MAINOS

Kesäkukkien talvetus, syyskasvien ja talvivalkosipulin istutus – joulukukat tulevat!

Piha

Syksyn tullen jopa puutarhurin lämpökompostori pääsi jäähtymään. Kesäkukkien siirtäminen talvehtimispaikkoihin alkanut, ja sekä syyskasvien että talvivalkosipulien istutus alkanut. Myös joulukukkia voi ja kannattaa jo varata!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Komposti kylmeni, oma vika

Viikolla kun vein biojätteitä lämpökompostoriini, niin kauhukseni huomasin, että se oli lakannut käymästä. Mokia sattuu minulle siinä kuin muillekin, ja kyllä se ”syyllinen” löytyi (taas) ihan peiliin vilkaisemalla.

Ensinnäkin olin antanut kompostin täyttyä liiaksi. Olin ajatellut odottaa tyhjennyksen kanssa vielä hetken ja levittää kompostit penkkeihin juuri ennen talven tuloa – tai ainakin näin asiaa itselleni puolustelin.

Toiseksi olin ollut liian nuuka kuivikkeen kanssa, sillä sisältö oli selvästi ihan liian kosteaa. No nyt ainakin tiedän mitä teen viikonloppuna – tyhjennän kompostia niin, että jäljelle jää vain puolet vanhaa massaa ja lisään huussikuiviketta reilusti (ainakin sen 1/3 osaa, ellen jopa enempikin). Uskon, että se alkaa siitä taas heräillä vielä ennen talven tuloa. No, virheistä oppii, eikä tämäkään maailmanloppu ole. 

Kesäkukat kompostiin, osa lipan alle kuivahtamaan

Kuva varmaan kertoo kaiken oleellisen; ”luopumisen tuskaa – osa 1” on käynnistynyt. Valtaosa kesäkukista pääsee nyt maatumaan mullaksi monivuotisten juurille, ja ruukkujen pesu alkaa. Ihan kaikkia en vielä raaski enkä aiokaan heittää pois, sillä osan aion talvettaa. Ne nostelen nyt katon alle, että niiden multa saa hiukan kuivahtaa ennen talvilepoon siirtymistä. Toinen keino on kääntää ruukut kupeelleen, niin sateet ei kastele niin paljoa ja multa kuivahtaa sopivasti eikä liika märkyys tuhoa niiden juuria talvisäilössä.

Kesäkukkien talvettamisesta

Kuinka kesäkukkien talvettaminen sitten onnistuu parhaiten?

Talvettaa voit ainakin verenpisarat, miljoonakellot, pelargonit, marketat, pasuunankukat ja dahliat. Ja toki muitakin – kokeilla ainakin kannattaa, voit yllättyä iloisesti. Itselleni mielenkiintoisin on nyt tuo kesällä amppeliin istuttamani kärhö, jonka ensi kevättä odotan suurella mielenkiinnolla. Se on kasvanut hienosti koko kesän ja veikkaan, että on melkoisen upea kukinta luvassa talvilevon jälkeen.

Ihanteellisin paikka on yleensä kellari. Siellä suurin vaara on kuitenkin liian korkea ilmankosteus yhdessä liian tiiviskasvuisen kasvin kanssa, jolloin kasvi voi homehtua. Eli sakset reippaasti käteen ennen kellariin vientiä. Myös koneelliset kylmäkellarit soveltuvat yleensä hyvin talvettamiseen. Niissä kasvit kannattaa suojata vedolta esim. laittamalla ne avonaisiin pahvilaatikoihin. Autotallit ja lasiverannat ovat hyviä, etenkin jos niiden lämpötila voidaan pitää +5–10 asteen välillä.

Pelargoniat ja verenpisarat voit kellarin sijaan pitää myös sisällä, jos käytössäsi on viileä huone. Marketta puolestaan kestää parhaiten valoisassa tilassa valvonnan alla, sillä sen silmut kuivuvat melko herkästi.

Hoito talvella on melko niukkaa. Lähinnä varovaista kastelua (liian märäksi ei saa mennä) ja mahdollisesti homehtuvien lehtien poistoa. Yleensä kerran kuussa vilkaisu riittää, etenkin kellarissa oleville.

Keväällä, yleensä jo helmi-maaliskuussa, aloitetaan näiden herättely tuomalla ne valoon ja lämpöön. Eli loppujen lopuksi talvilepo kestää vain n. nelisen kuukautta.
 
