MAINOS

Kesäkukkien talvehtiminen – istuta syyssipulit nyt

Piha

Mikä on paras paikka kesäkukkien talvettamiseen ja mitkä kukat ylipäätään selviävät talvesta? Syyssipulien ja monivuotisten istutukset on hyvä tehdä nyt, kun kuun asento ja kelitkin suosivat. Lue valkosipulin hyödyistä ja nappaa talteen flunssankarkotusvinkki!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kesäkukkien talvehtiminen, osa 2

Nyt kun valo vähenee, kesäkukat on hyvä siirrellä talvimajoitukseen.

Verenpisarat, pelargonit, marketat, pasuunankukat, dahliat ja ruukkuruusut ovat yleisimpiä kesäkukkia, joiden talvehtiminen onnistuu. Myös nykyiset miljoonakellot onnistuvat yllättävän hyvin.

Kellari on ihanteellisin paikka kesäkukkien talvehtimiseen. Suurin vaara siellä on liian korkea ilmankosteus yhdessä liian tiiviskasvuisen kasvin kanssa, jolloin kasvi voi homehtua. Eli sakset reippaasti käteen ennen kellariin vientiä! Koneelliset kylmäkellarit soveltuvat myös yleensä hyvin. Niissä kannattaa kasvit suojata vedolta esim. laittamalla ne avonaisiin pahvilaatikoihin. Autotallit ja lasiverannat ovat hyviä, etenkin jos niiden lämpötila voidaan pitää + 5–10 asteessa. Pelargoniat voit kellarin sijasta siirtää sisälle viileälle ikkunalle. Marketta taas kestää parhaiten valoisassa tilassa valvonnan alla, sillä sen silmut kuivuvat melko herkästi.

Hoito talvella on melko niukkaa: lähinnä varovaista kastelua (liian märäksi ei saa mennä) ja mahdollisesti homehtuvien lehtien poistoa. Yleensä kerran kuussa vilkaisu riittää, etenkin kellarissa oleville. 

Keväällä, yleensä jo helmi–maaliskuulla, aloittelen näiden herättelyn tuomalla ne valoon ja lämpöön. Eli loppujen lopuksi tuo talvilepo kestää vain nelisen kuukautta.

Jalohortensia

  • + 4–8 °C
  • tiputtaa yleensä kaikki lehdet talvella -> ei tarvitse huolestua
  • kastellaan niukasti
  • EI leikata -> kukkii edellisen vuoden kärkisilmuilla (kuolleet toki leikataan)

Verenpisara ja pelargonia

  • +5–10 °C
  • harvennetaan ennen talvetusta, jotta ilma kiertää
  • vahvimmat runkoversot jätetään vähintään 10 cm pitkisi
  • onnistuu myös sisällä, kunhan on kunnon kasvuvalo apuna, esim. tämä

Runkoruusut

  • +0–5 °C
  • ei yleensä kestä pakkasta
  • niukka kastelu, jos ollenkaan (kannattaa tarkkailla multaa)
  • leikataan reilummin vasta keväällä

Pasuunankukat

  • +5–10 °C, pimeä
  • tiputtavat lehdet melko nopeasti -> ei tarvitse huolestua -> niukka kastelu
  • rungot kannattaa leikata vasta keväällä sisälle noston jälkeen n. 30 cm

Marketat

  • +5–10 °C, valoisa
  • kunnollisella kasvuvalolla onnistuu myös lämpimämmässä paikassa
  • lehdet tippuvat yleensä kaikki talvella -> ei tarvitse huolestua
  • leikataan kuolleet ja muotoonsa vasta keväällä, mullan vaihdon jälkeen, kun kasvi on herännyt

Daaliat

  • nostetaan ylös penkistä viimeistään, kun ensimmäiset hallat nipistävät
  • leikataan varret n. 3–5 cm
  • peitellään ne hiekansekaisella turpeella ja viedään kellariin
  • katso, ettei turve ole yhtään märkää.
  • se saa olla sellainen nihkeä, mutta ei märkä, muuten juurakot mätänevät talvella

Ulkohommien osalta kuu kertoo, että…

Tämä viikko olisi otollinen rikkaruohojen hävittämiseen. Nyt kitketyt rikkaruohot saattavat hävitä jopa kertakitkemällä.

