MAINOS

Kesäkukkien talvetus, valkosipuleita kukkapenkkiin – siemenet talteen

Piha

Kaikkia kesäkukkia ei suinkaan tule hävittää syksyn tullen, vaan monet selviytyvät talven yli oikeanlaisella talvetuksella. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kesäkukkien talvetus on yllättävän helppoa ja ennen kaikkea hauska (ja edullinen) tapa saada kukat loistamaan myös ensi keväänä – sekä tehdä niistä uusia taimia. 

Talvettaa voit ainakin verenpisarat, miljoonakellot, pelargonit, marketat, pasuunankukat ja dahliat. Ja toki muitakin – kokeilla ainakin kannattaa. Voit yllättyä iloisesti!

Kellari on yleensä ihanteellisin paikka talvettamiselle. Siellä suurin vaara on liian korkea ilmankosteus yhdessä liian tiiviskasvuisen kasvin kanssa, jolloin kasvi voi homehtua. Eli sakset reippaasti käteen ennen kellariin vientiä ja kaikki kukat sekä nuput pois, samoin huonot sekä muutenkin liiat lehdet pois.

Koneelliset kylmäkellarit soveltuvat myös yleensä hyvin. Niissä kannattaa kasvit suojata vedolta esim. laittamalla ne avonaisiin pahvilaatikoihin. Autotallit ja lasiverannat ovat hyviä, etenkin jos niiden lämpötila voidaan pitää +5-10°C asteen välillä. Pelargoniat ja verenpisarat voit kellarin sijasta pitää myös sisällä, jos käytössäsi on viileä huone. Marketta taas kestää parhaiten valoisassa tilassa valvonnan alla, sillä sen silmut kuivuvat melko herkästi.

Hoito talvella on melko niukkaa. Lähinnä varovaista kastelua (liian märäksi ei saa mennä) ja mahdollisesti homehtuvien lehtien poistoa. Yleensä kerran kuussa vilkaisu riittää, etenkin kellarissa oleville. 

Keväällä, yleensä jo helmi-maaliskuussa, aloitetaan näiden herättely tuomalla ne valoon ja lämpöön. Eli loppujen lopuksi talvilepo kestää vain n. nelisen kuukautta.

Lajikekohtaisia tarkennuksia:

Jalohortensia

 • talvehtii parhaiten +4-8°C asteisessa lämpötilassa
 • tiputtaa yleensä kaikki lehdet talvella
 • kastellaan niukasti
 • ei leikata ennen talvetusta – kukkii edellisen vuoden kärkisilmuilla

Verenpisara ja Pelargonia

 • talvehtii parhaiten +5-10°C asteisessa lämpötilassa
 • harvennetaan ennen talvetusta, vahvimmat runkoversot jätetään vähintään 10 cm pitkiksi
 • talvehtii myös sisällä, kunhan on kunnon kasvuvalo apuna

Runkoruusut

 • talvehtii parhaiten +0-5°C asteisessa lämpötilassa, jaloste ei yleensä kestä pakkasta
 • niukka kastelu, jos ollenkaan (kannattaa tarkkailla multaa)
 • leikataan reilummin vasta keväällä

Pasuunankukat

 • talvehtii parhaiten +5-10°C asteisessa lämpötilassa, pimeässä paikassa
 • tiputtavat lehdet melko nopeasti
 • niukka kastelu
 • rungot kannattaa leikata vasta keväällä, sisälle noston jälkeen n. 30 cm pitkiksi

Marketat

 • talvehtii parhaiten +5-10°C asteisessa lämpötilassa, valoisassa paikassa
 • talvehtii myös sisällä, kunhan on kunnon kasvuvalo apuna
 • tiputtaa yleensä kaikki lehdet talvella
 • leikataan vasta keväällä, mullan vaihdon jälkeen, kun kasvi on herännyt

Daaliat

 • nostetaan ylös penkistä viimeistään kun ensimmäiset hallat nipistää
 • –   leikataan varret n 3-5 cm
 • –   peitellään ne hiekansekaisella turpeella ja viedään kellariin.
 • –   katso ettei turve ole yhtään märkää. Se saa olla sellainen nihkeä, mutta ei märkä, muuten juurakot mätänevät talvella. 