Lajikekohtaisia tarkennuksia:

Jalohortensia Verenpisara ja Pelargonia Runkoruusut Pasuunankukat Marketat Daaliat Eucalyptus (kolme eri tapaa)
 • Parhaiten +4–8 asteisessa lämpötilassa
 • Tiputtaa yleensä kaikki lehdet talvella, ei tarvitse huolestua
 • Kastellaan niukasti
 • Ei leikata, kukkii edellisen vuoden kärkisilmuilla.
 • Parhaiten +5–10 asteisessa lämpötilassa
 • Harvennetaan ennen talvetusta, että ilma kiertää. Vahvimmat runkoversot jätetään vähintään 10 cm pitkisi.
 • Talvetus onnistuu myös sisällä, kunhan on kunnon kasvuvalo apuna.
 • Parhaiten +0–5 asteisessa lämpötilassa. Jaloste ei yleensä kestä pakkasta.
 • Niukka kastelu, jos ollenkaan
 • Leikataan reilummin vasta keväällä
 • Parhaiten +5–10 asteisessa lämpötilassa, pimeässä paikkassa
 • Tiputtavat lehdet melko nopeasti, ei tarvitse huolestua
 • Kastellaan niukasti
 • Rungot kannattaa leikata vasta keväällä sisälle noston jälkeen n. 30 cm
 • Parhaiten +5–10 asteisessa lämpötilassa, valoisassa paikkassa
 • Talvetus onnistuu myös sisällä lämpimässä, kunhan on kunnon kasvuvalo apuna.
 • Tiputtaa yleensä kaikki lehdet talvella, ei tarvitse huolestua
 • Leikataan vasta keväällä mullan vaihdon jälkeen, kun kasvi on herännyt.
 • Nostetaan ylös penkistä viimeistään kun ensimmäiset hallat nipistää.
 • Leikataan varret n. 3–5 cm
 • Peitellään hiekansekaisella turpeella ja viedään kellariin.
 • Katso ettei turve ole yhtään märkää. Se saa olla sellainen nihkeä, mutta ei märkä, muuten juurakot mätänevät talvella.
 1. Leikataan alas n. 10 cm korkeudelta ja viedään kellariin / viileään, pakkasettomaan paikkaan. Helmi-maaliskuussa otetaan ruukku valoon, vaihdetaan mullat ja annetaan uuden, entistä upeamman kasvun tulla.
 2. Toinen vaihtoehto on kasvattaa niitä viherkasvin tavoin sisällä. Tämä vaatii sitten onnistuakseen ehdottomasti kunnollisen kasvilampun
 3. Kolmas tapa on sijoittaa kasvi viileään +10–15 asteiseen valoisaan paikkaan, jolloin ikkunasta tuleva valo riittää.

Kahdessa viimemainitussa kasvia ei leikata alas.

 

Syyskasvit kasvavat – istutetaan kunnolla, kastellaan tarvittaessa

Kun saan nuo ruukut tyhjennettyä ja pestyä, niin istutan osaan syyskasveja kasvamaan (kanervaa ’Erica’ ja ’Calluna’ marjoilla ja / tai ilman, heiniä, maksaruohoja ym). ja koristeeksi hiukan jäkälää, sammalta, oksia, puolukanvarpuja jne.

Se, mitä surullisen usein näkee, on että kasvit otetaan vain pois myyntiruukuista ja laitetaan piharuukkuihin sellaisenaan ilman istuttamista. Jos ei istuttaminen ole mahdollista, niin sitten kannattaisi jättää edes ne kasvatusruukut paikoilleen. Ne suojaavat juuria paremmin kuivumiselta. Nuo kaikki ovat kumminkin eläviä kasveja ja kärsivät mikäli juuret jää paljaalleen ilmaan. Ja vettäkin ne tarvitsevat, jos tulee sateettomia kausia ja ilma pysyy lämpimänä.

Hiiripopulaatiot ennätys suuria

Hiiripopulaatiot ovat tänä syksynä isoja, johtuen niille erittäin suosiollisesta kesästä. Ja niin kuin viime viikolla kerroin, niin viikate heiluu tontin reunoilla tänä syksynä tavallista enemmän ja harkitsen jopa osan perennapenkkien raivaamista kasvustosta ja peittämällä ne lisämullalla jo nyt. Näin pikkujyrsijöille ei jää kasvustoon pesäpaikkoja talveksi. Ja keväällä yllätys voi olla aika ikävä, sillä syödä niidenkin talvella pitää, ja mitäpä ne muutakaan sitten talven aikana syö, kuin noita kasveja / sipuleita kukkapenkistä.

