MAINOS

Kesäleikkaus on suotta varottu toimenpide, kitke pujo ja lupiini nyt

Piha

Pensaiden, pensasaitojen ja puiden kasvusto alkaa olla hiljalleen siinä jamassa, että lähiviikot olisi mitä parhainta aikaa tehdä kesäleikkauksia. Myös rikkakasvien kitkentäaika on parhaimmillaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Suotta on vallalla käsitys, että pensaita ja puita voi leikata vain keväällä tai syksyllä. Uuden kasvuston leikkaukseen ja huonojen oksien poistoon keskikesä sopii loistavasti.

Kesäleikkauksilla on monta hyvää puolta: leikkauspinnat ehtivät kasvaa hyvin umpeen, ei tule mahlavuotoja, uudet versot puutuvat hyvin talvenkestäviksi ja pensaat pysyvät kauniina sekä elinvoimaisina ilman suuria ponnisteluja. Nyrkkisääntönä voi pitää, että uudesta (= tämän vuoden) kasvustosta voi leikata puolet pois. Monet kasvit kestävät enempikin leikkausta, mutta tuo puolet pois on ainakin turvallinen tapa.

Pujojen ja lupiinien kitkentää

Rikkakasvien kitkentäaika kuunvaikutuksen takia on nyt vielä parhaimmillaan viikon verran. Etenkin pujon kitkentä on hyvä tehdä nyt, ennen kuin se ehtii kukkia ja siementää. Samoin sen häviäminen nyt kitkettynä on tehokkainta, sillä kasvin kaikki energiat on siementen kasvattamisessa, joten se häviää usein jopa kertakitkennällä tähän aikaan. Sama pätee myös lupiineihin.

Valkosipulin ”kukinnot” kannattaa poistaa

Valkosipulit tekevät nyt kukka-aihioita, jotka kannattaa poistaa. Toki itusilmuista voi yrittää kasvattaa uusia sipuleita, mutta kynsistä se onnistuu helpommin ja nopeammin. Kukintojen poistosta on hyötyä sipulille, joka aloittaa voimakkaan kasvun sen jälkeen kun kukinto on poistettu. Kukinnot ja varret voi hyödyntää joko sellaisenaan salaattien joukossa tai höyryttämällä ne kypsiksi.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka, KodinKukat Oy, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

rikkakasvi rikkakasvien poisto rikkakasvien torjunta rikkakasvit rikkaruoho rikkaruohot