Eucalyptus

 • Yksi tapa on, että leikataan alas n. 10 cm korkeudelta ja viedään kellariin / viileään, pakkasettomaan paikkaan. Helmi-maaliskuussa otetaan ruukku valoon, vaihdetaan mullat ja annetaan uuden, entistä upeamman kasvun tulla.
 • Toinen vaihtoehto on kasvattaa viherkasvin tavoin sisällä. Tämä vaatii sitten onnistuakseen ehdottomasti kunnollisen kasvilampun
 • Kolmas tapa on sijoittaa kasvi viileään, +10-15°C asteiseen valoisaan paikkaan, jolloin ikkunasta tuleva valo riittää sille.

Kahdessa viimemainitussa kasvia ei leikata alas, mutta oksia/lehtiä voit silti leikata ja käyttää halusi mukaan.

Valkosipulit kukkapenkissä – iloa ja hyötyä, myös liljakukoille?

Tämä on oikeasti hyvä tapa kasvattaa valkosipuleita ja pitää myyrät pois kukkapenkistä. Kynsiä vain penkkiin, etenkin penkin reunoille ja myyrät väistävät. Kesällä saa sitten nostaa satoa, istuttaa uudet kyynet ja syödä loput. En tiedä varmasti, että onko sillä ollut vaikutusta, mutta omaan penkkiini ei ole tullut myöskään liljakukkoja sen jälkeen, kun liljojen lähellä on valkosipuleita kasvanut. Tutkittua tämä ei siis ole, mutta ei ainakaan haittaa ole ollut.

Valkosipulien hoito-ohje ja hiukan muutakin perustietoa löytyy tilausten mukana tulevasta hoito-ohje vihkosesta sivuilta 14-15. 

Ja Ljubashaa saat vielä tilattua hintaan 14,95 € / 10 kpl pakkaus täältä, tai 39,95 € /30 kpl pakkaus (ovh 44,85) täältä

Siementen keruuseen – suodatinpussit käteviä

Toinen hauska tapa lisätä kukkaloistoa on kerätä siemeniä ja kylvää niitä keväällä. Valtaosalla kesällä kukkineista alkaa olla siemenkodat ruskistuneet ja siemenet valmistuneet, ja nyt kun hyvät ilmatkin suosivat, niin kannattaa kerätä siemenet talteen. Siemenet / siemenkodat kannattaa kuivata hyvin, ennen kuin ne laitetaan säilöön. Kuivat siemenet laitoin ennen paperipusseihin tai kirjekuoriin ja nimen päälle. Nykyään tykkään käyttää suodatinpusseja. Ne hengittävät paremmin ja imee mahdollisen kosteuden itseensä vieläkin paremmin, ja niiden kylkeen on myös hyvä kirjoittaa mitä siemeniä ne sisältävät. 

Vinkki – keijunmekon siemenet säilyvät parhaiten, kun et pura niitä pois, vaan säilytät ne siemenkodissaan aina kylvöön asti. Niissä kun on ne tärkeät ”siivet” jotka säilyvät parhaiten, kun saavat olla kodassaan turvassa. Kuivaa kodat hyvin, etteivät ne homehdu. Näin siemenet itävät paljon paremmin kuin irtona olevat siemenet, joista nuo ”siivet” on hajonneet. Siksi myös itsekerätyt siemenet itävät usein ostosiemeniä paremmin.

Syysistutettavien perennoiden, pensaiden ja marjojen aika on nyt

Kasvien, jotka on syyistutuksiin tarkoitettu ja valmisteltu, valikoima alkaa huveta ja kohta viedään viimeisiä. Ei nekään ole missään tapauksessa huonoja tai pahnanpohjimmaisia, niitä vain ei ole syysistutuksin enempää saatavilla.

Nyt kuin ilmatkin suosivat istutuksia, ja lähetykset tulevat parissa päivässä, niin jos vielä on ollut harkinnassa tai haluat lisää, niin perennat ja pensaat löydät täältä, hyötykasvit löytyvät täältä ja kukkasipulit sekä muuta kivaa täältä

Tästä polviistuimesta toki toivoin, että on sellainen apuväline, josta on iloa ja hyötyä, mutta ihan näin paljon kiitosta ja tyytyväisiä viestejä en olisi osannut ikinä odottaa. Kiitos niistä kaikista, ilo on ehdottomasti molemminpuolinen. Ja saattaisi muutama isä/pappakin ilahtua tästä isänpäivänä. Tämän mainion apuvälineen saat tilattua hintaan 29,90 € (sis. polvi-istuimen ja työkalut, ovh. 35,50) täältä.

Terveisin ruskan syysistutuksia tehden ja kukkasipulien istutuskelejä vielä odottava puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kesäkukkien talvetus Kodin Kukat Kodinkukat talvehtia talvehtiminen talvehtiva kasvi talvettaa


Lisää samasta aiheesta