Miksi en käytä myrkkyjä? Koska en yhtään pidä ajatuksesta, että myrkkyä saaneet hiiret hoippuvat ulos ja saaliseläimet nappaavat ne ravinnokseen ja myrkyttävät samalla itsensä. Siksi itse olen siirtynyt käyttämään jo vuosia sitten elektronisia hiirikarkottimia (paristo- sekä verkkovirtamalli) ja tarvittaessa alkusyksyn (kun hiiret hakeutuu sisätiloihin) hiirilossia. Lossat vain on aika työläitä tarkistaa päivittäin, etenkin rakennuksista, jotka on etäällä tai pitää erikseen hakea tikkaat ja kiivetä (mm. talon vintti), mutta kyllä se aina myrkkyvaihtoehdon kumminkin voittaa. Pitkässä juoksussa nuo karkottimet on myös edullisempia ja helpompia käyttää, kun myrkkyjen ja/tai lossien kanssa pelaaminen. Eli tästä syystä en myrkkyjä käytä.

Runkosuojia voi laittaa jo paikoilleen

Jos sinulla on ajatus laittaa runkosuojia, niin ne voi kyllä laittaa jo nyt paikalleen. En usko, että ne hautoo runkoa enää. Tärkeää noiden laittamisessa minusta on, että ne tulevat kunnolla kiinni maahan. Tarvittaessa vaikka pikku koukuilla tiukaan maahan kiinni, näin ne ei jätä tilaa hiirille päästä runkoon kiinni.

Talvivalkosipulien istutuksesta

Talvivalkosipulien istutus on nyt ajankohtaista ja parhaat istutusviikot ovat alkamassa.

Kaikille ei aina ole ihan selvää, että kaikki valkosipulit eivät suinkaan ole talvivalkosipuleita. Mikä siis on talvivalkosipuli? Yksinkertaisesti sanottuna se on sellainen valkosipulilajike, joka voidaan istuttaa näin syksyllä talveksi maahan. Lajikkeita on useita – itse suosin nykyään Ziemiaita ja Ljubashaa. Ennen näitä pidin Aleksandrasta, mutta se on jäänyt nyt kokonaan pois, lähinnä heikomman talvehtimiskykynsä takia.  Käytännössä esim. ruokakaupoissa myytävät valkosipulit eivät siis ole tähän käyttöön soveltuvia. Ne on usein jopa käsitelty niin rajusti, että ne eivät kasva edes keväällä tai sisälle istutettuina. Kysyin tuota kerran eräältä ruokakauppiaalta ja sain vastauksen, että ”Itävä valkosipuli ei ole kaupassa myyvä ja käsittelemättömien sipulien myyntiaika jää hyvin lyhyeksi ja siksi ne on ”tapettu” itämättömiksi”.

Miksi ne sitten istutetaan näin myöhään? Koska kynsien on tarkoitus vain juurtua maahan. Liian lämpimään maahan istutettuna versominen alkaa ja ne tuhoutuvat talven aikana helposti. Eli istutetaan vasta, kun maa on jäähtynyt alle +5 asteen. 

Lyhyt kertaus istuttamiseen:

 • Istutetaan sipulit n. 5–7 cm syvyyteen. Jos istutat syvempään, niin ”lanaa” maa keväällä niin, että kynnen päälle jää vain muutama sentti maata. Liian syvään istutetut kynnet tuottaa pieniä sipuleita, liian pintaan istutetut voivat talvella paleltua.
 • Istutetaan aina kantapuoli alaspäin.
 • Istutus 10–15 cm välein, riviväli 40–50 cm – kunnon riviväli helpottaa hoitamista kesällä.
 • Syvään muokattu, palaneella hevosenlantakompostilla vahvistettu kohopenkki on paras. Vesi ei saa jäädä makaamaan kynsien luo.
 • Jos oikein viimeisen päälle haluat tehdä, niin levitä juuri ennen talventuloa penkin päälle 10 cm koivunlehtiä tai olkia. Tästä on hyötyä etenkin vähälumisena talvena.

Ja hankit sipulit sitten mistä vain, hyvään sipuliin / lajikkeeseen kannattaa ihan oikeasti satsata, niistä on moninkertainen ilo – mausta puhumattakaan. Näistä ’Ziemiai’ ja ’Ljubasha’ lajikkeista ainakin kasvaa uskomattoman aromikkaita ja täyteläisiä sipuleita.

 

Joulukukkia voi ja kannattaakin jo varata

Niin amarylliksiä, jouluruusuja kuin tasettejakin kannattaa jo varata. Marraskuun alkupuolella aloittelen näiden toimitukset, mutta aina varmemmin saat haluamasi kun varaat ajoissa. Jouluksi kasvatettavat joulukukat voit siis varata nyt täältä.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy, Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hiirien karkotus hiirikarkotin joulukukat Juha Toikka kesäkukat kesäkukka kesäkukkien talvetus Kodin Kukat


Lisää samasta aiheesta