Nyt perjantaina eli 20.10 alkavat parhaat istutusajat, paitsi valkosipuleilla, jotka istutan vasta marraskuun alkupuolella. Toki jos nyt maan jäädyttävät pakkaset tulevat jo loppukuusta, niin istutan nekin jo aiemmin.

Valkosipuli kiehtoo

Viime viikolla kirjoittelin valkosipulin hyödyistä ja jatkan vielä vähän aiheesta.

Kasvitieteen professori Sinikka Piippo Helsingin yliopistosta kertoo:

”Valkosipulia voi luonnehtia luonnon yleislääkkeeksi. Kasvin sisältämät sadat ainesosat muun muassa tuhoavat elimistölle haitallisia bakteereja, sieniä, hiivoja ja viruksia, ehkäisevät sydänkohtauksia ja saattavat jopa estää syöpäkasvainten kehittymistä.

Valkosipuli saattaa alentaa korkeaa verenpainetta ja kolesteroliarvoja, ja sen sisältämät aineet hillitsevät ikään liittyviä muutoksia verisuonissa. Vaikutuksesta kolesteroliarvoihin on löydetty näyttöä muun muassa eteläkorealaisten Ewhan naisten yliopiston ja Kansallisen tieteen ja teknologian yliopiston vuonna 2014 tekemässä tutkimuksessa.

Verenpainetta alentaa valkosipulin sisältämä kivennäisaine kalium. Valkosipulissa on myös sydän- ja verisuonielimistölle sekä hermostolle hyvää tekeviä antioksidantteja ja B-vitamiineja. Samat antioksidantit voivat myös auttaa ennaltaehkäisemään syöpäkasvaimien syntyä.

Valkosipuli alentaa verensokeria edistämällä haiman insuliinituotantoa. Se myös tehostaa haitallisten aineiden poistumista elimistöstä ja suojaa maksaa.

Yksi valkosipulin tehoaineista on rikkiyhdiste allisiini, jota syntyy valkosipulin sisältämästä alliini-nimisestä entsyymistä. Allisiini on valkosipulin oma antibiootti ja tuholaismyrkky, sillä se tappaa bakteereja ja sieniä. Allisiini myös aiheuttaa valkosipulille tyypillisen ominaistuoksun.

Allisiinia muodostuu eniten, kun valkosipulin kynnet rikotaan ja niiden annetaan seisoa 5—10 minuuttia ennen käyttöä. Allisiini hajoaa kuumassa, joten valkosipuli kannattaa lisätä ruokaan raakana.

Antibakteeristen ominaisuuksiensa ansiosta valkosipuli ehkäisee muun muassa suoliston tulehduksia. Toisin kuin antibiootit, valkosipulin yhdisteet näyttävät kuitenkin jättävän suoliston oman, terveellisen bakteerikannan rauhaan.”

Kasvi torjuu muun muassa mahahaavaa aiheuttavaa helikobakteeria, estää suoliston sieni- ja hiivainfektioita ja tehostaa ruuansulatusta. Piipon mukaan valkosipuli tehoaa ilmavaivoihin vähentämällä suoliston käymis- ja mätänemisprosesseja. 

Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että valkosipuli torjuu myös virustauteja, kuten flunssaa. Useimmissa tutkimuksissa koehenkilöiden määrä on kuitenkin ollut sen verran pieni, ettei tieteellisesti pätevää näyttöä ole saatu.

Orjille voimaa, sotilaille rohkeutta

Valkosipulia on käytetty tuhansia vuosia lääkkeenä muun muassa Kiinassa, Intiassa, Egyptissä ja Lähi-idän muinaisessa Sumerissa. Sen avulla on häädetty loisia ja hoidettu ruuansulatusongelmia, tulehduksia, hengitysteiden sairauksia ja lepraa.

Muinaiset egyptiläiset syöttivät valkosipulia orjilleen, sillä sen uskottiin lisäävän voimaa ja kestävyyttä. Valkosipuli oli myös yläluokan lääke ja nautintoaine, sillä valkosipulin kynsiä on löydetty noin 3 300 vuotta sitten Egyptiä hallinneen faarao Tutankhamonin haudasta.

