MAINOS

Miten päästä lehtikotiloista ja kirvoista eroon?

Piha

Pensaiden uuden kasvuston versojen puutuminen on käynnissä, joten pian päästään kesäleikkaus puuhiin. Myös omenapuista kannattaa nyhtää vesiversot - ja muistaa kastellakin! Kirvat ja lehtikotilot ovat ilmaantuneet puutarhurien riesaksi ympäri Suomea. Lue vinkit torjuntaan ja hävitykseen!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Miten päästä lehtikotiloista ja kirvoista eroon? Tuholaisia voi olla hankalaa hävittää, sillä ne lisääntyvät kovaa tahtia. Tästä syystä varmin keino päästä tuholaisista ja kirvoista eroon, on niiden ennaltaehkäisy. 

Tuholaisista ja kirvoista eroon – 6 vinkkiä

Pensaiden kesäleikkuuta suunnitteilla

Kiihkeä ja lämmin alkukesä on saanut pensaatkin jo siihen tilaan, että kohta alkaa niiden uuden kasvuston versojen puutuminen käynnistyä. Kesäleikkaukset olisi hyvä tehdä ennen sitä. Näin jäljellejäävä kasvusto puutuu hyvin ja leikkauskohdatkin umpeutuu kesän aikana.

Poista omenapuiden vesiversot

Etenkin keväällä kovasti leikatut omenapuut kasvattavat herkästi vesiversoa, jotka myös olisi hyvä poistaa nyt. Rungossa olevat, ohuet vesiversot on kätevintä poistaa nyhtämällä ne ns. vastakarvaan. Runkoon jää silloin vain pieni repeämä ja se paranee hyvin. Latvoihin tulleet uudet kasvustot on myös hyvä typistää tai leikata. Näin puusta tulee omenaa tuottava, eikä pelkästään versoja kasvattava.

Kastele marjapensaita ja hedelmäpuita

Lämpimät ja sateettomat ilmat näyttää jatkuvan. Jos haluat turvata omena- ja marjasatosi, niin lisäkastelua on hyvä antaa. Tee pieni reikä maahan ja kaada siihen vettä hiljalleen lorottamalla. Tällöin vesi menee oikeaan paikkaan ja maa kastuu syvältä.

Multa tekee hyvää immuunipuolustukselle

Me sinun kanssa kyllä tiedämme, miten hyvälle tuntu, kun saa upottaa kädet multaan ja oikein möyhiä sitä. Sielu oikein hykertelee! Vaan on siihen myös syynsä. On tieteellisesti todistettu, että käsien ”likaaminen” maalla auttaa ihmisen immuunipuolustusjärjestelmää pysymään vastustuskykyisenä ja ”hereillä”. Aiheesta voit lukea lisää täältä ja itse tutkimukseen (englannin kielinen) pääset täältä.

Idea ja viesti on kumminkin selkeä – kädet kannattaa ”liata” säännöllisesti maa- ja metsäperäisillä asioilla. Esimerkiksi kitkemällä, istuttamalla, puita pinoamalla jne., ja ilman hanskoja aina kun mahdollista.

tuholaisista ja kirvoista eroon

Kirvojen hyökkäys – tarkkaile ja toimi

Kirvat ovat väistämätön osa Suomen kesää ja kuuluu luontoon, eikä muutaman kirvan takia kannata panikoitua ja surra. Kasvit kestää sen kyllä ja usein niitä seuraa leppäkertut, jotka hoitavat ongelman. Usein itse kasvikin lakkaa maistumasta kirvoille melko pian ja ne häviävät omineen pois.

Mikäli havaitset oikein isoja esiintymiä ja etenkin nuorilla kasveilla, niin silloin kannattaa toimia. Oiva ensiapu on kylmä vesisuihku. Se toistetaan päivittäin viikon ajan, niin yleensä muuta ei tarvita. Nokkosvedet sekä mäntysuopaliuos (10 % = 1 dl / 1 l vettä) ja torjunta-aineet ovat hyviä lisiä ja niitä kannattaa käyttää tarpeen mukaan. Torjunta-aineiden kanssa itselläni on sellainen 3 x 5 sääntö. Eli teen kolme käsittelyä, viiden päivän välein. Tämä auttaa yleensä torjumaan koko populaation.

Hyötykasveihin ilmaantuneet kirvat torjun kyllä yleensä heti. Nykyään löytyy jo hyviä luomu torjunta-aineita, joilla ei ole kuin yhden vuorokauden varoaika, ja silti ne tehoavat hyvin. Suosittelen tätä pyreteeniä sisältävää tiivistettä.

Lehtikotilot heräilevät

Lehtikotiloiden suhteen en kyllä tunne sympatiaa, vaan kehoitan keräämään ja tuhoamaan kaikki lehtokotilot saman tien. Ja niitä ei tosiaan kannata murskata maahan ja jättää siihen, siinä tekee vain karhunpalveluksen itselleen. Sen lajitoverit nimittäin käyttävät niitä ravintonaan ja lisääntyvät kahta kauheammin. Yksi yksilö voi tuottaa jopa 200 uutta kesän aikana, joten jokainen yksilö vain hävitykseen.

Mutta muista – jos on napa, älä tapa! Lehtokotiloiden tunnistuksessa pätee tuo sanonta hyvin. Vilkaisu maha puolelle kannattaa – jos näkyy napa, kyseessä on hyvis, jos ei napaa, niin henki pois ja hävitykseen. Lisää kuvia tunnistusvinkkejä löydät Leenan sivuilta täältä.

tuholaisista ja kirvoista eroon

Apu lehtikotiloita vastaan löytyy torjunta-ainerakeista. Ne tehoavat niin lehtokotiloihin kuin espanjansiruetanoihin. Syötyään rakeita, ne vetäytyvät maan alle kuolemaan, eivätkä jää maan pinnalle lojumaan. Se tekee niistä myös muille lajitovereilleen käyttökelvottomia ravinnon suhteen. Ja mikä mukavinta, näitä rakeita voi käyttää huoletta myös pihalla, missä on kotieläimiä tai lapsia leikkimässä. Yksi pakkaus riittää n. 200 neliölle ja rakeita löydät täältä.

Iloista kesäkuun loppua ja alkavaa heinäkuuta toivottaa puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Lue myös: Torju kirvat, nauti raparperisadosta, Hyönteisten torjunta sisällä ja ulkona, Perunan taudit ja tuholaiset, 7 kysymystä ja vastausta huonekasvien tuholaisista, Puutarhassa esiintyviä tuholaisia, Ruusujen tavallisimmat kasvitaudit, Ruusujen taudit ja tuhoeläimet, Viherpeukalon muistilista, Kasvit muokkaavat pihan tunnelman ja Mitä viljelisin kasvihuoneessa? 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

etanoiden torjunta hedelmäpuut hyönteisten torjunta Juha Toikka kesäleikkaus kirva Kodin Kukat kotilo


Lisää samasta aiheesta