä jonkin verran ja siitä on tullut kysymyksiä. Taudista ja sen syistä on ollut kaikenlaisia arvauksia ja teorioita, mutta viime aikaset tutkimukset osoittavat selkeästi sen leviävän siihen sairastuneiden lehtien välityksellä, joista tauti leviää puihin.

Tauti on ns. yksivuotinen tauti, joten sen torjunta on helppoa. Kaikki saastuneet lehdet pitää haravoida ja hävittää pois. Toki myös lähistöllä olevat vaahteroiden lehdet tulisi korjata ja hävittää pois, jolloin se ei pysty enää leviämään ja saastuttamaan puita seuraavana kesänä.

Joulukukkia hiljalleen

Näin se aika menee eli amaryllisten, tasettien, joulukaktuksien ja jouluruusujen pariin alkaa mieli halata kiihtyvällä tahdilla. Toki niitä alan lähetellä vasta parin-kolmen viikon kuluttua, mutta jos haluat varmistaa omat joulukukkasi, niin piipahda täällä varaamassa omasi.

Niin ja valkosipuleitahan lähetän niin kauan, kunnes omat istutukset on tehty. Eli pari-kolme viikkoa, jopa kuukaudenkin ajan vielä, riippuu nyt, miten nuo ilmat tuosta kehittyy.

10 kpl pakkaus (iso koko, 50/+) hintaan 14,95 €, 30 kpl pakkaus (iso koko, 50/+) hintaan 39,95 €  (ovh. 44,85) tai 1 kg pakkaus (n. 30 kpl – koko 40-50) hintaan 19,95 € (ovh. 27,50).

Lämpöisen lokakuun lopun terveisiä lähetellen puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

joulukukat joulukukka Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat pelargoni runkosuoja talvehtiminen


Lisää samasta aiheesta