On viitteitä siitä, että antiikin kreikkalaiset urheilijat nauttivat valkosipulia parantaakseen urheilusuoritustaan. Sotilaat puolestaan uskoivat valkosipulin antavan heille lisää rohkeutta.

Valkosipulihengityksen aiheuttaa rikki
Valkosipulin terveysvaikutuksilla on kääntöpuolensa: kasvin sisältämät terveelliset rikkiyhdisteet aiheuttavat valkosipulille voimakkaasti tuoksuvan hengityksen.

Kun valkosipulia syödään, pahanhajuisia rikkiyhdisteitä syntyy suussa. Rikkiyhdisteitä myös kulkeutuu verenkiertoon ja sitä kautta keuhkoihin, joista ne hengitetään ulos. Siksi valkosipulin voi haistaa hengityksestä vielä useita tunteja ruokailun jälkeen. Valkosipuli voi tuoksua ihollakin, sillä osa yhdisteistä kulkeutuu pois elimistöstä ihohuokosten kautta.

Valkosipulin hajun syntymisen voi estää vain lopettamalla valkosipulin syömisen. Hajuhaittoja voi yrittää vähentää harjaamalla hampaat heti ruokailun jälkeen. Myös erinäisten mausteiden, kuten persiljan, kardemumman tai mintun pureskelu voi auttaa. Nämä yrtit sisältävät aineita, jotka neutraloivat suussa olevia rikkiyhdisteitä.”

Kun flunssan ensioireet ilmestyvät:

  1. Kuori 1–2 valkosipulin kynttä ja halkaise ne.
  2. Laita valkosipulin kynnet vatiin ja kaada päälle niin kuumaa vettä kuin jalat sietävät.
  3. Laita jalat vatiin likoamaan ja lisää sietokyvyn mukaan lämmintä tai kuumaa vettä. Anna jalkojen liota puoli tuntia.
  4. Laita hoidon jälkeen jalkoihin villasukat ja kietoudu lämpimiin viltteihin yön yli.

Talvivalkosipuleita saa ainakin vielä parin viikon ajan täältä. On kestävä ja erittäin aromikas lajike. Kasvatettu biodynaamisesti, ilman kemiallisia torjunta-aineita tai lannoitteita – näitä voit istuttaa tai syödä turvallisesti.

Haluan ne komeimmat?

Viikolla minulle tuli tällainen vaatimus: ”Nyt valitset minulle kaikkein komeimmat ja upeimmat yksilöt, jotka kruunaavat koko kukkapenkin. Penkissä pitää olla yhdet ylväät kukat, ihan niin kuin ne olisivat sen penkin kuninkaita”. Tuo oli helppo ongelma ratkaista: marskinliljat tuovat penkkiin ylväyttä ja komeutta. Ei ole kuin yksi ongelma: pitäisikö valita värikäs vai valkoinen kuningaspari?

 

Värikäs lajitelma löytyy täältä – valkoinen täältä.

Istuta valkoisia tulppaaneita

Koska tiedän, että presidentin asunnon puistoon istutetaan tänä syksynä tuhansittain valkoisia tulppaaneita Suomi 100 -vuoden kunniaksi, niin kyllä istutan minäkin nyt – ihan tuon vauvauutisen kunniaksi! Mikäli sinäkin haluat yhtyä vauvahumuun valkoisin tulppaanein, niitä löytyy täältä.

Kiitos ja jatketaan ilman muuta

Viime viikolla hiukan haastoin teitä mukaan syrjäytymisen estämiskampanjaan sipulipakkauksien avulla, ja se saikin aivan uskomattoman vastaanoton! Nyt olen saanut kuulla ihania tarinoita ja suunnitelmia, minne sipulipussit päätyvät. Tiedän, että ihan kaikki niitä saavat tulevat ilahtumaan näistä ikihyviksi.

Tästä hyvästä tätä (vähintään) 100 sipulin tarjouspakkausta on tarjolla niin kauan kuin sipuleita riittää. Poimi hyvää mieltä itsellesi ja läheisille täältä.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy, Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kesäkukat kesäkukka kukkasipuleiden istutus kukkasipuli kukkasipulien istutus kukkasipulit talvehtia


Lisää samasta aiheesta